SF, comedie şi realitatea crudă, duminică seara la TV

de Cinemagia în 10 Mai 2020
After Earth (AXN, 21:00), Viața așa cum este ea (Cool TV, 21:50), Donbass (HBO, 00:30), diseară
O poveste de maturizare plasată într-un univers SF, comedie spumoasă cu Katherine Heigl si Josh Duhamel, plus film selectat la Cannes despre propagandă sunt cele mai interesante titluri programate pe micul ecran diseară. Rubricile „Filme la TV” și „Seriale TV” vă stau la dispoziție cu programul complet al săptămânii. 
 
AXN programează de la ora 21 o poveste calată pe structura basmului - cu un mezin care pleacă într-un drum iniţiatic, unde încercările sunt la tot pasul. Mezinul are o serie de probe pe care trebuie să le treacă în acest drum al maturizării. Numai că lumea nu este una fantastică, ci soft SF.
 
Teritoriul pe care trebuie să-l parcurgă eroul este o planetă aflată în clasa de risc maxim pentru oameni... Pământul. O lume de fallout. O junglă, fără urme de civilizaţie. Cu un costum robotic, o armă inteligentă şi o trusă medicală super-tehnologizată ca singuri adjuvanţi, Kitai Raige (Jaden Smith), mezinul familiei, este forţat să facă această călătorie, care ar putea sau nu să fie salvatoare pentru el şi pentru tatăl lui.
Într-un costum ce-şi schimbă aparenţa în funcţie de climat şi situaţia în care se află eroul, Kitai va mânui cosorul, o apariţie destul de nouă în peisajul SF-urilor de aventuri - o armă ce are sute de fibre inteligente, care formează diferite configuraţii (de sabie, suliţă, seceră, pumnal). Naraţiunea are ritm şi nerv, în pofida liniarităţii - în fond protagonistul are de făcut un drum, din punctul A în punctul Z (cam la 100 de kilometri de locul unde au aterizat forţat se află un emiţător cu care ar putea anunţa pe Nova Prime unde sunt) printr-o junglă cu creaturi modificate în cei 1000 de ani de când civilizaţia a dispărut.

Comedia romantică Viața așa cum e ea este difuzata de Cool TV, de la ora 21:50. Fiecare are planul lui de viitor pentru o viață perfectă. Holly Berenson (Katherine Heigl) visează să-și extindă micuța și sofisticata ei cafenea, pe care s-o transforme într-un restaurant, sau poate, cândva - cine știe - într-un adevărat lanț de restaurante. Eric Messer (Josh Duhamel) vrea să-și depășească condiția de tehnician de transmisie, devenind regizor la un post național de televiziune sportivă. Dar viața pe care o visăm devine rareori viața pe care o trăim cu adevărat. Este și situația lui Holly și a lui Messer, care trebuie să-și pună visele în cui din cauza morții tragice și subite a celor mai buni prieteni ai lor, Alison și Peter Novack. Holly și Messer nu s-au prea plăcut, ci mai degrabă s-au tolerat unul pe altul, dar acum ei se găsesc în situația de a fi tutorii micuței fetițe a familiei Novak, Sophie. Ei fac o adevărată echilibristică pentru a-și satisface ambițiile profesionale sau pentru a-și continua viața socială, dar pentru toate aceste lucruri ei trebuie să facă pace, pentru că sunt nevoiți să trăiască sub același acoperiș.

Donbass – cel mai recent lungmetraj al regizorului Sergei Loznitsa - e difuzat după miezul nopții de catre HBO. Este un film tragicomic produs cu participare românească (Valeriu Andriuță joaca în film iar co-producator este Cristian Nicolescu). Șapte videoclipuri postate pe YouTube de martori ai evenimentelor din estul Ucrainei l-au inspirat pe Sergei Loznitsa în realizarea scenariului Donbass. O parte dintre cele 13 capitole din film sunt reconstituiri ale situațiilor surprinse de aceste materiale video, altele fiind povești pe care cineastul le-a cules de la locuitorii din regiune. Toate ating subiecte sensibile, urmărind efectele războiului asupra diferitelor tipologii umane și ilustrând realitățile unei națiuni dezbinate. Tema principală este propaganda, filmul reprezentând un manual de combatere a Fake News în 12 lecții.

Exploreaza subiecte similare:

Life as We Know It, After Earth, Donbass , Jaden Smith, Valeriu Andriuţă, Katherine Heigl, josh duhamel, Recomandări TV

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Părerea ta

Spune-ţi părerea
taydj pe 10 mai 2020 19:30
oh..

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells