SF-ul 65: ca în filmul A Quiet Place, realizatorii s-au ghidat după principiul „este ceea ce nu vezi”, pentru a crește groaza și tensiunea

de Gloria Sauciuc în 1 Mar 2023
Produs de Sam Raimi, filmul 65 intră în cinematografe din 17 martie 2023

Scott Beck și Bryan Woods, care vor prezenta - din 17 martie - în cinematografele noastre noul filmul SF 65, în calitate de regizori și scenariști, au triumfat anterior ca parte a echipei care a scris A Quiet Place, ce a impresionat publicul în 2018. Cu 65, ei trec la cârmă pentru prima dată și de asemenea îl produc împreună cu celebrul regizor Sam Raimi.

„Ceea ce m-a captivat cel mai mult la 65 este ideea centrală a filmului, și aceasta este relația de tip tată-fiică dintre Mills și Koa,” spune Raimi. În 65, Adam Driver interpretează rolul lui Mills, un pilot interstellar care transportă un grup mare de pasageri prin spațiu, când un accident omoară toți pasagerii în afară de unul – o tânără pe nume Koa, interpretată de Ariana Greenblatt. Ceea ce nu știu Mills și Koa este că planeta pe care au aterizat este chiar Pământul – cu 65 de milioane de ani în urmă. În timp ce își încep călătoria epică spre singurele mijloace de scăpare, ei sunt vânați de turme de dinozauri care-i urmăresc printr-un peisaj periculos. 

„Este un mod de a spune povești diferit de cel pe care-l vedem de obicei pe marele ecran”, spune producătoarea Deborah Liebling. „Există un dialog foarte limitat. În principal, există doi actori în film. Și totuși este un film foarte, foarte tensionat, cu atâtea care se întâmplă. Este vorba despre toate lucrurile pe care cinematograful le face cel mai bine – elemente vizuale, sunet, muzică, interpretare. Am fost foarte inspirați prin realizarea silențioasă a filmului, și bazându-ne pe acele principii de bază ale cinematografiei – utilizând aceste instrumente minimaliste de a spune o poveste la cea mai epică scară posibil”, spune Bryan Woods. Cealaltă lecție clasică de care beneficiază Beck și Woods este construirea suspansului. „Am avut o mantra: ‘este vorba despre ceea ce nu vezi,’” spune Beck. Acest lucru a fost elementul-cheie în filmul A Quiet Place, așa cum a fost esențial când creșteam cu filme ca Jaws. Întregul film a fost construit pe această mantra – ideea că există ceva periculos și misterios în acest mediu, cu care Mills și Koa vor trebui să aibă de-a face. Am utilizat sunetul, am utilizat camera, am utilizat scenografia pentru a sugera ce se află acolo, și vom uimi publicul doar la momentul potrivit”, se vede în caietul de presă al producției.

Filmările au fost făcute în pădurile din Oregon, inclusiv la Golden Falls, oferindu-le producătorilor ca fundal o viziune epică, surprinsă de apreciatul director de imagine Salvatore Totino, a cărui activitate include filmele artistice Everest, Spider-Man: Homecoming, Inferno, și Bird Box, printre multe alte filme. „Există unele scene incredibile,” spune Totino. „A fost o provocare – unele dintre filmări au fost într-adevăr greu de făcut, și ne-am aflat în locații în care nu a fost ușor să lucrezi – încercând să aduci macaralele în pădure sau în mlaștină, dându-ne seama cum va trebui să luminăm această suprafață vastă astfel încât să o facem să pară interesantă, dar în același timp înfricoșătoare și necunoscută. Am venit cu o abordare într-adevăr bună, și am ajuns să spunem o poveste într-un mod foarte visual – așa cum n-o poți spune de obicei.”

Urmând mantra „este ceea ce nu vezi,” Supervizorul VFX Chris Harvey spune că a lucrat cu Totino pentru a ascunde dinozaurii chiar până în momentul oportun. „Sal s-a jucat mult cu lumina, ascunzând în umbre, lumină și întuneric,” spune Harvey. „Ne-am jucat cu asta și în proiectarea creaturilor – cum animăm dinozaurii și cum se mișcă prin umbre”.

Pentru a proiecta dinozaurii, Harvey l-a adus pe Neville Page, legendarul proiectant al cărui CV include Avatar, Star Trek, și francizele Tron. „Fiecare din personaje s-a bazat întrucâtva pe realitate, dar apoi a trecut la un sentiment de groază,” spune Harvey. „I-am conferit fiecăreia din creaturi o poveste de bază care ajută personajul. De exemplu, marele răufăcător este foarte epuizat; este o uzură mai veche, generată de bătăliile anterioare”.

Exploreaza subiecte similare:

65, Adam Driver, Sam Raimi, A Quiet Place, Chris Harvey, Salvatore Totino, Bryan Woods, Scott Beck, Neville Page, Ariana Greenblatt

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Părerea ta

Spune-ţi părerea
sebybog pe 1 martie 2023 19:36
Sper să nu fie la fel de șvaițer în ceea ce privește logica ca și A quiet place...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells