Articole The World's Fastest Indian

(2005)

Cel mai rapid motor din lume

Roger Donaldson despre film

"Proiectul acesta a devenit o pasiune pentru mine de cand am facut un documentar despre Burt Munro, in 1972 (Offerings to the God of Speed).

Burt Munro era un neo-zeelandez cu totul extraordinar, mai mult decat original.

Prima data l-am intilnit intr-o noapte de iarna, la Invercargill, in 1971. Burt era foarte incitat de ideea ca niste tineri cineasti batusera calea tocmai din Auckland ca sa-l intalneasca si sa discute cu el posibilitatea realizarii unui documentar. In entuziasmul lui, a scos motocicleta din magazia in care locuia si el de altfel, a incalecat pe ea si a pornit motorul. Aud si acum zgomotul acelui motor care-ti spargea urechile. Luminile au inceput sa se aprinda pe la casele vecinilor. Cand, in sfarsit, Burt a oprit motorul si am fost din nou in stare sa auzim, noaptea era plina de tipetele vecinilor care-i reprosau galagia starnita la ora 11 noaptea, si ca demonstratia de viteza la ora aceea nu era un lucru chibzuit.

Asa m-am hotarat sa fac un film de scurt metraj despre aventurile lui Burt Munro din South Island in Bonneville Salt Flats si despre tenacitatea lui de a demonstra calitatile batranei motociclete.

Documentarul a fost primit cu caldura la televiziunea din Noua Zeelanda, iar eu nu mi l-am mai putut scoate pe Burt din minte. Simtem ca filmul meu nu i-a facut dreptate acestui visator indraznet, talentat si excentric, iar dupa moartea lui, in 1978, m-am hotarat sa fac un film despre el.

De-a lungul acestor 20 de ani am avut oferte de finantare, dar mi s-a sugerat sa rescriu scenariul, sa fac filmul mai comercial. Nu puteam accepta un compromis vizavi de viziunea mea asupra personajului si am asteptat pana cand am putut sa fac acest film dupa cum aveam intentia.

Acum doi ani, dupa ce am terminat filmarile la "The Recruit" m-am hotarat sa nu mai semnez imediat angajamentul pentru un alt film, si sa ma intorc la povestea lui Burt. Era ceva de genul "acum ori niciodata".
Am crezut in povestea lui si mi s-a parut ca e in spiritul acelora care au stat la baza filmelor "Rocky", "Chariots of Fire" si "Billy Elliot". Am rescris scenariul pana cand mi s-a parut cat mai cinstit cu Burt si cu visul lui. Am vrut un film care sa distreze spectatorii, dar care sa nu faca nici un compromis, o poveste care sa capteze spiritul lui Burt Munro.

Povestea lui Burt m-a intrigat multi ani. As putea spune ca obsesia mea in legatura cu filmul se potriveste cu obsesia lui Burt pentru motocicleta lui."

ROGER DONALDSON
Anthony Hopkins - "Cum m-am implicat in proiect" Despre productie
jinglebells