Vaiana: aventura înlocuieşte povestea de dragoste

de Ştefan Dobroiu în 24 Nov 2016
Noua animaţie este un punct de cotitură în modul cum Disney îşi tratează eroinele

Unul dintre multele momente amuzante care fac Sieranevada cea mai bună comedie românească a anului este cel în care personajul principal este certat de soţie pentru că a cumpărat costumul de prinţesă Disney greşit. Probabil că taţii de fete s-au amuzat copios la această scenă, complet depăşiţi de obsesia odraslelor pentru Aurora, Rapunzel, Ariel şi Albă ca Zăpada şi se vor bucura să audă că Vaiana, eroina animaţiei Disney omonime, nu este nici prinţesă şi nici nu visează la un partener.

Adesea criticată pentru modul cum fixează standardul feminin de frumuseţe (talia neverosimilă din Frozen, de exemplu) sau comentează pe seama obligaţiei femeilor de a-şi forma o familie, compania compensează cu Vaiana, care va fi cu siguranţă pe gustul copiilor, dar îi va cuceri şi pe părinţii îngrijoraţi că fiicele lor visează, datorită animaţiilor Disney, la prinţul din poveste în stare să le salveze de cruzimea lumii înconjurătoare cu eficientul lor sărut. Pe lângă că refuză categoric povestea de dragoste, Vaiana chiar reechilibrează rolurile, oferind o eroină ce înfruntă cu dârzenie provocările vieţii şi este încontinuu conştientă că succesul depinde exclusiv de propriile-i puteri.

Acţiunea din Vaiana se inspiră dintr-un mister al istoriei Oceaniei: dacă acum trei mii de ani locuitorii zonei navigau oceanul explorând miile de insule, ulterior s-a observat că triburile s-au sedentarizat, preferând să rămână pentru zeci de generaţii în acelaşi loc. Animaţia Disney brodează inspirat pe baza acestui mister al Oceaniei purtându-ne în sânul tribului de pe insula Motunui, unde liderul Tui visează că într-o zi fiica sa Vaiana va prelua îndatoririle de şef al paşnicei comunităţi, respectând în continuare interdicţia ca niciun pescar să nu se aventureze în afara recifului care protejează insula. Dar când peştii dispar şi o molimă misterioasă afectează cocotierii, Vaiana e singura care îşi dă seama că supravieţuirea tribului depinde de o călătorie plină de aventuri în largul oceanului.

Chiar dacă foloseşte o formulă clasică, aceea a misiunii salvatoare presărate cu obstacole, Vaiana renunţă cu succes la clişeele mult prea supărătoare din alte animaţii Disney şi reinventează şi personajele secundare. Eroina îl va întâlni în peripeţiile ei pe Maui, un semizeu în stare să îşi schimbă înfăţişarea în felurite creaturi ale apei şi-ale oceanului. Egocentric şi infantil, Maui nu este exact tipul de protagonist pe care l-ai aştepta de la o animaţie Disney, de unde şi echilibrul între sexe menţionat mai sus.

Maui nu face decât să sublinieze faptul că Vaiana, în ciuda vârstei şi a limitărilor ei, este singura mereu conştintă că de acţiunile ei depinde soarta insulei Motunui şi a întregului continent. Adolescenta îşi asumă misiunea şi e gata să facă orice-i stă în putere pentru a duce la bun sfârşit. Dacă ar fi să ne întrebi pe noi, ar fi de preferat ca fetele din public să o aibă pe ea ca exemplu şi nu armata de prinţese Disney cărora scenariile animaţiilor anterioare nu le permiteau decât să-şi aştepte făt-frumosul.

Din punct de vedere vizual, Vaiana este echivalentul lui Life of Pi/Viaţa lui Pi: animatorii folosesc toate resursele întinderilor nesfârşite de ape şi ale străfundurilor oceanului pentru a realiza o lume superb colorată. Legenda zeiţei Te Fiti, creatoarea insulelor şi-a vieţii, lasă lor unora dintre cele mai spectaculoase imagini pe care le vei vedea anul acesta la cinema.

Lansat în România exclusiv în versiune dublată, filmul beneficiază de un dublaj convingător şi profesionist, lucru dificil mai ales dacă luăm în considerare melodiile de pe coloana sonoră (una dintre ele ar putea concura cu succes superhitul Let It Go din Frozen). În ciuda unor replici pronunţate cam teatral şi a unor melodii pentru care unele voci sunt o idee limitate, dublajul sună mult mai bine decât în cazul altor animaţii. Chiar şi aşa, unii dintre spectatori cu siguranţă ar fi vrut să audă şi replicile originale interpretate de Auli'i Cravalho şi Dwayne Johnson.

Exploreaza subiecte similare:

Moana, Sieranevada, Life of Pi, Frozen, Dwayne Johnson, Auli'i Cravalho

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ombladon23 pe 28 noiembrie 2016 23:08
De ce nu ruleaza si varianta originala in cinematografe ma depaseste.E alegerea distribuitorilor din Romania? Chiar nu ar face bani si cu o varianta cu vocile originale in paralel? Personal o sa ma abtin de la a merge la filmul asta, desi il asteptam mult si mi-am dorit si mai mult dupa primele recenzii si dupa ce am auzit soundtrack-ul. Dar imi pare rau, nu vreau sa merg sa ii aud pe Smiley si Andra, eu cam asta incerc sa evit in general. Halal alegere, in conditiile in care la Zootopia nu a fost dublaj, dar e a doua oara cand mi-o fac anul asta, dupa Kubo la care a fost aceeasi poveste si am refuzat iarasi sa merg. Deci cum facem?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells