Articole Limitless

(2011)

Dincolo de limite

Note de producție

Filmul are la baza romanul The Dark Fields, scris de Alan Glynn, un thriller captivant cu o premisa extrem de interesanta: Dacă ar exista un drog care să te transforme în cea mai bună versiune a ta? Un drog care ți-ar permite să-ți folosești potențialul la maximum? L-ai lua? Scenarista Leslie Dixon căuta printre rafturile unui magazin de cărți vechi, când a gasit cartea. "Am cumpărat cartea și am început s-o citesc," spune Dixon. "Cam pe la jumătatea ei, am avut sentimentul că ar putea deveni un film hollywoodian. În cele din urmă, am cumpărat drepturile de ecranizare cu banii mei și am scris singură scenariul, să văd dacă pot să realizez proiectul. Și așa am ajuns aici."

Provocatoarea idee a romanului părea să fie leacul perfect pentru această eră a informației, în care oamenii sunt pur si simplu asaltați. "Premisa poate părea oarecum SF, dar o asemenea tehnologie probabil că nu e așa de departe în viitor," spune Dixon, cea care a scris scenariul unor filme de succes precum Mrs. Doubtfire, Hairspray și Freaky Friday. "Sunt sigură că există chiar acum oameni de știință care lucrează deja la crearea unor medicamente pentru îmbunătățirea memoriei, a funcției cognitive și a reflexelor."

Eddie Morra, interpretat de Bradley Cooper, este un scriitor care începe să pălească din memoria cititorilor. La începutul filmului, prietena lui îl părăsește, editorul îl amenință cu ruperea contractului, dacă nu dă la timp manuscrisul promis, iar proprietara vrea să-l evacueze. Dar, când un vechi prieten îi strecoară o pastilă din misteriosul drog NZT, Eddie se transformă, ideile îi vin pe bandă, realizările se înșiruie și ele și ajunge să aibă succesul la care visase o viață.

"Cred că majoritatea oamenilor, și eu mă includ printre ei, ar lua pastila aceea, dacă li s-ar oferi," spune Dixon. "Cred că povestea reflectă ceea ce se întâmplă în societatea actuală. Oamenii iau droguri precum Adderall, în fond, amfetamină, pentru a fi mai în formă. E oarecum ironic că am început să vedem drogurile ca pe o cale de perfecționare și nu doar ca pe un mod de a te distra."

"E nostim să urmărești evoluția lui Eddie de la obscuritate la bogăție și faimă," spune ea. "Ceea ce reușește el să facă odată pornit pe calea asta sunt lucruri la care aspirăm toți. Poate învăța limbi străine aproape fără efort, învață să citească partituri într-o zi, femeile îi pică în brațe după câteva propoziții, pentru că brusc a devenit sarmant si extrem de spiritual. Când situația se complică și se dovedește că e urmărit de niște tipi periculoși, e fascinant să-l vedem cum scapă din situații dificile grație reflexelor și gândirii prompte."

Dixon i-a dat varianta finală a scenariului lui Scott Kroopf, un producător pe care îl cunoscuse de când lucraseră împreună la primul ei film, Outrageous Fortune. "Este un concept minunat, transcris și impregnat de umorul formidabil al lui Leslie." spune Kroopf. "Mi-a spus uimitoarea poveste a descoperirii acestui roman, cum a scris scenariul fără să fi primit vreun ban și m-am îndrăgostit pe loc de ideea asta." Ideea unui drog al inteligenței i-a captivat imaginația. "Încă n-am întâlnit om care să nu fie curios cum ar fi dacă și-ar folosi 100% din capacitatea creierului," spune producătorul. "Ai putea să vezi, să înțelegi mai multe. Ai învăța mai repede și ți-ai aminti lucruri despre care credeai ca sunt sterse din memorie. Dintr-o dată, totul devine accesibil. Desigur, există un preț," spune el. "Orice stimulant de genul ăsta este un pericol in sine."

Odată ce Dixon și Kroopf au căzut de acord să producă filmul împreună, au pornit în căutarea unui regizor. Neil Burger, care a mai regizat The Illusionist și Interview with the Assassin, i-a impresionat prin viziunea sa. "Am vrut ca povestea să fie cât se poate de credibilă. Să sune adevărat," spune Burger. "Dar voiam și să intru în mintea lui Eddie, să arăt cum percepea el lumea sub influența drogului, cum procesa informațiile și ce înseamnă cu adevarat să fii atat de inteligent. Aveam multe variante de tehnici vizuale neconvenționale ca să arăt cum vedea el lumea."

Burger a conceput povestea atât ca pe un thriller cât și ca pe o călătorie fascinanta pentru Eddie. El se transformă dintr-un tip obișnuit, aproape ratat într-un fel de stăpân al lumii," spune regizorul. Când am citit prima dată scenariul mi-am imaginat un film febril, de o libertate absolută și cu o energie intensă. Așa vede personajul orașul când e sub influența drogului. Trece prin viață ca un buldozer."

Eddie devine un scriitor desăvârșit, cu un succes ce-i depășește cele mai nebunești visuri. "Dar există un dezavantaj," observă Burger. "Drogul are efecte secundare oribile. Trebuie să-l ia în continuu, altfel are dureri de cap groaznice. Iar când ia doze prea mari, pierde noțiunea timpului."
În final, filmul combină suspansul, acțiunea și umorul cu efectele vizuale de exceptie: "Este o poveste extraordinară, cu scene de acțiune fantastice și cu rasturnari de situație care îl fac să fie cu atat mai emoționant și palpitant," spune Kroopf.

Rolul lui Eddie Morra este foarte dificil, necesitând un actor cu care publicul sa empatizeze și care să poata interpreta aceasta transformare credibilă dintr-un leneș apatic într-un bărbat cu magnetism covârșitor. "Toți ne gândisem la Bradley Cooper", spune Burger. "Este un actor excelent, dar studiourile întotdeauna îi întreabă pe producatori dacă numele actorului poate ridica filmul. Din fericire, The Hangover a apărut când distribuiam rolurile și, dintr-o dată, el era o alegere perfecta. L-am întâlnit la New York și am petrecut o seară împreună, discutând despre filme, despre viață, despre orice ne trecea prin minte. Are o personalitate cuceritoare și mi-am dat seama imediat cum ar putea s-o transpună în filmul nostru."

Cooper a fost si prima alegere pentru rol. "Eddie trebuie să știe să vorbească foarte bine," spune Burger. "Trebuie să fie capabil să zăpăcească oamenii cu o simpla conversatie. Știam deja că Bradley e un tip deștept, cu mari valente de orator."
Pe de altă parte, el trebuie să fie credibil și la inceputul filmului, când publicul trebuie să vadă în el un ratat absolut. "Bradley și cu mine am discutat despre eforturile noastre pe drumul spre succes," spune regizorul. "Amândoi am fost șomeri, am trait in conditii precare și am fost la un pas de a renunța. Înțelegea foarte bine situația asta, așa că era perfect capabil să-l interpreteze pe Eddie în toate ipostazele sale, într-o manieră credibilă și impresionantă."

Realizatorii au descoperit în Cooper un actor care atrage cu ușurință publicul în universul său. "Avantajul de a-l avea pe Cooper în rolul lui Eddie este că toată lumea vrea să-i fie prieten," spune Kroopf. "Bărbații îl simpatizează, iar femeile îl plac. E genul de tip cu care vrei să ieși la o bere sau să pornești într-o aventură nebunească."
Actorul a contribuit cu talentul, energia și entuziasmul său la un rol care necesita un angajament complet. "Scenariul a fost, de departe, unul dintre cele mai bune pe care le-am citit vreodată," spune Cooper. "Toți cei care l-au citit și cu care am discutat au fost de acord că a fost incredibil de la început până la final."

Concepția regizorului Burger l-a incitat si mai mult: "Neil a fost foarte clar de la bun început: voia ca spectatorul să îl însoțească pe Eddie în odiseea sa," spune Cooper. "Când mi-a împărtășit ideile sale, am fost foarte entuziasmat. E foarte ușor să lucrezi cu el, pentru că nu e deloc înfumurat si știe foarte bine ceea ce vrea să facă."
Fie că Eddie ia sau nu drogul, conexiunea lui Cooper cu personajul este neschimbată. "Să dezvolți acest personaj de la început până la final este visul oricărui actor," spune acesta. "Când îl cunoaștem, e la pământ. Modul lui de viață poate să fi fost interesant la 25 de ani, dar la 35 e deja patetic."

"Când Eddie ia NZT, problemele lui sunt rezolvate," continuă actorul. "Își termină foarte repede manuscrisul. Apoi se pune problema ce va mai face cu abilitățile sale. Ce ai face dacă ai fi cea mai bună versiune a ta? Mai întâi de toate, cum ar fi acea versiune ? Și ce preț ar trebui să plătești ca să ajungi așa ? E o întrebare dificilă."

Cooper a câștigat admirația colegilor săi de platou grație energiei sale inepuizabile. "Bradley a fost cel mai muncitor om din acest proiect," spune Burger. "Practic apare în toate cadrele, iar personajul său suferă o schimbare enormă. E un ratat, e un om de succes, e pe moarte... Tot felul de lucruri i se întâmplă. Am avut ocazia și înainte să admirăm diferitele fațete ale lui Bradley ca actor, dar aici toate abilitățile sale sunt folosite într-un singur film, iar interpretarea sa e incredibilă."

"Sper ca spectatorii care vor vedea filmul să trăiască prin intermediul lui Eddie," spune Cooper. "Vreau să experimenteze euforia lui, să facă față realității care survine de-a lungul poveștii. Este ca un montagne russe de la început până la final."

Spectaculoasa ascensiune a lui Eddie în universul finanțelor atrage atenția miliardarului Carl Van Loon, interpretat de laureatul cu Oscar, Robert De Niro. "Van Loon este unul dintre cei mai inteligenți oameni din domeniul financiar," spune Burger. "Robert De Niro este fantastic în acest rol, deoarece e un tip incredibil de inteligent și de puternic. Este și un om amabil și generos, iar la început, Van Loon pare exact genul ăsta de om. Dă impresia că vrea să-l ia pe Eddie sub aripa sa, dar exact ca în cele mai bune roluri ale lui De Niro, aparențele ascund o latură usor sinistră."

Burger l-a întâlnit pe De Niro la scurt timp după ce The Illusionist a fost lansat în cinema și amândoi și-au exprimat interesul într-o viitoare colaborare. "La început, rolul lui Van Loon nu părea destul de important pentru un actor ca el," spune regizorul. "Dar toți ne-am gândit că merită să facem o încercare. I-am vorbit despre rol, iar el a spus că-i place rolul, dar nu simte că ar avea prea multe de făcut. Am discutat câteva posibilități de modificare a rolului, i-au plăcut, așa că oportunitatea a rămas deschisă. I-am vorbit lui Leslie despre asta, iar ea a scris câteva replici fantastice pentru el."

Când Dixon a aflat că De Niro era dispus să accepte rolul, a refăcut imediat scenariul, dezvoltând personajul astfel încât să fie la înălțimea talentatului actor. "La început, Van Loon era mai degrabă un personaj secundar clasic," spune Dixon. "Apoi ideea că De Niro va juca rolul lui ne-a entuziasmat pe toți. Dar, spre groaza mea, am realizat că scrisesem un rol standard care nu avea nimic aparte ce ar fi putut să-l atragă. M-am încuiat în casă o săptămână și am încercat să mi-l imaginez pe Robert De Niro spunând anumite replici. Scriind astfel, a fost mai interesant și mai savuros."

Modificările au avut succes, iar De Niro a acceptat. "S-a implicat profund și a contribuit mult la efortul intregii echipe," spune Kroopf. "Nivelul lui de pregătire era fenomenal și totuși era suficient de relaxat încât să păstreze sentimentul de autenticitate pentru Bradley. Amândoi au stiluri de lucru similare. Sunt extraordinar de inventivi. Sunt fideli textului, dar găsesc mereu nuanțe noi care le mențin partenerul în alertă."

Pe cât de încântat a fost Burger să-l distribuie pe distinsul actor, pe atât a fost de intimidat, cel puțin la început. "De Niro e unul dintre actorii mei preferați. A fost un colaborator incredibil de generos. Dar, pe platou, când lucram cu el, mă gândeam la toate rolurile lui emblematice: Travis Bickle din Taxi Driver sau Jake La Motta din Raging Bull. Și mă gândeam: cum să-i spun eu lui Robert De Niro unde să stea sau cum să-și spună replica?! A trebuit să las toate astea deoparte și să mă concentrez asupra muncii mele, asupra actorului din fața mea, nu asupra actorului din mintea mea."

Oricum, îndoielile inițiale ale regizorului nu au fost deloc evidente pe platou, cel puțin potrivit lui Cooper. "A fost minunat să-i văd pe Neil și pe De Niro lucrând împreună," spune Cooper. "L-a tratat cu ușurință absolută. Îi tratează pe toți actorii la fel, ceea ce pentru mine, e una dintre cele mai mare calități pe care le poate avea un regizor."

Colaborarea cu De Niro a reprezentat împlinirea unui vis vechi de-ale lui Cooper. "Bob e unul dintre motivele care m-au împins să devin actor," spune el. "Când lucrezi cu un actor așa de bun, munca e mult mai ușoară. Tot ce ai de făcut este să reacționezi la ceea ce face celălalt."
Cu Robert De Niro și cu Bradley Cooper în echipă, restul distribuției a fost alcătuit cu ușurință, începând cu Abbie Cornish în rolul lui Lindy, iubita lui Eddie.

Lindy, editor la o revistă, i-a oferit sprijinul ei necondiționat lui Eddie., dar până și ea a ajuns la capătul răbdării și pune punct relației lor. După ce el descoperă NZT și ajunge un om de succes, cei doi se împacă. "Abbie are o serenitate care face să te întristeze profund faptul că Eddie a dat-o în bară cu ea," spune Dixon. "Și, într-adevăr, unul dintre efectele drogului este împăcarea celor doi."

Pe lângă ocazia de a lucra cu doi actori pe care îi admira, actrita a fost atrasă de calitatea scenariului. "Este foarte bine scris," spune aceasta. "Este genul de poveste care te atrage în vâltoarea ei, pentru că simți că e perfect posibilă. Este absolut credibilă și contemporană."

Lindy și Eddie se împacă, în urma transformării lui uimitoare, dar ea rămâne vocea rațiunii în film. "Neil a considerat rolul ei esențial, chiar dacă e un rol mai mic," spune Cornish. "E singura care ia drogul, dar e capabilă să-i înțeleagă consecințele. Drogul îi face pe oameni infailibili și, în consecință, își pierd ceva din umanitatea lor."

Colaborarea cu Burger a fost o experiență intensă pentru Cornish. "Este un om foarte sensibil care ascultă ce spun actorii," spune ea. Procesul de filmare devine ceva colectiv și asta e o perspectivă diferită."

Cornish a contribuit la rol cu inteligența, dar și cu frumusețea ei. "Abbie e fantastică," spune Burger. "Este încântătoare și foarte talentată, are o energie incredibila și e foarte isteață. Iar Abbie și Bradley s-au potrivit perfect unul cu celălalt, de la bun început. Împreună, sunt uimitori. Se simte conexiunea dintre ei și astfel povestea celor două personaje capătă sens."

Cornish, care apare în aproape toate scenele sale cu Bradley, spune că entuziasmul lui pentru actorie era contagios. "Bradley a luat rolul în serios," spune ea. "Era uimitor să-l urmărești. Are un umor extraordinar, dar și o profunzime pe măsură, ceea ce-i oferă o gamă vastă pentru actorie. E perfect în rolul lui Eddie, pentru că poate trece ușor de la un ins haotic la unul care are viața sub control. Este și foarte generos și simpatic, ceea ce a făcut ca scenele noastre să fie amuzante."

UNIVERSUL LUI EDDIE MORRA


La prima sa întâlnire cu producătorii filmului Limitless, Neil Burger și-a prezentat viziunea sa ambițioasă despre film. "Primul element, pentru mine, e interpretarea," spune el. "Cum ne atașăm de personajele care ne poartă de-a lungul poveștii? Una dintre bucuriile meseriei mele e lucrul cu actorii. Ca și în celelalte filme ale mele, scopul e să obțin interpretări foarte bune, dar și diferite. În cazul de față, trebuia să modelez rolul lui Cooper pentru toate fazele călătoriei sale fantastice și să susțin interpretarea sa cu efecte vizuale."

"Eddie face câteva lucruri foarte îndoielnice de-a lungul filmului, dar am dorit ca publicul să fie tot timpul de partea sa," continuă regizorul. "Bradley are o personalitate cuceritoare, toți îl iubim, așa că lupta era pe jumătate câștigată. Mai rămânea de pus la punct detaliile subtile ale interpretării și ale manierei de filmare, astfel încât să atragem publicul și să-l facem complice la alegerile sale."

Regizorul a creat diferite cadre pentru film, care să reflecte atât sărăcia lui Eddie înainte de NZT, cât și viața strălucitoare pe care o obține datorită drogului. "Când îl cunoaștem, Eddie e un ins oarecare, cu sanse mari sa devina un ratat," spune Burger. "Locuiește în New York, n-are bani și duce o viață jalnică. Am vrut să arăt și partea asta într-o manieră nouă, să-i arăt și partea frumoasă, dar și latura dificilă și energia negativă care îl înconjoară."

"Modul de filmare, mișcarea camerei, compoziția, toate trebuiau să susțină interpretarea," spune el. "Trebuiau să exprime starea de spirit a lui Eddie. Când te uiți la film, nu poți spune exact cum am făcut, dar simți acest lucru. Când nu ia drogul, totul e aspru, sumbru, neplăcut. Cînd ia drogul, totul curge fără efort, de la sine."

Limitless a fost filmat în New York City și în Philadelphia. Burger, care locuiește acum în New York, a adunat laolaltă o serie de fotografii de referință care să arate cum dorea el să-și folosească orașul natal în film. Cu numai două săptămâni de filmare la dispoziție, atmosfera a fost dificilă și cenușie. "Poți încerca să controlezi totul într-un film și poate să fie formidabil," spune regizorul. "Dar riscul e să distrugi complet energia locurilor. Am filmat strada exact așa cum era , cu trecătorii aleatori. Bradley traversa străzile neregulamentar, așa cum fac toți cei din New York. L-am urmărit cu o mică echipă de filmare, încercând să păstrăm cât mai mult din realismul situației."

Cornish, care vizitase de multe ori New York- ul, a considerat experiența o sursă de inspirație. "Ador New York- ul," spune ea. A fost o nebunie să filmăm acolo. E un oraș aglomerat, haotic, în care nu poți avea un platou real. Lucram în mijlocul străzii, cu oamenii trecând pe lângă noi, dar asta dădea scenelor o energie incredibilă. Ca actriță, îmi distrăgea atenția, așa că trebuia să mă concentrez serios."

Filmarea în New York reprezintă o provocare, recunoaște Dixon. "N-ai sanse sa controlezi multimea! Așa ceva este imposibil. Newyorkezii se nimeresc în mijlocul cadrului, dar din fericire sunt suficient de blazați încât să nu se uite la cameră. Au văzut atâtea filmări, că nu le mai pasă."

Sinopsis Despre distribuție
jinglebells