„Să nu se revină la cum era înainte de pandemie”, îndeamnă mai multe vedete de la Hollywood

de Gloria Sauciuc în 11 Mai 2020
Juliette Binoche, Joaquin Phoenix, Cate Blanchett, Robert De Niro, Madonna sunt printre cei care susțin cauza

Le Monde a publicat apelul semnat de către Juliette Binoche și de către un astrofizician, semnat ulterior de peste 200 de vedete, ce îndeamnă - atât conducătorii politici cât și simplii cetățeni -  la schimbare.

Pe măsură ce carantina indusă de COVID 19 este ridicată în tot mai multe părți ale lumii, un număr de 200 de artiști renumiți, oameni de știință și alți formatori de opinie au semnat un apel, publicat în Le Monde săptămâna trecută, în care - atât politicienilor cât și cetățenilor obișnuiți - li se cere să ia atitudine pentru a evita un viitor dezastru ecologic.

Intitulată „Un NU întoarcerii la normal”, scrisoarea este semnată în primul rând de Juliette Binoche alături de fizicianul și filosoful francez Aurelien Barrau. Printre alți semnatari se numără Robert De Niro, Cate Blanchett, Joaquin Phoenix, Alfonso Cuarón, Barbra Streisand, Madonna, Rooney Mara, Marion Cotillard, Adam Driver, Alejandro G. Iñárritu, Paolo Sorrentino, Mikhail Baryshnikov, Pedro Almodóvar, Guillaume CanetPenélope Cruz, Hirokazu Kore-eda, Nathalie Baye, Monica Bellucci și Willem Dafoe.

Scrisoarea cere societății întregi să își reconsidere sistemele de valori și să privească dincolo de consumerism, înainte de o întoarcere grăbită la normalitate, ceea ce ar însemna un colaps la nivel global, posibil ca un al doilea val al epidemiei. Partea bună a situației, așa cum o văd semnatarii scrisorii, este că epidemia de COVID-19 a impus ca activitățile să fie încetinite, iar mentalitatea agresivă a societății umane să fie temperată, mentalitate care „a pus sub semnul întrebării valoarea vieții înseși”.

Iată conținutul scrisorii

Pandemia de COVID-19 este o tragedie. Această criză, însă, e o invitație să examinăm ceea ce este esențial. Și ceea ce vedem este ceva simplu: „reglajele” nu sunt suficiente. Problema este la nivel de sistem.

Catastrofa ecologică care se petrece este o meta-criză: suntem în fața unei distrugeri masive a vieții pe Pământ, și totul indică o amenințare direct la însăși existența noastră. Mai grav decât o pandemie, oricât de severă, un colaps ecologic global va avea consecințe incomensurabile.

De aceea ne adresăm solemn tuturor liderilor politici – și tuturor cetățenilor – să renunțe la gândirea nesustenabilă care încă se mai poartă și să își revizuiască în profunzime obiectivele, valorile și sistemele economice.

Cursa consumerismului și obsesia productivității ne-au condus în punctul în care negăm importanța vieții în sine: cea a plantelor, a animalelor, și a tot mai multe ființe umane. Poluare, schimbările climatice și distrugerea zonelor naturale nealterate câte au mai rămas au adus lumea în punctul de colaps.

Pentru toate aceste motive, la care se adaugă inegalitățile sociale, credem că este intolerabil să „revenim la normal”.

Schimbarea aceasta radicală de care avem nevoie – la toate nivelurile – cere hotărâre și curaj. Nu va avea loc fără o implicare masivă și radicală. Trebuie acționat acum. E o problemă de supraviețuire, dar și de demnitate și de solidaritate.

 

Exploreaza subiecte similare:

Robert De Niro, Cate Blanchett, Joaquin Phoenix, Alfonso Cuarón, Barbra Streisand, Madonna, Rooney Mara, Marion Cotillard, Adam Driver, Pedro Almodóvar, Paolo Sorrentino, Mikhail Baryshnikov, Guillaume Canet, Penélope Cruz, Hirokazu Koreeda, Nathalie Baye, Monica Bellucci, Willem Dafoe

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
into_the_labyrinth pe 12 mai 2020 14:59
Mă aşteptam să o zică cineva până la urmă, dar nu Hollywood-ul...
into_the_labyrinth pe 12 mai 2020 15:04
Cu ce rezultate, vom mai vedea.
Cretzulynne pe 12 mai 2020 17:39
Semnez și eu dacă extindeți scrisoarea. Ar fi fost frumos s-o semneze toți cei care vor schimbarea.
sebybog pe 17 mai 2020 08:31
Dar dacă le ceri să dea ei exemplu primii.. Sa locuiasca intr-o singura casa de 70 -100 mp, fara avioane private, fara excese, cu maxim 100 000 venit anual, recicland tot etc etc... Dar stai, ce cer ei este pentru p(r)ostimea de rand... ei sunt undeva sus, in Olimp.
anca_daniela_spataru pe 26 mai 2020 17:18
exact :)))))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells