Totul despre Closer to the Moon

de Ştefan Dobroiu în 25 Feb 2014
Cea mai importantă colaborare România-Hollywood vine pe 7 martie

Cinema-ul românesc are un Palme d'Or, un Urs de Aur şi multe alte trofee internaţionale, dar niciun regizor din ţară nu ştie să îmbine mai potrivit scenariile interesante cu grija pentru public ca Nae Caranfil. Din 7 martie şi după o pauză mult prea lungă de la Restul e tăcere (2008), regizorul revine în atenţie cu una dintre cele mai aşteptate producţii româneşti, Closer to the Moon.

Avem în sfârşit ocazia să vedem varianta finală de montaj a celei mai ambiţioase producţii realizate de un regizor din România. Closer to the Moon este cea mai consistentă colaborare cu Hollywood-ul a filmului românesc, pe afiş apărând staruri cunoscute precum Vera Farmiga şi Mark Strong, în interpretarea unor personaje ce au trăit în România la mijlocul secolului trecut.

Iată sinopsisul filmului: "Bucureşti, 1959. Un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale pune întreaga ţară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc este de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât si pentru orice om normal: ce poţi să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic şi economic ce limitează drastic utilitatea banilor? Autorii loviturii: patru bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte; dar în aşteptarea execuţiei sunt “invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară!

De-a lungul celor câteva zile în care eroii jafului sunt scoşi dimineaţa din celulele închisorii Jilava şi transformaţi în “staruri de cinema” într-un Bucureşti însorit şi plin de viaţă, toată lumea din jurul lor - miliţieni, securişti, anchetatori, echipă de filmare - rumegă aceeaşi întrebare: de ce au făcut-o? ce sperau să obţină?

Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează şi azi asupra acestei poveşti adevărate, într-un film comic şi tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuţie internaţională de prestigiu."

Cinemagia a văzut Closer to the Moon anul trecut la TIFF, într-o versiune de montaj nefinalizată. Suntem foarte curioşi cât de multe a schimbat regizorul la filmul său şi aşteptăm cu nerăbdare data de 7 martie, când producţia Mandragora Movies va începe proiecţiile în mai multe cinematografe din ţară. După ce ne-a arătat zorii cinema-ului românesc în Restul e tăcere, iată că regizorul abordează acum un alt eveniment important din istoria ţării, un episod fascinant de răzvrătire cavalerească împotriva unui sistem abuziv.

Mark Strong apare în rolul lui Max Rădoiu, colonel, şef al Judiciarului Poliţiei Capitalei şi organizator al jafului, Vera Farmiga în cel al lui Alice Bercovich (iniţial titlul filmului era Alice în Ţara tovarăşilor), unica femeie din grup, absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Politice de la Moscova, Tim Plester în cel al lui Dumitru Dorneanu, expert în fizică atomică, Joe Armstrong în cel al lui Răzvan Orodel, un important jurnalist al vremurilor, iar Christian McKay în cel al lui Iorgu Ristea, profesor de istorie la Universitatea din Bucureşti. Împreună, cei cinci organizează şi duc la îndeplinirea aşa-zisul "mare jaf comunist" (analizat şi de Alexandru Solomon în premiatul său documentar Marele jaf comunist), o grea palmă pe obrazul regimului. În rolul lui Virgil, un tânăr care va ajunge să facă parte din echipa de filmare a producţiei de propagandă din scenariu, apare Harry Lloyd, cunoscut din rolul Viserys Targaryen din serialul HBO Urzeala tronurilor.

Iată mai jos trailerul oficial al filmului:

Exploreaza subiecte similare:

Nae Caranfil, Vera Farmiga, Mark Strong, Harry Lloyd, Closer to the Moon, Game of Thrones, Restul e tăcere, Tim Plester, Christian McKay, Joe Armstrong

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bart_Simpson pe 25 februarie 2014 13:30
Pare promitator.
Rippa pe 26 februarie 2014 17:55
ce satana mai e si asta...talent romanesc de 2 lei....ce hollywood...vai de steaua lor cu filmu asta
Dacianus pe 26 februarie 2014 21:47
Cat esti de idiot. Nae Caranfil face niste filme superbe, iar trailer-ul asta e genial.
Dacianus pe 9 martie 2014 12:07
Palme d'Or-ul, Ursul de Aur al Berlinalelor si premiul britanic BAFTA pentru cea mai buna actrita, din ultimii ani, banuiesc ca nu spun nimic unuia cu gradul tau de cultura.
angel66 pe 28 februarie 2014 02:42
domnu' „Rippa” se plictisește, și apoi postează mici comentarii acide; bravo tovarășe, avem nevoie de oameni ca tine!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells