Articole The Dark Knight

(2008)

Cavalerul negru

Despre realizatori

CHRISTOPHER NOLAN (regia/scenariul/Productia) este un realizator de film care are multe premii in palmares, fiind apreciat pentru creatiile sale in calitate de regizor si scenarist.

Nolan si-a dezvoltat pasiunea pentru film in copilarie, folosind camera de filmat Super- de 8mm a tatalui sau. In timp ce studia literatura engleza la University College din Londra, Nolan a facut filme pe pelicula de 16 mm la societatea de cinematografie a universitatii, invatand tehnicile cinematografice, pe care le va folosi ulterior in primul sau film, Following.

Cel de-al doilea film al lui Nolan a fost filmul independent, cu buget redus, Memento, cu Guy Pearce, Carrie-Ann Moss si Joe Pantoliano, dupa un scenariu scris tot de Nolan si bazat pe o povestire scrisa de fratele sau, Jonathan. Filmul i-a adus lui Nolan numeroase premii, inclusiv nominalizari la Academy Award si Golden Globe Award pentru cel mai original scenariu, doua premii Independent Spirit, pentru regie si scenariu, si o nominalizare la Directors Guild of America Award. In plus, el a mai primit pentru acest film si alte premii pentru cel mai bun scenariu, din partea unor asociatii de critica cum ar fi cele de la Los Angeles, Londra, Chicago si Broadcast Film Critics Association, ca si titlul de scenarist al anului, din partea American Film Institute si premiul Waldo Salt Screenwriting Award, in 2001, la Sundance Film Festival.

Memento a fost urmat de thriller-ul psihologic, adulat de critica, Insomnia, avandu-i pe generic pe premiantii Academiei Al Pacino, Robin Williams si Hilary Swank. Pentru acest film, Nolan a obtinut the London Critics Circle Award pentru cel mai bun regizor al anului. In 2005, Nolan a regizat si a contribuit la scenariul Batman Begins, cu Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Gary Oldman si Morgan Freeman. Blockbuster-ul l-a reinventat pe Batman, spre incantarea deopotriva a criticilor si fanilor, deschizand drumul pentru Cavalerul negru.

Nolan a regizat de curand, a scris si produs thriller-ul The Prestige, cu Hugh Jackman, Christian Bale, Scarlett Johansson si Michael Caine. Empire Magazine i-a acordat lui Nolan titlul de cel mai bun regizor al anului pentru acest film, care a fost nominalizat si la Oscar pentru regie si imagine.

CHARLES ROVEN (Productia) s-a bucurat de succes, fiind un producator recunoscut de filme independente dar si de filme artistice ale unor case de productie. Cariera sa prodigioasa se intinde pe mai bine de doua decenii. El este si co-fondator al casei de productie Atlas Entertainment, care in ultimii 10 ani a apartinut Mosaic Media Group, o companie integrata de film, televiziune si management, in care el a fost fondatorul principal.

Cavalerul negru il aduce din nou pe Roven in colaborare cu echipa faimosului blockbuster Batman Begins, pe care l-a produs in 2005.

Pe langa Cavalerul negru, Roven a produs si recenta comedie de actiune Get Smart, regizata de Peter Segal, care i-a avut pe generic pe Steve Carell si Anne Hathaway in rolurile lui Maxwell Smart si al Agentului 99. El mai este producator si pentru thriller-ul dramatic, The International, programat sa apara pe ecrane la inceputul anului 2009, in interpretarea actorilor Clive Owen si Naomi Watts si in regia lui Tom Tykwer.

La inceputul acestui an, Roven a produs crime- thriller-ul The Bank Job, in regia lui Roger Donaldson, avandu-i pe generic pe Jason Statham si Saffron Burrows. Printre realizarile sale recente se numara muzicalul Idlewild, cu Andre Benjamin (Andre 3000) si Antwan Patton (Big Boi); The Brothers Grimm, regizat de Terry Gilliam, cu Matt Damon si Heath Ledger, Scooby-Doo, plus urmarea sa, Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed; Three Kings; City of Angels, si filmul lui Terry Gilliam, Twelve Monkeys, cu Bruce Willis si Brad Pitt, in rolul pentru care a obtinut o nominalizare la Oscar si un Glob de Aur.

EMMA THOMAS (Productia) este producatoarea care se afla in spatele unor filme independente provocatoare cum ar fi Following si Memento, sau a multor productii majore de film, inclusiv a blockbuster-ului Batman Begins.

Mai recent, Thomas a produs drama apreciata de critica, The Prestige, in regia lui Christopher Nolan. Filmul a obtinut doua nominalizari la Oscar pentru regie si imagine.

Thomas impreuna cu scenaristul/regizorul Christopher Nolan dezvolta in prezent proiectul The Prisoner, bazat pe showul televiziunii BBC din anii 1960, si The Exec, ambele proiecte aflandu-se sub egida companiei lor de productie, Syncopy.

Ca o confirmare a carierei sale de succes, Thomas a co-produs prima sa realizare majora de studio, hit thriller-ul Insomnia, cu Al Pacino, Robin Williams si Hilary Swank.

JONATHAN NOLAN (Scenariul) scrie in prezent scenariul pentru filmul Interstellar, un film de science fiction cosmic, care va fi regizat de Steven Spielberg.

Nolan s-a nascut la Londra si a copilarit la Chicago. Cariera sa in film a inceput odata cu nuvela sa stupefianta Memento Mori, care a devenit sursa de inspiratie pentru drama de succes Memento, cu Guy Pearce. Filmul a fost regizat de fratele sau, Christopher Nolan, care a facut si adaptarea scenariului. Aceasta realizare cinematografica i-a adus lui Jonathan, alaturi de fratele sau Christopher, o nominalizare la premiul Academiei, pentru cel mai original scenariu, si premiul Waldo Salt Screenwriting Award, la festivalul Sundance Film din 2001.

De curand a participat la scenariul thriller-ului The Prestige, care se refera la rivalitatea tragica dintre doi magicieni. Hugh Jackman, Christian Bale si Scarlett Johansson au interpretat rolurile principale din aceasta drama, in regia lui Christopher Nolan.

WALLY PFISTER (imaginea) a castigat doua nominalizari consecutive la premiul Academiei de film, pentru realizarile sale din filmele regizate de Christopher Nolan. Prima i-a fost acordata in 2005, pentru Batman Begins, care a mai fost rasplatit si cu o nominalizare la American Society of Cinematographers Award. In anul urmator, el a fost nominalizat la Oscar, pentru imaginea filmului The Prestige. Pfister mai primise anterior un premiu Independent Spirit Award, pentru realizarea sa din filmul lui Nolan, Memento, care marcase prima lor colaborare. Tot el a realizat imaginea si pentru thriller-ului lui Nolan, Insomnia.

NATHAN CROWLEY (scenografia) a castigat o nominalizare la premiul Academiei pentru design-ul dramei The Prestige, iar anterior, o nominalizare la BAFTA Award, pentru Batman Begins. In plus, Crowley si-a adjudecat nominalizari la Art Directors Guild Award pentru ambele filme. El a lucrat pentru prima data cu Nolan la crime thriller-ul Insomnia, cu Al Pacino, Robin Williams si Hilary Swank.

Alte filme pentru care Crowley a realizat scenografia includ: drama romantica The Lake House; filmul biografic Veronica Guerin, regizat de Joel Schumacher; drama de razboi Behind Enemy Lines; si comedia lui Barry Levinson, care se petrece in Irlanda, An Everlasting Piece.

Anterior el a indeplinit functia de regizor artistic pentru filmele Mission: Impossible II, regizat de John Woo; Assassins de Richard Donner; The Devil’s Own de Alan J. Pakula; siBraveheart, regizat si interpretat de Mel Gibson.

LEE SMITH (montajul) s-a reintalnit cu regizorul Christopher Nolan pe platourile Cavalerului negru, dupa ce realizase anterior montajul filmelor Batman Begins si The Prestige. Smith a lucrat mult timp cu regizorul Peter Weir, obtinand o nominalizare la premiul Academiei pentru montajul filmului Master and Commander: The Far Side of the World, pentru care a mai primit si o nominalizare la Eddie Award din partea asociatiei American Cinema Editors. Anterior, Smith mai fusese editor si sound designer pentru filmul lui Weir, The Truman Show, Fearless si Green Card; editor secund pentru Dead Poets Society; si editor asociat si producator de sunet pentru The Year of Living Dangerously, care s-a turnat la inceputul colaborarii lor.

Venind din Australia, Smith a mai obtinut si in tara lui natala premiul Australian Film Institute (AFI) pentru cel mai bun montaj al filmului lui Gregor Jordan, Two Hands, la care a realizat si sunetul. Pentru realizarea coloanei sonore, ca sound designer, el a obtinut premiul AFI si o nominalizare la BAFTA, pentru filmul lui Jane Campion, The Piano, si a primit premiul AFI pentru realizarea sa din filmul lui Phillip Noyce, Dead Calm.

LINDY HEMMING (Costumele) a castigat un premiu al Academiei de film pentru costumele din epoca Gilbert & Sullivan pe care le-a creat pentru filmul Topsy-Turvy, regizat de Mike Leigh. Ea a mai fost designer de costume pentru Leigh si in cazul filmelor Naked, Life is Sweet si High Hopes.

Anterior, Hemming a mai colaborat cu regizorul Christopher Nolan si pentru filmul Batman Begins. De asemenea, ea a fost designer de costume si pentru filmele recente, cu James Bond, incepand in 1995 cu GoldenEye, in regia lui Martin Campbell, si continuand cu seriile lui Roger Spottiswoode,Tomorrow Never Dies, a lui Michael Apted, The World is Not Enough, a lui Lee Tamahori, Die Another Day si a lui Campbell, Casino Royale. In prezent ea lucreaza impreuna cu Campbell la filmul Edge of Darkness, in care rolul principal este interpretat de Mel Gibson.

Printre numeroasele filme la care a lucrat Hemming se numara Lara Croft: Tomb Raider si urmarea lui, Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life; Harry Potter and the Chamber of Secrets, in regia lui Chris Columbus; filmele lui Sally Potter, The Man Who Cried; The Trench, cu Daniel Craig; filmele lui Mark Herman, Little Voice si Blame It on the Bellboy; The Brave, regizat si jucat de Johnny Depp; Blood and Wine de Bob Rafelson; filmele lui Peter Chelsom, Funny Bones si Hear My Song; filmul lui Mike Newell, Four Weddings and a Funeral, pentru care ea a primit o nominalizare la premiul BAFTA; Waterland de Stephen Gyllenhaal; The Krays de Peter Medak; filmul lui John Amiel, Queen of Hearts; productia lui Stephen Frears,My Beautiful Laundrette; Wetherby de David Hare; Laughterhouse de Richard Eyre; si filmul lui Bill Forsyth, Comfort and Joy.

HANS ZIMMER (muzica) este unul dintre cei mai influenti compozitori din industria de film, a carui cariera se intinde de-a lungul a trei decenii si cuprinde peste 100 de filme.

In 1994, el a primit premiul Academiei si un Glob de Aur pentru muzica pe care a compus-o pentru blockbuster-ul animat, The Lion King, care a generat unul dintre albumele celebre cu muzica de pe coloana sonora a unui film. Muzica lui Zimmer pentru The Lion King continua sa atraga aplauze in versiunea de scena a muzicalului, care a obtinut in 1998 premiul Tony pentru cel mai bun muzical si un premiu Grammy, pentru cel mai original album. Muzicalul se joaca de mai bine de 10 ani, pe Broadway, iar acesta nu este singurul loc unde s-a pus in scena.

Zimmer a mai obtinut inca sase nominalizari la premiul Academiei pentru muzica filmelor: Gladiator, The Thin Red Line, The Prince of Egypt, As Good as It Gets, The Preacher’s Wife si Rain Man. Pe langa acestea, el a mai castigat si un Glob de Aur si o nominalizare la Grammy pentru Gladiator, si a primit nominalizari la Golden Globe pentru compozitiile din The Da Vinci Code, Spanglish, The Last Samurai, Spirit: Stallion of the Cimarron, Pearl Harbor si The Prince of Egypt.

Recent, Zimmer a creat muzica pentru filmul de animatie Kung Fu Panda, iar in prezent, lucreaza la drama realista a lui Ron Howard, Frost/Nixon si la filmul animat Madagascar: Escape 2 Africa. Pe langa numeroasele sale compozitii, Zimmer a lucrat si ca producator muzical, sau consultant pentru numeroase filme, dintre care cel mai recent a fost blockbuster-ul Iron Man, la care a fost producator muzical executiv.

JAMES NEWTON HOWARD (muzica) a fost nominalizat de sapte ori la premiul Academiei si este unul dintre cei mai prolifici compozitori din industria cinematografica, avand in portofoliul sau mai mult de 100 de compozitii pentru film sau televiziune. El a primit cea mai recenta nominalizare la Oscar pentru muzica din drama Michael Clayton, in care a jucat George Clooney. Howard a mai obtinut nominalizari la Oscar pentru cea mai buna realizare muzicala, in filmul lui M. Night Shyamalan, The Village, in filmul lui P.J. Hogan My Best Friend’s Wedding, sau al lui Andrew Davis, The Fugitive si al Barbrei Streisand, The Prince of Tides. El a mai obtinut doua distinctii Oscar, precum si doua nominalizari la Golden Globe, la categoria cel mai bun cantec original, pentru Look What Love Has Done din filmul Junior si pentru For the First Time din One Fine Day. Howard a primit si cea de-a treia nominalizare la Golden Globe pentru muzica din remake-ul lui Peter Jackson, King Kong.

Howard a compus muzica pentru toate filmele lui M. Night Shyamalan, incepand cu senzationalul sau film de debut, The Sixth Sense, si continuand cu Unbreakable, Signs, Lady in the Water si recentul The Happening.

In prezent, el lucreaza la muzica filmelor pe care le realizeaza Edward Zwick, Defiance si P.J. Hogan, Confessions of a Shopaholic.
"The Dark Knight" are interzis la Oscarul pentru coloana sonora Despre actori
jinglebells