Articole The Dark Knight

(2008)

Cavalerul negru

Ori mori, inca erou...

...ori traiesti prea mult si ajungi tu insuti un ticalos.

Cavalerul negru reuneste cativa dintre membrii fostei echipe si pe cativa dintre actorii care au jucat in Batman Begins, incepand cu Christian Bale in rolul principal. Bale spune ca a primit cu bucurie oportunitatea de a intruchipa din nou pe eroul solitar care a trebuit sa renunte la buna parte din propria sa personalitate pentru binele tuturor. El afirma, Bruce se sacrifica intr-adevar, atat psihic cat si fizic, ca o consecinta a caracterului lui Batman, pe care el l-a lasat sa se dezlantuie si pe care e greu acum sa-l mai stapaneasca. Mai mult decat un personaj, el a creat un simbol, iar acest simbol nu poate avea limite. El un poate avea slabiciuni niciodata. Astfel ca avem aici un conflict intre ceea ce e bine pentru Bruce Wayne si ceea ce e bine pentru Batman, pentru ca cei doi nu sunt intotdeauna compatibili.

"Sa colaborezi cu Christian reprezinta o bucurie si o imensa distractie. E o prezenta extrem de captivanta pe platouri", spune Nolan.

Totusi, rolul lui Batman inseamna si multa acrobatie, asa ca Bale s-a dus din nou la cursuri de lupte Keysi (KFM), stil de lupta pe care Batman il foloseste pentru a-si infrange dusmanii. O disciplina noua a Artelor Martiale, KFM este o metoda intuitiva de lupta, cu accent pe concentrare, dar Bale trebuia sa fie in plus si intr-o forma fizica excelenta. El s-a antrenat cu antrenorii de Keysi, Andy Norman si Justo Dieguez, timp de doua-trei ore pe zi. In acest tip de lupte, inveti sa-ti folosesti fiecare parte a corpului in chip de arma, iar acest lucru nu e deloc usor, relateaza Norman. Dar Cavalerul negru trebuie sa infrunte un singur dusman, Joker, caruia nu-i pasa de Keysi sau de alte tehnici de lupta. Intr-o lupta dreapta, Batman l-ar spulbera, considera Bale, dar Joker nu lupta cinstit. El foloseste fel de fel de trucuri, asa incat lupta devine mai degraba un joc al mintii. Dar Batman ii este un adversar pe masura, iar asta chiar ii place.

Heath Ledger joaca rolul lui Joker, clovnul malefic, care reprezinta oponentul si antipodul lui Batman. Pentru acest rol, Nolan avea nevoie de un actor a carui definitie sa fie neinfricarea. Aveam nevoie de un actor fenomenal, dar si de cineva care sa nu se teama de un rol atat de emblematic. Heath a creat ceva cu totul original. E uimitor, captivant... e ceva ce-i va ingrozi pe spectatori.

Regizorul isi aminteste ca s-a vazut cu Ledger chiar inainte ca scenariul sa fie gata. Am vorbit despre felul cum vedea el personajul si mi-am dat seama ca amandoi aveam aceleasi pareri - Joker era un personaj care trebuia sa semene anarhie, un sadic, care se desfata creand haos si panica generala. Heath parea sa inteleaga instinctiv cum trebuia facut acest personaj, astfel incat sa fie diferit de tot ceea ce s-a facut inainte.

In Cavalerul negru, Joker intra in scena pe neasteptate si devine in scurta vreme cel mai lipsit de scrupule dintre falsificatorii de alimente din Gotham City. N-am dorit sa creem o poveste despre originea lui Joker in acest film, dar am vrut sa aratam cum a evoluat el, sustine Nolan. Intr-un fel, Joker este o contra-pondere, un contra-erou pentru Batman, care a fost cel ce a initiat comportamentul extremist in Gotham.

Bale adauga, Joker vrea sa-l invinga pe Batman, sa dovedeasca faptul ca fiecare are un pret si ca insusi Batman poate sa-si calce principiile. Cred ca Joker e incantat sa constate ca Batman un vrea sa faca compromisuri, iar asta face din el un adversar mai bun pentru tipul de joc pe care-l joaca Joker. El e un personaj fascinant, iar Heath a facut o treaba extraordinara. Nu cred ca filmul ar fi iesit Ia fel de bine daca n-am fi avut un actor de calibrul lui Heath Ledger, care a ridicat miza, la fel ca si Joker de altfel.

De cealalta parte, in Gotham City s-a mai conturat un personaj: Harvey Dent, noul procuror districtual, care si-a asumat misiunea de a infrange crima organizata care sugrumase orasul. Harvey Dent este interpretat de Aaron Eckhart. Harvey Dent trebuie sa se lupte nu numai cu cresterea infractionalitatii, ci trebuie sa faca fata si unui justitiar mascat, cunosut sub numele de Batman. Avem de a face cu o dinamica interesanta, remarca Eckhart, deoarece Harvey constata ca Batman se lupta cu raul intr-un mod care i-ar place, dar pe care el nu poate sa-l practice. Harvey trebuie sa respecte litera legii. El trebuie sa faca legal ceea ce Batman rezolva pe cai nelegale. El ii admira lui Batman buna-intentie, dar nu-i poate sustine pe fata metodele. Dar ceea ce gandeste el despre Bruce Wayne este cu totul diferit. Pentru el, Bruce nu e nimic mai mult decat un playboy fara nicio credibilitate.

Pentru Bruce Wayne, sansa de a avea o viata normala ar insemna un viitor alaturi de iubirea vietii lui, Rachel Dawes, care acum lucreaza pentru Dent, ca asistenta a procurorului districtual. In aceasta privinta, procurorul nu reprezinta pentru el o speranta, ci mai mult un obstacol, pentru ca Rachel pare a se fi implicat in relatia cu Dent, mai mult decat profesional, si sentimental.

Distribuita in rolul lui Rachel, Maggie Gyllenhaal afirma, Rachel are de facut o alegere foarte dureroasa, si anume sa decida daca-i va fi imposibil sa traiasca alaturi de Bruce atata timp cat el este si Batman. Cand Harvey Dent a aparut in viata ei, ea s-a indragostit nebuneste de el. Cred ca ea admira la Harvey faptul ca e opus lui Batman - sau lui Bruce Wayne si ceea ce face el ca Batman - si anume faptul ca Harvey nu este un justitiar. El nu se pune mai presus de lege pentru ceea ce considera ca e bine pentru populatia din Gotham City. Dimpotriva, Harvey crede in sistem, chiar daca el a fost invins, si e hotarat sa lucreze din interiorul sistemului pentru a schimba tot ce este corupt si ilegal. De aceea cred ca-l iubeste Rachel, care-l considera ca pe un erou sui generis. In acelasi timp, ea inca il iubeste pe Bruce, despre care stie ca e indragostit de ea, deci are de rezolvat o dilema foarte grea.

Pentru mine, Christian Bale si Aaron Eckhart sunt amandoi spectaculosi, asa ca eu, ca actrita, trebuia sa fac fata acestui tandem, glumeste Gyllenhaal. De la bun inceput, Chris s-a implicat si a dovedit interes pentru ideile mele in legatura cu rolul. El a vrut ca Rachel sa fie isteata si puternica, nu o fecioara deprimata, desi uneori e cam deprimata. Se pare ca ne-am potrivit, pentru ca si eu doream ca personajul meu sa fie asa si am continuat sa o modelam pe Rachel in fel si chip, pana cand a devenit ceea ce este.

Toate acestea se schimba insa intr-o clipa, atunci cand incidentul nefericit il transforma pe redutabilul procuror Harvey Dent in oribilul si deformatul Two-Face, care nu vrea altceva decat razbunare. In viata lui se intampla ceva groaznic, care-l schimba total, lasandu-l cotropit de o furie oarba, spune Eckhart. Puterea lui vine din durere si tristete, iar el porneste sa-I ucida pe cei rai…sau pe cei care i se par lui ca sunt rai. El vrea dreptate, dar o dreptate in afara legii, lege pe care altadata o urma neabatut. Nu-l consider un geniu al raului, ca pe Joker. Dar in momentul cand Harvey devine Two-Face, perceptia lui este atat de contorsionata incat incepe sa-l considere pe Joker ca pe un frate…iar Joker stie ca in acest moment l-a adus pe Harvey acolo unde a vrut. Acolo e o scena extraordinara, iar Heath si-a jucat rolul fantastic. Ca actor, e minunat sa joci cu el. Interpretarea lui Heath a facut ca Joker sa devina un personaj memorabil. El are toate ingredientele unui arhetip al raului si totusi Joker este pe de-a-ntregul original.

Reluandu-si rolul din Batman Begins, Gary Oldman il interpreteaza pe locotenentul Jim Gordon, seful sectiei pentru crima organizata a Politiei orasului Gotham City. Nolan comenteaza, In primul film, Gordon a fost un personaj discret. Acest rol presupunea un actor capabil sa interpreteze un rol mare, dar totodata subtil si retinut. Am fost incantat sa-l atrag din nou pe Gary in rolul lui Gordon, dar de data aceasta intr-o poveste care solicita mai mult personajul si-i permite lui Gary sa arate ceea ce stie el sa faca cel mai bine.

In Cavalerul negru, locotenentul Gordon trebuie sa faca fata la presiuni venite din toate directiile, ca urmare a valului recent de criminalitate, dar fiind politist de cariera, el stie ca cea mai buna optiune este sa te increzi in propriul tau instinct, ceea ce il face pe Gordon sa se increada in Batman. El intelege ca Batman este intr-o oarecare masura si o amenintare pentru Gotham, dar crede ca tot el va fi salvarea orasului, mai ales dupa aparitia lui Joker. Politia nu s-a mai confruntat cu un rau de talia lui Joker, spune Oldman. Pe el nu-l intereseaza banii sau puterea, in sensul obisnuit al cuvintelor. El vrea sa creeze haos; sa se distreze din acest sadism. Cum sa te comporti cu o fiinta ca asta?

Bruce Wayne are insa doi aliati esentiali: valetul sau credincios, Alfred Pennyworth, care, de la asasinatul parintilor lui Bruce, a fost singurul tata pe care Bruce l-a cunoscut vreodata; iar stralucitul Lucius Fox e acum directorul executiv al Wayne Enterprises si creatorul intregului arsenal high-tech al lui Batman. Actorii premiati cu Oscar, Michael Caine si Morgan Freeman revin in rolurile Alfred si Lucius, pe care le-au interpretat si in Batman Begins.

Confidentii cei mai apropiati ai lui Bruce Wayne, Alfred si Lucius, cunosc adevarata identitate a lui Batman, dar acest lucru le aduce si mai multa raspundere. Fiecare dintre ei este un fel de mentor, de consilier, iar uneori joaca si rolul constiintei lui Bruce. Legatura lor e foarte puternica, dar ea are diferite fatete, spune Nolan. Lucius Fox isi da seama de ceea ce face Bruce sub identitatea lui Batman si este de accord cu asta in mare parte. Dar, de-a lungul filmului, realizam limitele pana la care Lucius este dispus sa accepte ceea ce face Bruce alias Batman.

Bruce Wayne ii spune lui Alfred ca Batman nu poate avea limite, fiindca e un simbol, dar pentru Alfred, Bruce este o persoana reala care ar trebui, de fapt, sa aiba limite, spune Caine. Bruce este ca si copilul lui, si isi vede fiul ca pe un copil, chiar daca s-a facut mare. Asa ca e firesc ca Alfred sa se teama pentru ceea ce face Wayne. Eu il consider pe Alfred un fel de inger pazitor al lui Bruce, nu numai fizic, ci si psihic sau moral. Acestea sunt problemele lui reale, iar Alfred uneori il cearta pe Bruce. Relatia lui Alfred cu Bruce este foarte umana si de asemenea, cred, foarte comica, spune Caine zambind.

Faptul ca lucrez cu monstrii sacri cum ar fi Michael Caine si Morgan Freeman, reprezinta un beneficiu imens pentru mine, care invat din marea lor experienta, continua Nolan. Ei aduc pe platouri o prezenta calma, pe care o apreciaza toata lumea si reusesc sa insufle tuturor dorinta de a da tot ce au mai bun. A fost un privilegiu sa lucram cu ei in primul film cu Batman si este o onoare sa-i avem in continuare in Cavalerul negru.’

Distributia ii mai cuprinde si pe Eric Roberts, in rolul lui Maroni, unul dintre sefii cartelului crimei organizate din oras; Chin Han, in rolul lui Lau, un mogul asiatic, care ii face cartelului crimei din Gotham City o oferta pe care acesta nu o poate refuza; Nestor Carbonell, in rolul primarului din Gotham City; si Anthony Michael Hall, in rolul reporterului de televiziune. Cillian Murphy isi face si el aparitia in rolul episodic Scarecrow.

Nolan concluzioneaza, Pentru mine, Batman este intotdeauna atragator si fascinant, pentru ca e un personaj de legenda. Se spune despre el ca e un super-erou, dar de fapt este un super-erou care s-a creat singur. Iar eu cred ca visul unui om, care prin vointa si auto-disciplina a devenit mai mult decat un barbat, o figura eroica... aceasta reprezinta un mit fascinant.
Despre actori Despre productie
jinglebells