The Crown, sezonul 5: „Partea de povestire cu Fayed a primit respectul și spațiul cuvenite în serial”

de Gloria Sauciuc în 10 Nov 2022
Lansarea noului sezon a vut loc pe platforma Netflix miercuri, 9 noiembrie

În vara lui 1997, prințesa Diana a făcut o croazieră pe Mediterana la bordul iahtului iubitului ei, Dodi Fayed, fiul miliardarul egiptean Mohamed Al Fayed. Astăzi, 25 de ani mai târziu, Dodi și Mohamed Al Fayed au devenit personaje în cel de-al cincilea sezon al serialului The Crown, cu premiera pe platforma Netflix miercuri, 9 noiembrie.

De la copilăria lui în Alexandria, Egipt, și până la construirea unui imperiu global de mai multe milioane de dolari, Mohamed Al Fayed a simțit o fascinație neabătută față de familia regală britanică, o fascinație care a culminat cu achiziționarea fostei case a Ducelui și a Ducesei de Windsor de la Paris. După ce a oferit Reginei Angliei o invitație de a vizită Villa Windsor, Mohamed este dezamăgit când află , în locul suveranei, vine Lordul Chamberlain ca ia câteva obiecte de lux, renovate de Fayed. Sperând câștige favorurile Reginei, participa la concursul de călărie de la Windsor și are o întâlnire cu Prințesa Diana care îi va pecetlui soarta fiului său celui mai mare, Dodi.

Netflix pune la dispoziția cititorilor Cinemagia două interviuri cu actorii Salim Daw și Khalid Abdalla, care îi portretizează în serial pe miliardarul egiptean Mohamed Al Fayed și, respectiv, pe fiul acestuia, Dodi.

Redăm, mai jos, cele mai importante declarații ale actorilor.

Cum a fost să îl interpretați pe miliardarul egiptean Mohamed Al Fayed în The Crown?

Salim Daw (Mohamed Al Fayed):Pentru mine a fost o provocare, mai ales pentru că a trebuit să vorbesc două limbi în acest rol, și niciuna nu e limba maternă. A trebuit să vorbesc engleza și araba egipteană, pe când limba maternă este araba palestiniană.

„Dacă vorbim despre Dodi în particular, o trăsătură iese în evidență: cea de „playboy”. Însă, dacă explorăm povestea lui adevărată, găsim ceva mai fascinant. Ceva demn”...

A fost greu de învățat araba egipteană?

Salim Daw (Mohamed Al Fayed): Da, deoarece are numeroase mici detalii diferite și totul e diferit: muzica, ritmul, totul. Există o diferență clară între araba egipteană și araba palestiniană. A fost mult de muncă, dar mi-a plăcut provocarea.

Cunoașteți multe despre familia regală?

Salim Daw (Mohamed Al Fayed): Cred că această perioadă, așa cum a fost prezentată în sezonul 5, a fost cel mai bine acoperită de mass-media acelor ani: este vorba de perioada în care prințesa Diana s-a despărțit de Prințul Charles, și îmi amintesc clar această perioadă.

Cum e prezentat Mohamed în scenariul lui Peter Morgan?

Salim Daw (Mohamed Al Fayed): Evoluția lui de-a lungul serialului este foarte densă. A trecut prin multe. S-a născut sărac. A lucrat în piața de pește în copilărie, trăia greu. Așadar, a pornit de la nimic și a devenit un miliardar celebru.

Cum v-ați simțit atunci când ați primit rolul din The Crown?

Khalid Abdalla (Dodi Fayed): A existat o imensă răspundere și o imensă mândrie să joc  acest personaj despre care am auzit cu toții în ultimii douăzeci și cinci de ani, dar despre care nu știm nimic exact. Dacă vorbim despre Dodi în particular, o trăsătură iese în evidență: cea de „playboy”. Însă, dacă explorăm povestea lui adevărată, găsim ceva mai fascinant. Ceva demn. Când tragem linie, descoperim un personaj care a murit dar care nu a fost plâns de nimeni. Nu a fost cunoscut. Și există întrebări importante legate de acest aspect.

Ce ne puteți spune despre Dodi, așa cum l-ați cunoscut din munca de cercetare pentru rol?

Khalid Abdalla (Dodi Fayed): Primul lucru este că era chiar timid. Elementul cheie din punctul meu de vedere a fost relația sa cu tatăl său. A fost trimis la internat din copilărie și a avut o relație caldă, dar totuși zbuciumată, cu tatăl său. A ajuns la școli private din Elveția, a vorbit engleză, franceză, italiană. A avut o altfel de creștere și era capabil să înțeleagă regulile nescrise din lumi diferite.

Cum a întâlnit-o pe Diana?

Khalid Abdalla (Dodi Fayed): Prima întâlnire, pe care o vedem în acest sezon, a fost o întâlnire întâmplătoare la curse, însă adevărata întâlnire are loc în sezonul următor. Putem spune că întreaga lor relație, de la început la final, a durat opt săptămâni.

Aceste opt săptămâni au însemnat o relație intensă, sau nu au fost atât de apropiați pe cât am fost făcuți să credem?

Khalid Abdalla (Dodi Fayed): Voi păstra răspunsul pentru următorul sezon din The Crown. Am avut o scenă cu Elizabeth Debicki în rolul Dianei în acea întâlnire întâmplătoare și a fost ceva ciudat. În primul rând, o privești pe Elizabeth și e ceva extraordinar cât de bine seamănă. În sezonul următor vom explora ce s-a întâmplat între Dodi și Diana.

Dodi este un personaj greu de citit pentru că nu sunt multe informații despre el și prima întrebare este: „Cum suna vocea lui?” Echipa filmului a reușit să găsească o înregistrare. Este vocea lui Dodi, într-o discuție cu Burt Reynolds. Este singura înregistrare. Treizeci și cinci de secunde, atât. Dar a fost suficient.

Din meritul scenaristului Peter Morgan și al întregii echipe a filmului, partea de povestire cu Fayed a primit respectul și spațiul cuvenite în serialul The Crown. Cred că este o rană culturală majoră pentru oricine a urmărit povestea în anii 90. Dacă Dodi Fayed ar fi murit în zilele noastre, moartea lui ar fi fost mult mai amplu tratată în presă. 

Salim Daw joacă rolul lui Mohamed Al Fayed

Salim Daw a jucat alături de Ruth Wilson și de Andrew Scott în drama istorică Oslo în regia lui Bartlett Sher, și în 2017 a jucat alături de Mathieu Amalric în serialul The Bureau. În 2015 a jucat alături de Claire Foy în filmul lui Peter Kominsky The Promise. Din palmaresul său se numără filmele Let It Be Morning (2021), nominalizat la Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes, Gaza mon amour (2020) care i-a adus un premiu la Festivalul Golden Orange pentru Cel mai bun actor.

Khalid Abdalla joacă rolul lui Dodi Fayed

Khalid Abdalla este un actor britanic de origine egipteană care este cunoscut în primul rând pentru rolul din filmul lui Marc Forster, The Kite Runner, și din filmele lui Paul Greengrass, United 93 și Green Zone. De curând a apărut în serialul Moon Knight pe Disney+. De asemenea, apare în documentarul Netflix nominalizat la Oscar The Square.

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells