Articole Little Women

(2019)

Fiicele doctorului March

Bărbații

Louisa May Alcott a scris despre viaţa fetelor din America cum nimeni altul nu a mai făcut-o. Dar ea şi-a populat cărţile şi cu personaje masculine - taţi, soţi, vecini, profesori şi prieteni - la fel de extraordinari ca şi fetele pe care le iubesc şi le susţin. Aceştia au constituit cel de-al doilea filon esenţial a adaptării realizate de Gerwig. “Una dintre trăsăturile lor cele mai importante, pe care Greta le-a preluat din carte, o constituie respectul lor faţă de femei. Bărbaţii aceştia sunt adevăraţi parteneri, un statut la care mai lucrăm şi astăzi,” susţine Pascal.

Actriţelor care au preluat rolul femeilor din roman, li s-au alăturat şi actorii care aveau să joace rolurile secundare. Eliza Scanlen afirmă:“Greta ni-i prezintă pe aceşti bărbaţi ca pe nişte observatori ai legăturilor magice ce le leagă pe surori, şi care, la rândul lor, vor să se bucure de aceleaşi relaţii privilegiate. Această dinamică nouă şi interesantă dintre sexe nu se întâlneşte prea des.”

Laurie / Timothée Chalamet:

Atunci când fetele March îl descoperă pe tânărul charismatic din vecini, Theodore “Laurie” Laurence, el este repede inclus în cercul lor, devenind atât un membru de onoare al cercului, dar şi cel care va rupe coeziunea grupului, din cauza faptului că se va îndrăgosti de două dintre surori. Interpretul acestui rol este Timothée Chalamet, care a atras atenţia criticii şi a spectatorilor odată cu filmul nominalizat la Oscar, Call Me By Your Name, ca şi cu pelicula lui Gerwig, Lady Bird.

Pentru Gerwig, Laurie şi Jo sunt un fel de imagine în oglindă. “Jo este o fată cu nume de băiat, iar Laurie un băiat cu nume de fată,” explică ea. “El este totodată un fel de geamăn al lui Jo. Iar ceea ce face Timothée cu acest rol e magic. Prin intermediul lui Timothée noi vedem un băiat care este proiectat într-o lume feminină, ceea ce este ceva cu totul special.”

Pentru Chalamet, Laurie îşi începe maturizarea abia după ce le cunoaşte pe surorile March. “Laurie nu a avut o copilărie prea fericită,” explică el. “El are avere, dar nu are niciun prieten, fiind şcolarizat acasă şi educat de profesorul său, Mr. Brooke. Abia când descoperă relaţia cu fetele de alături, va începe să crească şi să se dezvolte.”

Iar apoi, inima lui va fi rănită de Jo. Ea păruse a fi adevăratul său suflet pereche, dar relaţia lor era specială, în afara tuturor regulilor, iar Jo ştia că o căsătorie ar fi urmat s-o distrugă. Chalamet consideră că Jo şi Laurie ar fi putut fi împreună într-o lume mai bună. “S-ar putea argumenta că prietenia lor era atât de strânsă încât ar fi putut conduce la o viaţă de familie minunată,” spune el. “Dar contra-argumentul ar fi că erau prea asemănători şi ar fi putut sfârşi prin a se sfâşia unul pe altul.”

Totuşi, relaţiile dintre Laurie şi Jo şi apoi Laurie şi Amy au fost influenţate de legile societăţii. Când ajung adulţi, Laurie şi Amy acceptă multe dintre constrângerile societăţii, iar dragostea lor este reală. Concluzia ar fi că: dragostea lui Laurie pentru Jo a fost intensă, dar efemeră, iar dragostea faţă de Amy este constantă şi profundă.

Friedrich / Louis Garrel:

Când Jo pleacă la New York pentru a deveni profesoară, ea îl întâlneşte pe Professor Friedrich Bhaer, care o impresionează cu amplele sale cunoştinţe de literatură şi critica adusă scrierilor sale. În acest rol îl vedem pe actorul francez , Louis Garrel, cunoscut pentru rolul din The Dreamers, de Bertolucci.

“Garrel reprezintă lumea pe care Jo şi-ar dori-o şi la care visează; este lumea cărţilor şi a intelectualilor. De asemenea, când doi oameni se întâlnesc, iar între ei se întâmplă ceva, uneori nu există nicio explicaţie,” observă el.
Secvenţa în care Jo primeşte critica lui Friedrich ca pe un pumn în faţă este secvenţa favorită a lui Ronan. Ea ştie însă că Friedrich nu o face pentru a o desfiinţa pe Jo, ci pentru a o pregăti să suporte critica subiectivă şi brutală pe care o va primi în calitate de tânără scriitoare, de la alţii.

Robert March / Bob Odenkirk:

Când tatăl fetelor se întoarce din Războiul Civil, prezenţa sa este liniştită şi filozofică în casa lor cea plină de zarvă, dar el nu pare a fi nici pe departe capul familiei. Bob Odenkirk, cunoscut pentru personajele contemporane interpretate în Breaking Bad, Better Call Saul şi Nebraska, s-a bucurat că poate avea şi un rol într-un film de epocă, la care nu se aşteptase.

Odenkirk a observat că Alcott l-a înzestrat pe Robert March cu toate calităţile tatălui ei. Deşi Bronson Alcott nu a luptat în niciun război, el a fost profesor, filozof transcendentalist, aboliţionist, reformator, prieten al lui Ralph Waldo Emerson şi un gânditor radical care s-a implicat în proiecte majore. Odenkirk, care a citit tot ce a găsit despre Bronson şi-a dat seama că: “Bronson a fost un tip interesant, un om luminat şi un luptător pentru drepturile femeilor şi ale minorităţilor. El era preocupat de schimbarea lumii, dar era cam idealist,” spune el.

Rolul tatălui acestor fete incredibile l-a încântat pe Odenkirk: “Fiicele mele din film sunt cele mai bune actriţe ale momentului iar mie mi-a făcut plăcere să mă aflu alături de ele, să mă las inspirat de energia şi camaraderia lor.”

Sinopsis Femeile
jinglebells