Articole Iron Man 2

(2010)

Iron Man - Omul de oțel 2

Despre producție

Original și iubit cu-adevărat

Unul dintre personajele originale Marvel Comics, Iron Man a bucurat generații întregi de la prima apariție în aprilie 1963 în Tales of Suspense, scoasă de Marvel Comics. Alter ego-ul lui Iron Man, Tony Stark, a devenit peste noapte o senzație după 2 mai 2008, când filmul a adus încasări în weekendul de deschidere de 98,6 milioane dolari și încă 572 milioane la nivel internațional. Admiratori și critici deopotrivă îl iubesc pe eroul în costum roșu și auriu. Filmul a avut succes și a primit două nominalizări la Oscar, „Iron Man” devenind parte a culturii pop.

Povestea din spatele filmului „Iron Man 2” a început cu mult înaintea primei pagini de scenariu. „Procesul de concepere a intrigii din „Iron Man 2” a fost unic și a început înainte ca un scenarist să urce la bord” explică Favreau. „Aceasta e tendința în cazul unor filme de gen; Robert Downey, Kevin Feige, Jeremy Latcham și alții, stau la masă și discută lucruri care ne interesează; încotro trebuie să meargă personajele, de unde trebuie să plece filmul, ce se întâmplă cu Tony, etc. Când se ajunge la punctul acesta, începe de fapt schițarea unei povești de bază care se frânge apoi în scene.”

Pentru „Iron Man 2” realizatorii l-au ales pe Justin Theroux – un fan de-o viață al personajului – să scrie scenariul. Theroux a scris recent (în colaborare cu Ben Stiller) scenariul comediei „Tropic Thunder” care i-a adus lui Downey o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

„Ce m-a atras mai întâi și mai întâi la acest proiect a fost ocazia de a lucra din nou cu Robert Downey Jr” mărturisește Theroux.” A venit în sprijinul deciziei și faptul că sunt mare admirator al benzilor desenate – și acum păstrez o păpușă Iron Man cu costum de spandex care își poate mișca mâinile și picioarele. Iron Man este un supererou care îți crează impresia că ar putea exista cu adevărat, într-o zi. Nu este chiar atât de iluzoriu. Pare posibil să poată fi creat un costum blindat cu care se zboară. Acest lucru m-a atras pe mine în copilărie.”

„Când scriu pentru Robert, am impresia că scriu pentru James Brown” continuă Theroux. „James Brown a fost un savant al muzicii, care știa întotdeauna unde trebuie lucrat la un cântec, astfel că mi se pare la fel când scriu scenele pentru Robert. Are un mod foarte organic de a aborda personajele și cu toate că îi înțeleg bine vocea, nu încerc niciodată să-i bag în gură cuvinte care nu se potrivesc. Singur simte când e ceva cu notă falsă în scenariu și e prima persoană care se oprește și spune „Trebuie să finisăm aici un pic”.

Downey l-a „presat” puțin pe Theroux să scrie „Iron Man 2”, bazându-se pe experiența „Tropic Thunder”. Primul lucru care se poate spune despre Theroux este că e un artist și un renaissence man. „La „Tropic Thunder” am știut pe când filmam Act 3 că tot ce-a pus înainte în film va fi răsplătit cum se cuvine. E un tip fluid. De asemenea, îmi place vocea lui, simțul umorului și felul în care privește lucrurile. Am știut că el e tipul potrivit pentru noi. Din fericire, toată lumea a fost de acord cu mine” afirmă actorul

În dezvoltarea poveștii pentru „Iron Man 2” realizatorii au decis care elemente de poveste și ce personaje trebuie preluate din peste 600 de numere ale revistei editate de Marvel, fiind cunoscut că „Iron Man” a fost publicată timp de 42 de ani.

Pentru Favreau, oportunitatea de a porni de oriunde i-ar fi plăcut, din vastul material de sursă, a fost mai degrabă o capcană de vânătoare îngrijit acoperită cu frunze.

„Când ai multe personaje într-un film, lucrurile se complică, și cred că multe continuări au căzut victime din cauză că au fost create prea multe niveluri de complicații, atât în ce privește personajele, dar și în intrigă.” spune Jon Favreau. „Complotul e ceva la care nu sunt foarte strălucit, pentru că nu am mintea potrivită pentru povești cu întorsături și răsuceli. Sunt mai degrabă un tip de povestitor, care credea cândva că povestea e tot una cu complotul, numai că în realizarea unui film e un element cu totul diferit.”

„Un mare avantaj este că avem ca miză una dintre cele mai bune și mai frumoase povești care au fost scrise vreodată” comentează co-producătorul Latcham. „În timp ce dezvoltam scenariul pentru primul film, descopeream multe scene, personaje și costume care fuseseră preferatele noastre din copilărie, dar spuneam „Le păstrăm pentru data viitoare” pentru că ne temeam să introducem prea multe date și lucruri. Toate acele elemente pe care le-am lăsat deoparte atunci, în partea de cercetare, le-am avut acum la dispoziție, iar Justin a făcut o treabă minunată că le-a introdus – multe dintre ele – în scenariu, fără să sacrifice tonul pe care am dorit să-l păstrăm.”

Printre provocările cu care s-a confruntat Theroux încă de la început în alcătuirea scenariului a fost să găsească un moment anume în care personajul Tony Stark să își reia aventurile. „Ce este unic la această continuare este că primul film în lasă pe Tony în timp real” afirmă Theroux. „Nu se mai ascunde acum, se știe că este un supererou. Deci, plecăm de la prima nucă ce trebuie spartă.. Cum poți lua un tip cu o viață personală – și o viață de celebritate, de asemenea, - și să creezi o lume întreagă în jurul lui? Ca urmare, am închipuit evenimente, întâmplări care erau firesc să se petreacă din clipa în care s-a terminat primul film.”

Nu puteau continua aventurile lui Tony fără ca „vocea rațiunii”, linia de echilibru de la Stark Industries să nu fie prezentă! Iat-o pe indispensabila, mâna dreaptă, persoana de încredere , frumoasa și inegalabila executive assistant Virginia „Pepper” Potts întruchipată de actrița distinsă cu Oscar Gwyneth Paltrow. Întotdeauna la datorie când șeful ei se află la anaghie, Pepper a fost promovată pentru loialitatea ei în funcția de director la Stark Industries.

„Când începe filmul, Pepper și Tony sunt în aceeași formă, plini de energie” afirmă Pasltrow.”Se înțeleg foarte bine, dar.... el rămâne șeful.Pe măsură ce filmul progresează, lui Pepper i se încredințează din ce în ce mai multă responsabilitate și este promovată CEO la Stark Industries, și este plăcut să o vezi cum evoluează. Cred că noua poziție i se potrivește foarte bine pentru că de multă vreme conduce afacerile zi de zi la companie. E o fată de treabă și o persoană cu picioarele pe pământ, și de aceea este capabilă să jongleze cu toate mingiile pe care i le aruncă Tony”

„Într-un moment de strălucire, Tony o promovează pe Pepper director al Stark Industries „ observă producătorul executiv D’Esposito. „Este un pas mare pentru ea și pentru Tony. Dar, odată ce se află pe noua ei poziție, începe să-și facă loc între ei o anume distanță. El se află în atelier unde crează noi costume, și se confruntă cu toate conflictele din film, pe când ea este la birou unde încearcă să conducă compania. Nu e o tranziție ușoară, pentru că ea devine dintr-o dată responsabilă de toată afacerea și maniera în care Tony conduce, are un impact și mai mare pentru ea.”

„Relația dintre Tony și Pepper ar fi putut duce spre multe lucruri, și este atât de emoționant, de profund, să îi vezi împreună; dar încă nu au reușit să fie împreună” adaugă producătorul Feige. „La sfârșitul primului film, Tony începe să facă referire la noaptea în care aproape că a sărutat-o, iar Pepper spune „O, noaptea aia, în care nu mi-ai adus băutura și în care m-ai lăsat acolo – hai să nu vorbim despre ea”. Încă nu au vorbit despre acea noapte, deși au trecut șase luni, dar totuși se simt anumite influențe asupra acțiunilor lor de acum.”

Un alt personaj familiar în Iron Man este prietenul lui Tony, locotenent- colonel James „Rhodey” Rhodes. Cei doi au format un duet simbiotic, dar noua direcția spre care a pornit Stark Industries și refuzul lui Tony de a preda costumul Iron Man a dus la o oarecare răceală între cei doi foști buni prieteni.

„Tony nu mai face arme, deci rolul lui Rhodey ca om de legătură între Stark Industries și armata SUA nu mai există” explică Feige. „Relația lor s-a înstrăinat și se depărtează tot mai mult din cauza acțiunilor lui Tony. Rhodey este un bun prieten, loial, dar în același timp nu își permite să se pună într-o poziție proastă între guvern și Tony. Este, de asemenea, unul dintre puținii oameni – în afara lui Pepper – care i-ar spune lui Tony adevărul în față și l-ar opri de la unele acțiuni excentrice.”

Rolul lt. Col James „Rhodey” Rhodes în Iron Man 2 este încredințat actorului nominalizat la premiul Academiei Americane Don Cheadle, care este fan iron Man de o viață întreagă.

„În film, pesonajul Ivan reprezintă partea întunecată a trecutului lui Tony” afirmă Favreau. „Are ceva retro și ceva cool acest rus ticălos, iar Mickey Rourke a fost incitat de această idee.”

„Ivan Vanko este o figură periculoasă, întunecată, cu tatuaje, ceea ce mi s-a părut perfect pentru sensibilitățile lui Mickey„ adaugă D’Esposito. „Se pare că totuși criminalii care vin din Rusia sunt ceva mai duri decât criminalii în variantă mai soft, din Statele Unite, ceea ce adaugă ferocitate personajului.”

Pentru Rourke, pregătirea rolului a inclus și un voiaj în Rusia. „Personajul este rus, deci am mers în Rusia și am stat câtva timp acolo” dezvăluie Rourke. „Am fost într-o închisoare ca să înțeleg cum operează sistemul underground. Am studiat și arta tatuajelor specifice închisorilor și am adăugat scene în care Ivan în celulă se tatuează, acoperindu-și întreg corpul și am mai aflat că fiecare desen își are semnificația sa, ceea ce mi-a deschis o breșă în interiorul personajului.”

Actorul continuă „A fost o provocare să vorbesc rusește, pentru că este o limbă dificilă. Am lucrat cu un profesor de dialect câte trei ore pe zi, șase zile pe săptămână doar ca să învăț un paragraf dintr-o conversație în rusă.”

Se întoarce în „Iron Man 2” pentru a relua o apariție cameo din primul film, Samuel L. Jackson, în roluil lui Nick Fury, lider al organizației S.H.I.E.L.D, care-l supraveghează din scurt pe Tony pe măsură ce navighează pe teritorii noi.

„Nick Fury îi dă informații lui Tony despre tatăl său, Howard Stark și despre poziția pe care el ar trebui să o ocupe în universul Marvel” remarcă Feige. „Tony află care este poziția tatălui său și unde vroia să se ajungă cu Stark Expo.”

Rolul lui Howard Stark este interpretat de actorul veteran John Slattery. Din distribuție nu lipsește nici șoferul de încredere și bodyguardul pesonal al lui Tony, Happy Hogan, care a primit un rol ceva mai substanțial. „Publicul vrea mai mult Happy Hogan și va avea parte, de această dată” a spus producătorul Feige.

„Mi s-a spus că personajul distrăgea într-un fel atenția, pentru că nu avea nimic de făcut, astfel că de data aceasta i-am dat mai multe scene” afirmă Favreau. „Dar, când să intru în camera de editare am auzit că sunt ceva vești rele pentru Jon Favreau, că actorul a pierdut câteva replici. Dar, ce voiau fanii să vadă? Văduva neagră în costumul ei sau pe Happy, îmbrăcat în livrea de șofer? Nu am avut timp să răspund la această întrebare.”

În „Iron Man 2” Tony conduce o mașină de curse vintage la Monaco Historic Grand Prix. Howard Stark a sponsorizat cursa încă din 1970, iar Tony aduce un omagiu tatălui său participând la cursă cu una dintre mașinile clasice. Pentru realizatori, turnarea secvenței necesita o călătorie la Monaco și o întrevedere cu prințul Albert de Monaco.

„Când a apărut ideea filmărilor în Monaco, a trebuit să mergem acolo să ne întâlnim cu prințul Albert, care a fost foarte amabil și o gazdă foarte grațioasă” afirmă regizorul Favreau. „I-am prezentat modul în care vedeam scena și a foist imediat de acord. Cursa se desfășoară pe străzile din Monaco, și am luat imagini care au reflectat ceea ce ne doream.”

Sinopsis Despre distribuție și echipa de producție
jinglebells