Articole The Karate Kid

(2010)

Karate Kid

Filmările în China

Adaptarea filmului Karate Kid pentru publicul modern a însemnat că realizatorii trebuiau să găsească o locație care să pună cât mai multe obstacole în calea evoluției lui Dre. “Ne întrebam dacă vom găsi un loc în care Dre să se simtă picat ca din lună” relatează Will Smith. “Când l-am distribuit pe Jackie Chan în rolul mentorului lui Dre ne-a venit ideea că locul acesta ar trebui să fie chiar China. Știam că asta va fi o mare provocare pentru noi, dar până la urmă mediul chinezesc nu numai că a îmbogățit tema, ci a transformat cu totul povestirea . Sunt cum nu se poate mai mândru de ceea ce am realizat în China. Când îi vezi pe Jaden și Jackie antrenându-se împreună pe Marele Zid, îți dai seama că n-am fi putut realiza un astfel de film la L.A.”

Decizia de a transfera toată producția în China nu s-a luat ușor. Pentru că multe dintre locațiile de filmare sunt foarte îndepărtate, producătorii s-au gândit să se adreseze companiei China Film Group, cea mai mare și puternică întreprindere de stat, care să-i ajute cu filmările în aceste locații.

Pentru Chan, acest film a fost o reîntoarcere acasă și împlinirea unui vis. “Sunt extrem de recunoscător companiei de producție pentru că a decis să filmăm în China. Noi avem o civilizație veche de cinci mii de ani, dar conducerea țării noastre e tânără. Acest film va da publicului șansa de a cunoaște multe lucruri despre cultura chineză și despre artele marțiale chineze. Este o ocazie extraordinară de a ne face publicitate,” exclamă el.

Producătorul Jada Pinkett Smith a observat că filările în locuri reale cu mare încărcătură istorică le conferă actorilor mai multă forță de interpretare. “Nu poți produce de unul singur energia pe care ți-o dau aceste locuri. Nu o poți recrea. A fost o șansă specială că am putut da filmului nostru această notă de autenticitate,” concluzionează ea.

“China este unică, iar faptul că am lucrat în această țară magică, împreună cu toată familia, ne-a oferit o experiență fantastică,” continuă ea. “A fost o șansă unică în viață pe care cu siguranță nu o vom uita. Și bineînțeles că vom avea și un film minunat care să ne-o readucă în amintire.”

Sediul producției a fost amplasat la Beijing Film Studios. Amenajările pentru filmările exterioare erau pline de hutong sau poteci printre șiruri de siheyuan, case cu curte. Siheyuan este casa tradițională a chinezilor, pe cale de dispariție acum la Beijing, constând dintr-o curte pătrată înconjurată de clădiri cu un etaj, acoperite cu țiglă.

Una dintre secvențele senzaționale ale filmului este scena turnată la prestigioasa școală Beijing Shaolin Wushu School în care 400 de elevi, îmbrăcați în costumația lor tradițională gi își fac antrenamentul de dimineață în aer liber. Înființată în 1991, școala oferă elevilor educație, de la nivelul de începători până la cel de avansați, acompaniată de filosofia de viață wushu.

Lui Smith i-a plăcut să lucreze alături de colegii lui chinezi. “Am învățat o mulțime de figuri de kung fu de la ei, iar ei au învățat de la mine primele cuvinte în engleză: ‘Yo. What’s up.’”


Orașul Interzis

Să filmezi la Tiananmen Gate sau în interiorul Orașului Interzis a fost o experiență emoționantă și înfricoșătoare atât pentru actori cât și pentru realizatori. Accesul nu este permis multora, iar compania noastră de producție este prima casă de filme care a primit aprobare să filmeze aici în ultimii 20 de ani.

Zwart spune, “A trebuit să ne grăbim pentru că nu ni s-au acordat decât două ore pentru a filma întreaga secvență. Din fericire, am avut o echipă extrem de flexibilă, iar faptul că ni s-a permis să filmăm acolo a fost incredibil.”

Orașul Interzis a fost reședința împăratului Chinei și sediul puterii din 1420 și până în 1912, când ultimul împărat al Chinei a abdicat. Și-a dobândit acest nume pentru că nimeni nu putea intra sau ieși de acolo fără permisiunea expresă a împăratului. Astăzi, Orașul Interzis, care ocupă peste 250 hectare și are circa 960 de construcții, găzduiește Muzeul Palatului; în 1987 el a fost inclus în patrimoniul mondial al UNESCO. Poarta Tiananmen este cunoscută ca fiind intrarea principală în Orașul Interzis.


Echipa a realizat filmări și la statuia de aur a lui Buddha, care domină întregul Oraș. Altarul sfânt, amplasat pe cea mai mare înălțime a Beijing-ului, oferă o panoramă de 360 de grade, absolut fantastică, asupra capitalei.


Marele Zid Chinezesc

O altă realizare a echipei de producție a fost că a obținut accesul pe Marele Zid pentru filmări.
Pentru că vehiculele nu au acces pe Marele Zid, echipa a fost nevoită să care tot echipamentul în spinare. “A fost foarte greu pentru echipă. Când vezi zidul, nu ți se pare atât de abrupt, dar în unele locuri chiar este,” remarcă Zwart.


Segmentul de Zid unde s-au făcut filmările se află la Mutianyu, din regiunea Huairou, la aproape 45 de mile de Beijing. Zidul Nordic a fost început în timpul dinastiei Qi (550 – 557). În timpul Dinastiei Ming (1368 – 1644), doi generali renumiți l-au reconstruit pentru a întări capacitatea de apărare a țării și au pus pază la trecătoarea strategică. Acest zid a devenit o pavăză în calea invadatorilor din nord, care a apărat capitala și mausoleul imperial de-a lungul a multor generații.

El se întinde de-a lungul munților din nordul Chinei, șerpuind spre nordul și nord-vestul orașului Beijing. Zidul are în jur de 5.500 mile și include tranșee și bariere naturale.


În interiorul și în afara Beijing-ului

Printre locațiile unice în care s-au realizat filmările se numără și: Aeroportul internațional din Beijing, cel mai mare și mai aglomerat aeroport din China și totodată sediul celei mai mari companii de zbor a Chinei, Air China; Fabrica Foton, o mare uzină producătoare de camioane, care a constituit locul de muncă al lui Sherry; sau strada Wang Fu Jing, o stradă din Beijing renumită pentru locurile unde poți mânca bucate specific chinezești, cum ar fi “scorpion fript,” exact ceea ce mănâncă Dre când se întâlnește prima dată cu Mei Ying.
Sediul de lucru al companiei China Film Group se află în Huairou, la circa 90 de minute depărtare de Beijing. Este un studiou modern, cu un spațiu imens pentru amenajarea decorurilor, numit Fei Teng. Aici a construit echipa de producție apartamentul unde locuiesc Sherry și Dre, sala unde își susține Mei Ying recitalul de vioară și un Templu foarte frumos pe o stâncă.


Muntele Wudang

Una dintre cele mai mișcătoare secvențe ale filmului are loc atunci când d-l Han îl duce pe Dre într-o călătorie inițiatică la Muntele Wudang pentru a descoperi originile kung fu. Numai după ce va fi urcat până în vârful acestui munte, Dre va putea în sfârșit să se îndestuleze din fântâna plină de învățăminte a Kung Fu.

Echipa s-a deplasat înspre sud, către munții mistici din centrul Chinei, pentru patru zile de filmări. Aceasta a fost cea mai ambițioasă locație a filmărilor, pentru că toată echipa, actorii și echipamentele au trebuit transportate cu telecabina, iar apoi au trebuit să urce niște trepte săpate în piatră pentru a ajunge în sfârșit la templul din vârful muntelui.


În ciuda numeroaselor obstacole, Will Smith spune că includerea Muntelui Wudang în programul filmărilor a fost benefică pentru film. “Tot ceea ce faci în viață trebuie să aibă sensul acumulării de experiență și al transformării caracterului. Așa încât dacă ai această șansă de a filma pe Wudang, nu trebuie s-o ratezi! Și iată-ne învățând istoria chinezească și bucurându-ne de un loc uimitor ca acesta. A fost un câștig pentru noi să filmăm chiar acolo,” exclamă el.


Dragostea și festivalul Qi Xi

Denumită uneori Valentine’s Day a chinezilor, celebrarea anuală a festivalului Qi Xi cade în a șaptea zi a celei de-a șaptea luni a calendarului chinezesc. Legenda spune povestea a doi îndrăgostiți, zeița Zhinu și Niulang, băiatul pe care ea îl iubește, care sunt forțați de circumstanțe nefericite să se despartă. Conform legendei, într-o anume noapte, toate păsările văzduhului se adună pentru a forma un arc pe cer în memoria celor doi îndrăgostiți nefericiți.

Aceste festivități au fost filmate noaptea, la Fei Teng, pe platourile exterioare ale China Film Group, care au fost ornamentate ca orice sat chinez în sărbătoare, cu felinare și lampioane strălucitoare, de toate culorile și formele. În acest decor se mai aflau și mulți vânzători chinezi care expuseseră pe tarabele lor prăjiturele tradiționale, bețișoare parfumate și lampioane colorate. Aici o reîntâlnește Dre pe drăguța lui Mei Ying, cu care împarte prima lui întâlnire de dragoste și primul sărut.

“Eram foarte emoționată de secvența cu sărutul, iar picioarele mele tremurau vizibil,” își amintește Wenwen Han, care o interpretează pe Mei Ying. “Dar Jaden a fost curajos și mi-a spus să nu mă tem pentru că și el avea emoții.”

“Și pentru mine a fost primul sărut dat în fața camerelor,” recunoaște Jaden Smith. “Eram emoționați când am început să filmăm secvența, dar când Wen Wen a început să tremure i-am spus, ‘Stai liniștită…că eu mă pricep la sărutat, așa că o să fie bine!’ Și până la urmă a fost bine și am reușit să filmăm secvența.”



Concursul

Toate învățăturile d-lui Han sunt menite să-l pregătească pe Dre pentru concursul care va constitui confruntarea finală dintre Dre și violentul Cheng. Interiorul Arenei sportive Feng Tai din Beijing a fost folosită pentru amenajarea amfiteatrului unde urma să aibă loc marea competiție.

Pentru a le permite lui Jaden Smith și colegilor lui să se antreneze cât mai mult posibil, echipa de producție a programat această secvență la o distanță de opt zile, la finalul filmărilor. Echipa lui Jackie Chan a conceput coregrafia, combinând tehnicile cinematografice cu artele marțiale autentice. “Tot ceea ce vedeți este viziunea lui Jackie,” spune Wu Gang.

Despre film Distribuția
jinglebells