Articole Tower Heist

(2011)

Jaf... la turnul mare

Distribuirea rolurilor

În centrul comediei Jaf… la turnul mare se afă un grup pestriț format dintr-un administrator al clădirii, care are de reglat niște conturi, un broker de pe Wall Street aflat aproape de faliment, un recepționer cu nevoie de bani, căci soția lui așteaptă primul lor copil, un bellboy dornic de aventuri și o cameristă rea de gură. Cu toții au în comun un singur lucru; vor să-și recupereze banii dați la fondul de pensii delapidat. Alături de un infractor mărunt, aceștia sînt gata să facă orice pentru a pune mîna pe bani.

Cu o distribuție condusă de Stiller și Murphy, umorul punctează în mod firesc narațiunea, iar acțiunea contribuie la ritmul comediei. Pentru mulți dintre actori, filmul le-a oferit șansa de a lucra din nou împreună. Ben Stiller, Alan Alda și Téa Leoni se reîntîlnesc la mult timp după ce au lucrat, în 1996, la Flirting With Disaster, un film independent de mare succes la criticii de film, în regia lui David O’Russell. Leoni a mai colaborat cu Ratner la The Family Man, iar Stiller a regizat în 1996 comedia The Cable Guy, cu Matthew Broderick .

Pentru rolul lui Shaw, miliardarul care a delapidat fondul de pensii al angajaților conduși de Josh, producătorii au găsit actorul ideal în persoana lui Alan Alda, care urma să ofere personajului său acel farmec destrămat cînd se află că se simțea mult mai bine furînd de la simplii angajați decît de la clienții săi foarte bogați. Alda spune: “Shaw a fost comparat cu Bernie Madoff, dar nu cred că sînt în aceeași ligă decît, poate, pentru că Shaw n-a avut nici o problemă să fure de la oameni simpli, care pur și simplu aveau nevoie de bani, și să le ia tot ce aveau.”

În rolul agentului special Claire Denham, care îi dezvăluie lui Josh povestea fraudei lui Shaw, o găsim pe Tea Leoni, care a lucrat la pregătirea rolului cu consultanta tehnică FBI ANNE C. BEAGA. Actrița glumește: “Agenta Denham este o cucoană foarte dură, și n-a fost prima mea întîlnire cu acest gen de personaj. A fost extraordinar să pot lucra cu Anne, care, pe lîngă aspectele tehnice ale funcției, mi-a fost de mare ajutor și în multe alte chestiuni.” Actrița a fost impresionată și de colegii ei de platou: „Cînd am făcut lectura scenariului cu toții, mă uitam la acei mari actori care își conturau personajele cu un efort minim și m-am gîndit atunci că s-ar fi putut filma fără probleme diect la masa de lectură.”

Stiller îi întoarce complimentul: “Tea e foarte credibilă ca agent FBI pentru că e isteață și agresivă, și are un simț al umorului deosebit. Dar are și un stil tipic new yorkez, ca atitudine față de viață. A fost o alegere perfectă pentru rol și m-am bucurat mult să lucrez din nou cu ea, căci a trecut mult timp de cînd nu mai colaborasem.”

Casey Affleck, care e Charlie, cumnatul nu prea deștept (și falit) al lui Josh, care lucrează ca recepționer la Turn, și-a făcut mîna în poveștile cu jafuri ca Virgil Malloy, în seria Ocean’s Eleven, a lui Steven Soderbergh. A acceptat rolul din Jaf… la turnul mare pentru că își dorea să lucreze cu Stiller, Murphy și Ratner, toți trei fiind o garanție că genul va fi reîmprospătat. Actorul spune: “Mai mult decît orice, îmi plac, pur și simplu, Ben, Eddie și Brett; voiam să fac o comedie și am considerat că aceasta era ocazia perfectă.”

Producătorul Brian Grazer spune despre Affleck că a fost perfect pentru rol: “Casey nu încetează să mă uimească cu alegerile pe care le face în carieră. Aduce în fiecare rol cîte o inflexiune vocală, sau un tic minor cu care smulge hohote de rîs. În plus, are o mare experiență cu filmele cu jafuri, care-l face mai mult decît perfect pentru rol.”

Matthew Broderick a venit la bordul comediei pentru a-l interpreta pe dl. Fitzhugh, un angajat de pe Wall Street ale cărui birouri din Turn au fost poprite din cauza dificultăților financiare. “Fitzhugh are nevoie de bani, iar lăcomia devine principala sa motivație”, spune Broderick. “Asta mi-a plăcut la filmele de gen din anii ’70, precum The Anderson Tapes: hoții își doreau cu ardoare ori banii, ori bijuteriile. Fitzhugh este exact acel gen de om.”

Pentru Ratner, ocazia de a lucra cu un actor cu o asemenea experiență a fost o altă ocazie ca să fie entuziasmat de lucrul de zi cu zi: “Cînd aveam 12 ani, Matthew Broderick era cel mai mare star de comedie, alături de Eddie Murphy. Am crescut cu filmele lui și acum e o onoare să lucrez alături de el. Nu-mi venea să scred că mă aflam pe platou alături de acești mari actori – Eddie, Ben, Matthew și ceilalți.”

Gabourey Sidibe, aclamată internațional și nominalizată la Oscar pentru debutul său dramatic din Precious, are rolului lui Odessa Montero, o cameristă originară din Jamaica, ce posedă abilități inestimabile pentru echipă, cînd se pune la cale jaful. Pentru a-și crea rolul, Sibide a folosit ca sursă de inspirație lumea din care provine, Harlem, dar declară că unii prieteni jamaicani au ajutat-o ca să-și rafineze rolul. “I-am tachinat tot timpul din cauza accentului lor, așa că acum am avut ocazia să-i onorez cu acest rol.”

Proiectul a cîștigat amploare și datorită actorilor care au fost distribuiți în rolurile secundare: JUDD HIRSCH (Beatiful Mind), STEPHEN MCKINLEY HENDERSON, NINA ARIANDA, MARCIA JEAN KURTZ, JUAN CARLOS HERNÁNDEZ, HARRY O’REILLY, PETER VAN WAGNER, ŽELJKO IVANEK.

Despre producție Cum s-a filmat Jaf… la turnul mare
jinglebells