Articole Luna verde

(2010)

Luna verde

Interviu Alexa Visarion

1. Cum a luat nastere acest proiect?

Proiectul a inceput acum trei ani, cand am dat un scenariu mai vechi la clasa de regie. Am vrut sa las creativitatea celor tineri sa aduca noutate unei povesti de demult.

2. Cum s-a desfasurat scrierea scenariului?

Iris Spiridon a fost cea care a transformat scenariul cel mai radical si cel mai apropiat de mine in acelasi timp. Dupa ce am ales varianta ei, am inceput sa lucram impreuna ca sa ajungem la o varianta finala, care sa poata participa la concursul C.N.C.

3. Filmul atinge subiecte foarte actuale pentru generatia tinerilor de astazi. Cum v-ati documentat?

Noile variante de personaje apartin mai mult lumii lui Iris, ceea ce a facut-o sa le poata contura foarte aproape de adevar. Interventia mea a constat mai ales intr-o privire experimentata si obiectiva asupra lucrurilor.

4. Cum ati ales actorii pentru film? Cum ati lucrat cu acestia? A fost vreunul din actori care v-a impresionat in mod deosebit?

Actorii au venit din ambele lumi. Pentru personajele principale am ales actori tineri pe care ii admiram pentru performantele lor in teatru. Pentru ca in mare parte ne-am dorit sa aducem pe ecran fete noi, actori care nu au mai jucat foarte mult in filme. Actorii cu experienta din film sunt din lumea mea, actori cu care am lucrat de-a lungul timpului, care au fost fericiti sa se alature celor tineri si sa-i sustina.

5. Povestiti-ne putin despre personajele din film. Sunt caractere diferite si totusi asemanatoare.

Personajele se echilibreaza intre ele, ducand totusi spre niste universuri diferite. Razvan este "eroul" filmului, insa un erou care nu reuseste sa-si arate fata ascunsa decat spre final.
Cristi, eroul "negativ", daca il putem numi astfel, este insa cel care iubeste cel mai mult in acest film. Cristi este un personaj agresiv si extrovertit, in comparatie cu Razvan, insa ceva ne face sa ne apropiam mai mult de violenta lui bine intentionata si "inocenta", pana la un punct.
Celelalte personaje sunt puse in relatii cu cei doi, tocmai ca sa vedem cum se raporteaza la aceste doua personalitati puternice si speciale.

6. Atingeti in film foarte multe subiecte "TABU" precum teatrul si arta, homosexualitatea, luxul, prieteniile on-line.

Pentru lumea in care traim nu mai exista subiecte tabu. Sau daca ele par ca exista, trebuiesc discutate cu sinceritate si profunzime. Toate aceste subiecte au devenit lucruri normale in contemporaneitate. Deci sa discutam liber despre ele este ceea ce trebuie facut.
Si in afara de asta, filmul a fost conceput tocmai ca sa prezinte o lume a tinerilor inteligenti, care sunt pusi intr-un alt cadru decat cel al unei tari sarace si mizere. Pentru ca lumea tinerilor este mult mai evoluata decat pare in ultimele filme.

7. Cum s-au desfasurat filmarile?

Filmarile au reprezentat o perioada in care am avut sansa sa invatam impreuna. Orice probleme existente devin inutil de discutat in acest moment. Pentru ca filmul trebuie sa vorbeasca de la sine, daca ne plangem dupa ce l-am terminat, nu ajuta la nimic si nu intereseaza pe nimeni.

8. Cum v-ati gandit la melodia "Placebo - Pure Morning"? Este un fel de laitmotiv al filmului?

"Pure morning" de la Placebo este o melodie care are legatura cu povestea lui Razvan.
El este fan Placebo in film iar aceasta melodie si videoclipul ei il ajuta pe Razvan sa-si exprime una dintre teoriile lui neasteptate. Asa cum tabloul lui Pacea : "Porana", ne lasa sa intelegem gustul lui in arta. Muzica celor de la Placebo a devenit light motiv pentru ca este o muzica reprezentativa a celor care se intereseaza de calitate si de stil.

Prezentare Declarațiile actorilor
jinglebells