Articole The Da Vinci Code

(2006)

Codul lui Da Vinci

Plastica filmului Codul lui Da Vinci

Codul lui Da Vinci a fost filmat in mai multe locatii din Europa si la Studiourile Pinewood si Shepperton din Anglia, unde au fost construite numeroase decoruri.

Cu toate ca productia a filmat la Muzeul Luvru din Paris, a fost necesar sa se reconstituie Grand Galerie intr-un studio, pentru ca cea mai mare parte a actiunii sa se desfasoare intr-un mediu mult mai usor de controlat si la departare de piesele de valoare din muzeu. In acest scop, scenograful Allan Cameron a construit sectiuni ale muzeului in celebrul patou cunoscut sub numele lui James Bond, de la Studiourile Pinewood, chiar la marginea Londrei. „Am stiut chiar de la inceput ca urma sa construim o mica parte a Muzeului Luvru pe platou”, spune Cameron. „dar cand am fost in prospectie la Luvru ne-am facut griji ca am putea deteriora pardoseala precum si nepretiutele opere de arta.

Dupa o serie de vizite la Paris, am decis sa contruim o si mai mare parte din muzeu pe platourile de la Pinewood, unde, din punctul meu de vedere, era mult mai comod de filmat. Asistentul meu -pictor, James Gemill, a trebuit sa reproduca 150 de tablouri pentru care au fost necesare masuratori exacte dupa originalele din Luvru. Am creat chiar mostre de marmura identice cu cele de la ancadramentele ferestrelor sau cu plintele. Apoi s-au confectionat placi din pardoseala de lemn dupa modelul celor din Grande Galerie, care au fost fotografiate , printate pe fasii de plastic si apoi aplicate pe podea.”

Cameron explica ca toate tablourile care au fost reproduse au fost fotografiate digital apoi marite si pictate deasupra, uneori proiectate pe perete si pictate acolo de catre Gemmill. „James le-a pictat pe toate precum originalele. El stie totul despre culori si tehnici de pictura. Astfel incat suprafata tablourilor arata chiar ca in realitate.”

La Studiourile Shepperton in sud-estul Londrei, s-au construit alte decoruri inclusiv interiorul bisericii Saint-Sulpice si o serie de incaperi din interiorul de la Chateau Villette, unde locuieste Leigh Teabing. „Doream sa filmam pe viu castelul existent si am fost norocosi sa primim aprobarea de a filma acolo”, spune Cameron. „dar biblioteca, bucataria si biroul au fost construite pe platou.”

Locuri de filmare pentru Codului lui Da Vinci Distributia si Personajele
jinglebells