Articole RocknRolla

(2008)

RocknRolla

Productia

IDEEA FILMULUI

Scenaristul/regizorul Guy Ritchie, care a explorat anterior partea intunecata a Londrei, in hitul sau de debut, "Lock, Stock and Two Smoking Barrels," si apoi in "Snatch," a fost fascinat de infuzia uriasa de bani-proveniti in special din tarile din Europa de est-ce incercau sa faca loc pe piata londoneza unor mafioti, prin indepartarea interlopilor locali traditionali. "Am intentionat sa dezvolt un punct de vedere umoristic asupra consecintelor acestei invazii in teritoriile vechii scoli de interlopi," spune Ritchie, care este si unul dintre producatorii "RocknRolla." "Filmul se ocupa de cei care incearca sa patrunda pe piata imobiliarelor, afaceri incercate de multi, mai ales in ultimii ani, pentru profiturile uriase pe care le aduc. Toti au incercat sa intre pe aceasta piata, dar multi au sfarsit alunecand pe o coaja de banana."

Datorita noilor cladiri care se ridica zi de zi, in santierul total care este acum capitala Angliei, imaginea Londrei s-a schimbat, devenind de nerecunoscut. "Daca te urci pe oricare dintre cladirile inalte, tot ceea ce poti vedea este o mare de macarale," relateaza Ritchie. "Arata de parca ar creste din pamant. Iar preturile proprietatilor continua sa creasca pana la cer. E de la sine inteles ca acolo unde e vorba de sume uriase de bani, exista si oameni care profita de situatie."

Toti vor sa intre pe aceasta piata-de la capii crimei, ale caror zile sunt numarate, la ambitiosul est-european care-si ascunde activitatile ilicite indaratul unei spoieli de respectabilitate, si pana la contabilii sau birocratii care numara banii, sau, in cele din urma la delincventii mai mici, care vor sa avanseze pe scara succesului, sarind peste trepte. "Am incercat sa amalgamez toate aceste traiectorii si persoane disparate, care sunt insa conectate la aceeasi mare entitate," explica Ritchie. "in mod inevitabil, exista conexiuni, dar drumul lor este oscilant, baleind de la nivelurile cele mai inalte si pana la cele de jos, pentru ca mai apoi sa reia din nou circuitul. Noi am vrut sa prezentam acele fatete ale societatii care sunt implicate in escrocheria pe scara larga din aceasta tara."

Producatorul Joel Silver a fost imediat atras de povestea curajoasa a lui Ritchie, in care coexista elemente de umor si comedie. "intotdeauna ne-am dorit sa lucram impreuna la un film, iar la 24 de ore dupa ce am citit scenariul, am stiut sa vreau sa produc ‘Rocknrolla,'" isi aminteste Silver. "Viziunea lui Guy este originala si cuprinde o intreaga lume populata de gangsteri, staruri rock, politicieni corupti, criminali de razboi rusi, si multi altii, care sunt prinsi la mijloc, devenind victime colaterale."

Producatorul Susan Downey adauga, "‘RocknRolla' are toate elementele pe care publicul le iubeste la filmele lui Guy-combinatia eclectica de personaje, liniile de actiune care se intrepatrund si care apar subit, fara sa-ti dai seama, distributia fantastica, energia, tehnica vizuala deosebita... Dar cred ca filmul asta are, in plus, o profunzime emotionala neasteptata, care-l distinge de altele."

Ritchie, spune Silver, simte pulsul lumii interlope londoneze, unde se desfasoara actiunea povestilor sale. "Filmul prezinta un omagiu, oarecum afectuos, vechii scoli de gangsteri conduse de Lenny Cole, si noii scoli, reprezentata de tipii din Wild Bunch. Dar provocarea la care ei trebuie sa faca fata, odata cu venirea oamenilor de afaceri din est, este ceva complet necunoscut. Acestia nu-i respecta pe interlopii traditionali, ei au banii si puterea necesare sa schimbe regulile jocului la Londra. Asa ca, vechea scoala trebuie sa se adapteze pentru a supravietui. Nu trebuie decat o poveste dinamica si multe intamplari ale hazardului, pentru ca actiunea sa intre intr-o noua dimensiune."

WILD BUNCH/ CLANUL RAZVRATIT

Satui de micile gainarii din care isi castigau existenta, interlopii din clanul Wild Bunch sunt in cautare de lovituri de anvergura. Gerard Butler il interpreteaza pe liderul lor de facto, un interlop cunoscut sub numele de One Two, care este pregatit sa joace la doua capete. Butler si-a dorit sa lucreze cu Ritchie inca de cand a vazut "Lock, Stock and Two Smoking Barrels." "Cand am deschis scenariul ‘RocknRolla,' am gasit acolo exact ceea ce mi-am dorit," spune actorul. "Filmul este provocator, dar are si umor, violenta si absurd."

Ritchie afirma ca actorul avea toate calitatile pe care el si le imagina pentru realizarea rolului lui One Two. "Gerry reprezinta combinatia aceea de sarm si amenintare, de sinceritate si siretenie." Odata aflati pe platouri, regizorul a laudat instinctele actorului, remarcand, "Gerry a inteles imediat ce trebuia sa facem, ceea ce mi-a usurat enorm sarcina," spune el. "El a stiut sa puna punctul pe i dintr-o data."

One Two si clanul lui-inclusiv Mumbles, interpretat de Idris Elba, si Handsome Bob, interpretat de Tom Hardy-vor sa patrunda acolo unde se vehiculeaza banii mari: in afacerile imobiliare. "Ei sunt toti prieteni buni" spune Butler. "Sunt de ani buni impreuna si au trecut prin bune si rele, alaturi. in timp ce fac toate relele impreuna, ei incearca sa mai si traiasca un pic. Dar asta presupune un oarecare risc, inclusiv din partea prietenilor, care nu sunt chiar asa cum ne-am astepta."

Prima lor tentativa de a face speculatii imobiliare ia sfarsit printr-un esec, ei ramanand datori vanduti lui Lenny Cole, un om de afaceri corrupt, care controleaza atat banii cat si piata imobiliara. Lenny, interpretat de Tom Wilkinson, ii ajuta pe cei din Wild Bunch sa intre intr-o afacere imobiliara...dar nu trece mult si le-a ia inapoi. "Ei incearca sa-si croiasca un drum in viata," spune Butler. "Ei incearca sa se lanseze pe piata, dar nu reusesc mare lucru. Ei sunt inselati in cea mai mare afacere pe care au indraznit-o vreodata si acum se gandesc ca au avut ghinion. si, in stilul pervers al umorului lui Guy Ritchie, exact aceasta afacere ajunge sa-i obsedeze pe cei care le-au tras clapa."

si ce e mai rau: Handsome Bob nu mai are decat 24 de ore pana cand trebuie sa intre la inchisoare pentru cinci ani, din cauza unei fapte care nu are nicio legatura cu aceasta afacere. Personajul sau ascunde un secret care iese la iveala tocmai cand se asteapta sa fie bagat la zdup. Ca si celelalte personaje din film, Tom Hardy spune ca personajul sau este "mai complex decat in realitate." El continua, "Aceste personaje sunt bazate pe realitate, dar un fel de realitate in tente ingrosate. Gangsterii se angajeaza in acte criminale violente, dar ei rad si fac gafe tot timpul. Totusi ei au multe fatete, asa ca nu e bine sa-i subestimezi."

SCOALA VECHE contra SCOALA NOUA

În timp ce interlopii din Wild Bunch sunt niste mici gainari, care spera sa dea lovituri mai mari, pozitia la care aspira ei este ocupata de Lenny Cole, interpretat de Tom Wilkinson, multiplu nominalizat la Academy Award si la BAFTA. Unul dintre exponentii vechilor clanuri interlope ale Londrei, care si-a construit propriile retele de birocrati si politicieni corupti, Lenny se trezeste acum periclitat de gangsterii veniti din afara granitelor, mult mai bogati decat el, care incearca sa-i ocupe teritoriul.

"Guy Ritchie a creat o lume care se afla in zona gri a moralitatii," spune Wilkinson. "Ea nu este o lume interlopa pe de-a-ntregul; se afla undeva intre licit si ilicit. Lenny Cole este un antreprenor, un aranjor, cu legaturi serioase in humea subterana. El reprezinta stilul vechi de a face afaceri. El nu-si da seama ca trebuie sa depaseasca stadiul in care se afla, daca vrea sa-i invinga pe rivalii care sunt cel putin la fel de abili si fara scrupule ca si el."

Lenny manipuleaza lumea interlopa fara mila, ajutat de mana lui dreapta, Archy, care il slujeste de 20 de ani. "Lenny si Archy sunt descendentii directi ai gangsterilor de la sfarsitul anilor '50 si inceputul anilor '60," sugereaza Mark Strong. "Ei se imbraca elegant si sunt prezentabili. Sunt subtili, discreti, dar amenintatori. Iar, daca este necesar, pot deveni si incredibil de violenti."

in acest creuzet al lumii interlope londoneze apare dubiosul miliardar rus Uri Omovich (Karel Roden), care pune ochii pe cea mai buna faleza a Londrei pentru a o transforma intr-un nou complex comercial. Dar pentru ca afacerea sa mearga ca pe roate, el are nevoie ca proiectul sa fie aprobat repede si fara probleme. Pentru asta va avea nevoie de Lenny Cole.

Lenny si clanul lui sunt "tributari vechiului stil gangsteresc al Londrei, dar exact asta ii va baga in bucluc" spune Strong. "in lumea lor, ei au respect si accepta autoritatea sefului, si considera ca niciun om teafar la minte nu s-ar gandi sa incalce aceste reguli. Dar ei se confrunta acum cu doua grupuri de infractori, care nu au respect si teama fata de aceste reguli: One Two, Mumbles si clanul lor sunt o versiune mai moderna de interlopi. Iar rusul si oamenii lui, care s-au imbogatit din noul capitalism salbatic al Europei de est, pot fi niste interlopi mult mai cruzi."

Ritchie e de acord ca Uri si ai lui nu joaca dupa aceleasi reguli. "Diferenta este ca sumele uriase de bani care provin din Blocul estic il depasesc pe Lenny, iar personajele-probabil mai adaptate la noua lume-i-au uzurpat pozitia de autoritate. Se pare ca Lenny si ai lui un sunt pregatiti, un sunt calificati sa lucreze in acest nou mediu de afaceri."

ASUL DIN MANECA


Thandie Newton o interpreteaza pe Stella, contabila isteata si sexy, care are legaturi cu lumea interlopa. "Stella este extrem de priceputa in meserie," explica Newton, "asa de buna incat cred ca a inceput sa se plictiseasca si vrea sa se bage si in alte lucruri, pentru a face ca viata sa-i fie si mai palpitanta. si, bineinteles, pentru un expert financiar nu e nimic mai palpitant decat sa se asocieze cu mafia."

Abilitatile ei in ceea ce priveste banii au adus-o in cercul apropiatilor lui Uri Obomavich, miliardarul rus, dornic de investitii imobiliare la Londra. "Stella il atrage pe Uri in mai multe sensuri," spune Karel Roden, care-l interpreteaza pe Uri. "Ea este foarte sofisticata, iar el ii acorda incredere in ceea ce priveste administrarea banilor, dar se pare ca increderea lui are si o doza de naivitate. in multe privinte, el poate domina lumea in care intra acum, dar cu siguranta, nu poate stapani problemele sentimentale."

Avand la dispozitie banii pe care Uri ii pregateste pentru Lenny Cole-bani ce ar trebui sa netezeasca drumul mega-complexului pe care Uri intentioneaza sa-l construiasca-Stella vede oportunitatea de a se lansa intr-o noua activitate...si pucteaza chiar omul care ar urma s-o ajute. "One Two devine marioneta ei, sau cel putin asa crede ea," spune Newton. "Dar mai apoi, ea se indragosteste de el, ceea ce ii va periclita pozitia."

Desi initial sunt doar parteneri intr-o frauda cu miza mare, One Two si Stella-doi oameni apartinand in principiu unor tabere rivale-se indragostesc unul de altul. "imi place dinamica dintre cele doua personaje," comenteaza Butler. Pentru Newton, colaborarea cu Butler si Ritchie a fost una dintre cele mai senzationale experiente. "Gerry este pur si simplu un imens generator de energie; are o energie incredibila," spune ea. "El vrea sa incerce si alte moduri de a exprima acelasi lucru. Indiferent de timpul zilei sau noptii, Gerry este capabil sa lucreze pentru a scoate ceva nou si proaspat la iveala. A fost minunat faptul ca Guy avea incredere totala in material si in noi, ca actori, incat ne dadea libertate sa venim cu idei noi si sa fim spontani. Faptul ca am avut aceasta posibilitate de a veni cu idei noi si de a da mai multa viata personajelor noastre a adus beneficii ambelor parti. Guy nu vrea sa obtina personaje de fatada, el vrea sa ajungem la adevarata esenta a fiecarui personaj."

ROCK STAR-ul

Gajul tranzactiei este tabloul norocos al lui Uri Obomavich, pe care el i-l da lui Lenny, pana la finalizarea cu succes a afacerii. Dar tabloul dispare si in curand reiese ca a ajuns in posesia rock star-ului punk, Johnny Quid. Pentru a gasi tabloul lui Uri, Lenny Cole trebuie sa-l gaseasca pe Johnny Quid, care se dovedeste a avea legaturi de familie cu inselatoarea lume interlopa londoneza: el este fiul vitreg al lui Lenny Cole.

Ritchie explica, "Cand era mic, Johnny era probabil foarte talentat si frecventa o scoala foarte buna. Dar tatal lui vitreg este gangster, asa ca, pentru a-si gasi drumul in viata, el oscileaza mult intre bine si rau. El pune tot felul de intrebari si forteaza limitele puterii, ceea ce-i aduce inevitabil necazuri."

Toby Kebbell joaca rolul lui Johnny Quid, cel mai recent star al scenei muzicale londoneze, despre care se zvoneste ca ar fi murit. "Fiind muzician si cantaret, el considera ca zvonul propriei morti i-ar aduce mai multa publicitate, iar discurile sale s-ar vinde mai bine," explica Kebbell.

Conflictul dintre cautarile lui Lenny, care incearca sa-l gaseasca pe Johnny si statutul de disparut al lui Johnny, cauzeaza multe necazuri lui Roman si Mickey, cei doi americani, care au produs ultimul disc al lui Johnny, interpretati de Jeremy Piven si Chris "Ludacris" Bridges. Lenny ii ameninta pe Roman si Mickey ca daca nu-l vor gasi pe Johnny, vor suporta consecintele.

Ambii actori s-au bucurat sa lucreze in universul unic creat de Ritchie in "RocknRolla." "Ceea ce-mi place la filmul asta este faptul ca fiecare personaj are povestea lui separata, dar in final, toate se leaga," comenteaza Bridges.

"Cand am citit scenariul, m-am ratacit printre atatea personaje," spune Piven. "Guy iubeste limbajul, asa incat fiecare dintre personajele lui are o specificitate foarte conturata. El e atasat de personaje si nu a permis ca ele sa fie redate schematic sau cu jumatate de masura. Iar, ca american, filmul mi-a dat posibilitatea sa cunosc aceasta lume dinauntrul ei. Realizarea acestui film a fost ceva extrem de interesant pentru mine. Desi colaboreaza deschis, acceptand si ideile altora, Guy stie foarte bine ce vrea; el adora sa tina pe toata lumea in priza, pe platou. S-a filmat totul foarte rapid, asa ca noi toti trebuia sa fim in forma maxima de la primul cadru."

FILMEZI REPEDE SI AI PLECAT

Una din trasaturile definitorii ale filmelor lui Guy Ritchie este stilul in care face filmarile. Atat din cauza distributiei mari cat si pentru eficientizarea productiei, "RocknRolla" s-a turnat urmand un program strict de numai sase saptamani de filmare. Folosirea camerelor HD a facut ca filmarile sa fie mai usoare si mai eficiente.

Mark Strong, care a colaborat anterior cu Ritchie in realizarea filmului "Revolver," cunostea foarte bine metodele de lucru ale regizorului. "El creaza un mediu agreabil si inventiv, care te face sa-ti doresti si sa depui toate eforturile sa iasa bine," afirma el. "Am filmat secvente in mijlocul intersectiei Cambridge Circus, intr-o piateta aglomerata din Soho, iar cameramanii stateau ascunsi intr-un cort de lucrari stradale, pe trotuarul de vizavi. Pur si simplu am filmat cu trecatorii care se grabeau incoace si incolo, pe strada. Era un haos. Dar genul asta de filmare este amuzant si te mentine foarte concentrat; te instalezi, filmezi secventa si ai plecat. Nu ai prea mult timp de gandire si asta este uneori cea mai buna solutie."

Una dintre scenele memorabile ale lui Butler a fost urmarirea, prin curtile caselor de cartier, pe calea ferata si prin depozite, in care One Two si Mumbles sunt vanati de doi interlopi rusi. "Este o secventa de actiune foarte lunga si tensionata, dar are si haz pentru ca tipii care ne urmaresc nu pot fi opriti in ruptul capului," spune Butler razand. "ii impuscam, ii izbim, ii stivim cu masina, dar ei continua sa se apropie. Scena este un exemplu al incredibilei energii si al esteticii speciale ale lui Guy. Este una dintre cele mai incredibile scene pe care le-am vazut, sau la care am participat vreodata."

Silver concluzioneaza, "Guy a realizat un film definitoriu pentru comedia de actiune, depasindu-i limitele. E foarte amuzanta, dar in adancul ei se afla un sambure de adevar, sau o morala grava. Unul dintre personaje compara viata din lumea asta cu un pachet de tigari, care este un ambalaj cu o fata comerciala foarte sofisticata pe o parte, dar daca-l intorci pe partea cealalta iti spune in termini foarte directi ca te va omori. Cautand scurtatura catre o viata mai bogata, personajele noastre traiesc pe muchie de cutit, o muchie intre viata si moarte. asta e ‘RocknRolla.'"

Distributia Prezentare
jinglebells