The Dark Tower - forța stă în personaje

de Gloria Sauciuc în 5 Aug 2017
Fantasy-ul rulează în premieră în cinematografele noastre

Ecranizarea romanului The Dark Tower (Stephen King) propune o reinterpretare a prolificului scriitor pe înțelesul tuturor categoriilor de fani. Regizorul Nikolaj Arcel a reușit un fantasy cu elemente de thriller, de „bildungs-roman” (surprinde maturizarea unui tânăr înzestrat cu puteri extrasenzoriale) și, de ce nu, cu referințe la genul disaster-movie, elemente de horror și, mai limitat, la western.

Filmul e ancorat parțial într-o realitate pe care o știm: un oraș contemporan, în care un adolescent intuiește o altă lume - chiar una care urmează să îi afecteze viața în mod dramatic. Și nu peste mult timp va intra într-un univers paralel, unde - din martorul unei confruntări dramatice - va ajunge unul dintre protagoniști. Iar miza confruntării este una enormă.

Acestea sunt, cu siguranță, premisele unui fantasy, însă ceea ce ne-a plăcut a fost naturalețea cu care filmul, de la dialoguri la decoruri, surprinde evenimentele. Protagonistul este un tânăr adorabil, care trezește toată empatia - și are o postură de cumințenie echilibrată și matură, amintindu-ne de The Neverending Story a lui Wolfgang Petersen din 1984. Suntem siguri că acest „quest” la care el participă va inspira mulți băieți de vârsta adolescenței, deși pare că vârsta personajului e totuși mai mică decât vârsta și maturitatea precoce a actorului (Tom Taylor).
   
Protagoniștii au un portret complex: Omul în negru/Walter (Matthew McConaughey) nu este eroul negativ tipic fantasy-ului, învăluit în flăcări și fum, ci un vrăjitor cu mult sarcasm, cu aer de avocat new-yorkez, mânuind puterile paranormale la fel de bine ca discursul cinic.

Roland (Idris Elba) este un pistolar pur și dur, un adevărat cowboy al universurilor paralele (armele de epocă îl ajută, ce-i drept), aspru, neprietenos și chinuit de proprii săi demoni, mai vulnerabil decât ne-am fi așteptat - însă erou al binelui până la capăt. Un bravo regizorului pentru pariul câștigat cu mesajul antirasial - eroul negativ este alb, protagonistul - de culoare.

Ne-au plăcut naturalețea limbajului și a situației: vorbind de magie, de lumi paralele și evenimente dramatice, fantasy-ul are șanse să devină sentențios. Însă chiar și atunci când se luptă să salveze lumi, personajele vorbesc mai degrabă firesc și au loc pentru o autoironie. Credo-ul pistolarului însă, cu aer de incantație fanatică, putea fi lăsat deoparte în film.

Efectele speciale sunt bine dozate și există momente de măiestrie regizorală. Acestea fiind spuse, filmul mai suferă de mici erori logice - ca de pildă pădurea ecuatorială alăturată deșertului. Dar apreciem filmul pentru povestea fantastică spusă simplu și pentru mesajul său, care - deși nu e nou - este spus imaginativ și sincer: binele învinge.

Exploreaza subiecte similare:

The Dark Tower

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
sebybog pe 5 august 2017 20:37
La ce film va referiti, cel care ar fi trebuit sa iasa sau rebutul apărut pe ecrane?Si care mesaj antirasist? De fapt e rasist, albii crestini si heterosexuali sunt ciuma lumii de azi.
spartacus pe 6 august 2017 09:49
”Un bravo regizorului pentru pariul câștigat cu mesajul antirasial - eroul negativ este alb, protagonistul - de culoare” ?!?... Serios?!?... Tocmai ”pariul” ăsta va face ca filmul să fie un fiasco rarisim. Să acorzi rolul principal (cel al Pistolarului) al unei saga cu un succes enorm la public, rol scris de autor ca fiind un personaj alb, unei persoane ”de culoare” (nici nu contează numele lui Elba), este un sacrilegiu, aș spune, la adresa milioanelor de fani ai cărților din această serie. Erau atâția actori albi ce ar fi fost potriviți pentru rolul Pistolarului încât nu mă obosesc să menționez nici măcar un nume. Este mare păcat doar pt că cei care au decis să realizeze acest film cu o miză atât de mare și-au asumat cu de la sine putere să neglijeze COMPLET tocmai personajul principal. regret enorm nepăsarea totală a producătorilor pt acest ”detaliu” mai sus amintit, chiar așteptam cu o foarte mare nerăbdare filmul când am auzit că v-a fi scos pe piață, dar entuziasmul mi s-a topit total după ce am aflat și cui a fost acordat rolul Pistolarului. Păcat. Dar asta e doar părerea mea.
carmen_angelus_romila pe 26 octombrie 2018 14:41
Premisele pentru continuarea acestei fabuloase productii sunt demne de toate lauda!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells