Articole Tower Heist

(2011)

Jaf... la turnul mare

Despre producție

Cum s-a pus la cale Jaful: Începuturile proiectului

Producătorul cîștigător de Oscar, Brian Grazer, este unul din puținii care are talentul de face o echipă bună cu Brett Ratner, regizorul care are în portofoliu o serie de mari succese la box-office. Cu JAF..LA TURNUL MARE a reușit să adune laolaltă o distribuție condusă de superstarurile filmelor de comedie Ben Stiller și Eddie Murphy.

Producătorul ne spune cum a început proiectul: “Am lucrat cu Eddie încă de la începutul anilor ’90, cînd am filmat Boomerang. În 2005, Eddie ne-a prezentat mie și lui Brett ideea de a face un film cu o distribuție de actori de comedie despre niște tipi care se confruntă cu ghinionul vieții lor. Așa a început Jaf… la turnul mare. Am vrut să facem un film cu niște personaje care nu sînt deloc cool, sau șmecheri. Ideea lui era ca povestea să se desfășoare în jurul unor angajați la Turnul Trum, extrem de nemulțumiți, și care plănuiesc să se răzbune printr-un jaf. Evident, tot ce putea să meargă prost cu planul lor pe care urma să-l încropească, avea să meargă extrem de prost.”

De la prima zi, cînd a fost pus la cale proiectul, pînă la prima zi de filmare au trecut aproape cinci ani. Grazer, Ratner și Murphy nu s-au grăbit, pentru că își doreau ca proiectul să iasă perfect. Murphy spune despre cel cu care a lucrat la blockbustere precum The Nutty Professor și Nutty Professor II: The Klumps: “Brian e unul din cei mai apropiați colaboratori ai mei. Avem același tip de sensibilitate în ceea ce privește tipurile de filme pe care vrem să le facem. Comunicăm foarte bine, așa că eu îi spun o idee, iar el e capabil să o transforme imediat în scenariu.”

Grazer și Murphy au considerat că Ratner e partenerul perfect pentru a regiza filmul, mai ales că avea să lucreze împreună cu scenariștii Ted Griffin (Ocean’s Eleven) și Jeff Nathanson (Catch Me If You Can) care au adaptat povestea scrisă de Adam Cooper și Bill Collage (Adapted).

Ratner spune despre scenariști: “Ted a fost cel care a adus motivația reală și esența conceptului, apoi a venit Jeff care a introdus obstacolele, complexitatea și particularitățile personajelor. Iar momentul e ales perfect, căci scenariul vorbește despre suișurile și coborîșurile celor care fac parte din clasa de mijloc în încercarea lor de a-i jefui pe cei care i-au jefuit, la rîndul lor. Iau înapoi de la cei care sînt nu numai bogați, ci bogați și corupți. De aceea te simți apropiat de ei și îți dorești să reușească.”

Regizorul, obișnuit să realizeze atît comedii, cît și filme de acțiune, se găsește pe aceeași lungime de undă cu Eddie Murphy în ceea ce privește sursele de inspirație pentru această nouă comedie. Amîndoi sînt fani ai unor filme clasice hollywoodiene sau străine. Afinitatea lui Ratner pentru filme cu jafuri din anii ’70, precum The Taking of Pelham One Two Three, The Hot Rock sau The Anderson Tapes l-a atras și către acest nou proiect. “În acest film, nici un actor nu-și va juca ostentativ rolul, ci va fi forte serios. Comicul va veni din personaje și din situațiile în care sînt puse acestea.”

Pentru Ratner, ocazia de a lucra cu un superstar al filmelor de comedie a fost de neratat: “Am crescut urmărind și studiind filmele cu Eddie, așa că acum a fost ca și cum mi se îndeplinea un vis. Nu numai că filmul era ideea lui, dar el e cel care a inventat acest gen, într-o oarecare măsură. Dacă nu era el, seria mea Rush Hour n-ar fi existat.”

Murphy, încîntat că proiectul lua formă, li s-a alăturat lui Grazer și Kim Roth,în calitate de producător: “Brian, împreună cu studioul, doreau să facă filmul despre un singur personaj, dar apoi a venit scenariul, unde era un grup de personaje, apoi Ben Stiller a vrut și el să participe la film. Am citit scenariul, și l-am găsit farte amuzant. În plus, încerc să lucrez cu Brett cît pot eu de mult.”

Stiller, vedetă a unor filme cu un uriaș succes la încasări, precum Zoolander și Tropic Thunder, pe care le-a și regizat, sau al francizei Meet the Parents, are în Jaf... la turnul mare rolul lui Josh Kovaks, managerul obsedat de muncă al clădirii-turn, în care și-a sacrificat viața personală pentru a satisface cererile continue ale răsfățaților rezidenți. Josh e omul pe care se poate conta oricînd, fie că e vorba despre recomandarea celor mai fine vinuri sau restaurante, sau despre zile de naștere ale fiecărui ocupant important.

Stiller vorbește admirativ despre regizor: “Îl cunosc pe Brett de aproape 15 ani, dar acum e prima dată cînd lucrăm împreună. Are un entuziasm incredibil și un simț uimitor al poveștii filmice. Lui Brett îi place la nebunie să facă filme, și îi plac oamenii care fac filme; lucrează visceral. Își face pregătirile, dar cînd intră pe platou, totul ia viață pentru el.”
Ratner îi întoarce complimentul lui Stiller și spune: “Sînt prieten și fan al lui Ben de peste 15 ani. E unul dn actorii și regizorii mei preferați. Nu cunosc un alt actor mai pasionat, mai dedicat efortului creativ decît Ben.”

Pentru că el e cel care găsește întotdeauna soluțiile pentru orice problemă, Josh va fi și cel care va găsi consulantul pe probleme infracționale. Acesta va fi Slide, pe care Josh îl cunoaște încă de la grădiniță, dar relația lor actuală nu e altceva decît pură hărțuire: Slide vine zilnic pe la muncă, la Josh, pentru a-l sîcîi. Cei doi au crescut în același mediu, dar drumurile li s-au despărțit de mult. Acum, Slide e un infractor mărunt, pe cînd Josh trăiește zilnic în aerul rarefiat al celor privilegiați. Dar, pentru că nu sînt prea multe opțiuni de a-și recupera banii din fondul de pensii delapidat, Slide e singura lor șansă.

După ce scenariul a fost bătut în cuie și echipa completă, Grazer a declarat: “Îți vine greu să crezi că acel sîmbure de idee de acum cîțiva ani s-a dezvoltat într-un proiect atît de grandios. Mai mult de atît, cine și-ar fi închipuit că în acești ani piața financiară avea să se zguduie pînă în pragul colapsului, eroul nostru negativ pălind în fața celor din viața reală, de pe Wall Street? Realitatea e mai bizară decît ficțiunea.”

Sinopsis Distribuirea rolurilor
jinglebells