Ultimele cuvinte ale lui Sean Connery despre rolul agentului James Bond

de Marina Florea în 1 Nov 2020
Actorul a murit pe 31 octombrie, la casa sa din Bahamas, în vârstă de 90 de ani

Odată cu încetarea din viaţă a lui Sir Sean Connery, actorul care l-a inventat pe James Bond pe marele ecran şi a redefinit ideea de masculinitate (un Cary Grant mai primejdios), IndieWire republică discuţia de 30 minute cu actorul ce a avut loc acum câțiva ani, la telefon. Connery era în Praga, pe platourile a ceea ce urma să fie ultimul său film - The League of Extraordinary Gentlemen. Iată, practic, ultima declaraţie a actorului despre 007.

„A fost captivant şi plăcut, cu poveşti bune, cu fete frumoase şi cu filmări în locuri interesante”, declara actorul despre apariţiile în filmele seriei Bond: „Şi am apreciat tot ceea ce am primit”.

Atunci când a fost întrebat despre succesul primului Bond, Dr. No, din '62, mai ales în Anglia, Connery a răspuns că seria a oferit o scăpare din sumbrele filme dramatice „muncitoreşti” ale anilor '50: „Era ceva proaspăt, avea stil, deşi nu a costa foarte mult pentru că aveam numai un milion pentru a face filmul”, relata el.

Elegantul regizor Terence Young este părintele carismei lui Bond de pe ecran, fiind cel care l-a format pe actorul scoţian, pe atunci de 31 de ani, carismatic dar încă necizelat.

În plus, ingredientul cheie era umorul, care echilibra cu succes ameninţarea permanentă a morţii. „Ei bine, am luat în serios faptul că trebuia pe de o parte să fii ameninţător, pe de alta să arăți suficient de puternic să faci toate acestea”, adăuga el. „Sau să pari suficient de matur ca să o faci. Iar umorul, în sine, era un element care lipsea din însăşi cărţile lui Fleming”.

Probabil cea mai mare supriză este cât de mult se simte dator Connery regizorului Terence Young (Dr. No, From Russia with Love, Thunderball) pentru modul în care l-a format pentru rolul lui Bond: într-adevăr, elegantul Young este părintele carismei lui Bond de pe ecran, fiind cel care l-a format pe actorul scoţian, pe atunci de 31 de ani, carismatic dar încă necizelat. „Contribuţia lui Terence (Young) a fost enormă deoarece a fost întotdeauna un personaj stilat. Era îmbrăcat cu cămăşi şi pulovere după ultima modă şi era întotdeauna elegant - fie că avea sau nu bani - plus cluburile şi toate locurile pe care le frecventa. Şi, de asemenea, înţelegea ce anume arată bine - costumele cu croiala potrivită şi toate celelalte - ceea ce trebuie să spun că nu mă interesa în mod special”, spunea Connery. „Dar mi-a cumpărat un set întreg de haine şi, aşa cum se spune, m-a ajutat să arăt periculos în rolul meu”.

Connery a savurat cel mai mult primele trei filme - Dr.No, From Russia with Love - preferatul său, şi Goldfinger - care i-a trezit pasiunea pentru golf - însă mai apoi „rolul lui Bond a devenit o supă reîncălzită”.

„Ei bine, odată ce ai făcut primele două filme, regulile au fost deja stabilite și am ajuns să facem tot mai puţin, pentru că ai făcut tot ceea ce se aştepta să faci şi orice altceva până la un punct”.

Connery a mai vorbit și despre volumul de muncă. „Poate Timothy (Dalton) ar fi făcut greşeala să creadă că urmează să fie mai simplu decât este. Trebuie să lucrezi foarte mult să faci ceva să pară simplu. Mişcările, scenele de luptă, şi toate celelalte sunt situaţii, cu siguranţă, absurde”.

Exploreaza subiecte similare:

Sean Connery, The League of Extraordinary Gentlemen, Dr. No, From Russia with Love, Thunderball, Terence Young

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells