Articole Æon Flux

(2005)

Aeon Flux

Despre productie

“Cand familia ii este ucisa de agentii guvernamentali, Aeon Flux nu-si doreste decat sa se razbune; dar, inainte de a-si indeplini misiunea, ea descopera secrete ce schimba totul”, spune Charlize Theron, cea care portretizeaza personajul principal in noul film Aeon Flux. Totul se schimba atunci cand Aeon, agentul cel mai bun al rebelilor din subterane care lupta impotriva leaderilor dictatoriali din Bregna – un oras izolat din viitor – este trimisa intr-o ultima misiune: uciderea lui Trevor Goodchild, conducator in Bregna.

“Aceasta este misiunea pe care a asteptat-o intreaga ei viata”, spune producatoarea Gale Anne Hurd. Asa cum spune Hurd, Aeon Flux este singurul agent care poate sa duca la indeplinire o astfel de misiune. “Aeon este capabila sa faca lucruri de care altii nu ar fi capabili – ea este cea mai buna pe orice nivel posibil – dar ceea ce descopera ii zduncina toate conceptiile despre cum functioneaza lumea”.

“Aeon este nemiloasa – nu ii pasa decat de misiunea pe care o are”, spune Theron. “Ea a renuntat la ideea de a avea o viata normala de mult timp – este un criminal profesionist. Odata implicata, stie ca exista un singur motiv al existentei ei pe planeta: sa razbune uciderea propriei familii”.

Producatorul David Gale este convins ca Aeon Flux se va ridica la nivelul asteptarilor fanilor serialului si in acelasi timp va atrage atentia publicului nou. “Este foarte rar intalnit un personaj feminin atat de inteligent si puternic care sa nu fie un erou tipic de actiune ”.
Aeon Flux a luat nastere ca serial de filmulete animate in emisiunea “Liquid Television” la MTV. Aceste filmulete i-au inspirat foarte mult pe realizatorii filmului in a aduce la viata acest personaj unic. “Aeon Flux animata este un personaj provocativ, sexy si acrobat – si este guvernat de legile barbatilor sau cele ale naturii”.

“Cred ca ce o deosebeste cu adevarat pe Aeon de celelalte personaje feminine de acest gen este faptul ca ea este condusa de libera vointa; ia decizii de una singura”, spune regizoarea Karyn Kusama. “Povestea Aeon Flux este unul din acele subiecte provocatoare care isi au radacinile in science fiction, de aceea era important ca Aeon sa apara ca un personaj complex si cu o moralitate ambigua. Sexualitatea ei, de exemplu, este un element al acestor aspecte; este foarte puternica si, in cele din urma, inabordabila”.

Pentru primul ei rol de eroina de actiune, Theron a apelat la talentele ei unice de dansatoare de balet pentru a-si insufleti personajul. “Am fost balerina timp de 12 ani. Atat de mult mi-a luat sa-mi dau seama de ce-mi placea atat de mult. Nu era din cauza aspectului tehnic al baletului, ci pentru ca imi placea sa fiu pe scena si sa pot spune o poveste. Ani de zile am facut asta folosindu-mi doar corpul. Pentru mine, aspectuul fizic este la fel de important ca orice linie dintr-un dialog”.

“Nimeni altcineva nu ar fi putut interpreta acest rol”, spune Kusama. “Aveam nevoie de cineva care sa aiba o gratie si putere fizica de exceptie, dar nu in genul unei mase musculare puternice. Charlize s-a potrivit perfect”.

Aeon Flux prezinta o lume a viitorului in care nimic nu este ceea ce pare a fi. Misiunea lui Aeon este de a-l asasina pe Trevor Goodchild, leaderul Bregnei, o societate oarecum utopica, fara boli, fara foamete si fara razboaie. “Cand te gandesti la science-fiction, te gandesti la un viitor intunecat, murdar, suprapopulat – o lume in decadere. Nu este cazul in Aeon Flux – Bregna arata perfect.”, adauga Hurd. “Am creat o imagine perfecta cand o privim. Doar mai tarziu descoperim ca, de fapt, contine minciuna perfecta”.

Bregna este un oras imprejmuit de ziduri care ii protejeaza pe locuitori de natura. Ultimul oras de pe Pamant este inconjurat de plante foarte mari. Este un loc mic, protejat, fara nicio interactiune cu lumea exterioara. Cu linii curate, neintrerupte, modernismul geometric al designului Bauhausian se potriveste perfect cu imaginea stilizata, dar organica a Aeon Flux.

Aeon Flux a luat nastere ca serial animat creat de Peter Chung, parte a emisiunii “Liquid Television” pe MTV. In 1991, Aeon Flux a debutat ca o serie de sase filmulete de trei minute, apoi a reaparut in 1992 cu inca trei filmulete de cinci minute. In 1995, MTV a difuzat zece episoade animate de 30 de minute.

“Am vrut sa preiau elementele create de Peter Chung pentru Aeon si sa le pun in evidenta cat mai mult posibil – fizic, acolo unde s-a putut, dar si felul ei de a fi”, spune Theron. “Aeon este o femeie foarte puternica, intr-o oarecare masura cu libertate in gandire, care-si pune intrebari despre ceea ce se intampla in societate in care traieste. Ea crede ca acesta misiune ii va schimba viata, dar odata ce lucrurile ies la iveala, ea este nevoita sa ia unele decizii dificile”.

Chung este emotionat sa o vada pe Theron insufletindu-i creatia. “Este extrem de emotionant sa vad ceva la care am lucrat cu mult timp in urma cum i se ofera noi perspective dandu-i viata si astfel prezentat unui nou public” spune acesta. Cea care aduce acesta noua viziune pe ecran este regizoarea Karyn Kusama, care a regizat si Girlfight.
Despre personaje
jinglebells