Rusia susține că boicotează Oscarurile, pe măsură ce izolarea culturală a țării crește

de Gloria Sauciuc în 28 Sep 2022
Jumătate din comisia care alege filmele ce să reprezinte Rusia la Oscar și-a dat demisia după decizia de anul acesta de a nu trimite filmul la celebrele premii, odată ce decizia a fost controversată în primul rând acasă

Este prima oară când Rusia boicotează gala Oscarurilor de la căderea Uniunii Sovietice. „Prezidiul Academiei de Film din Rusia a hotărât să nu ofere un candidat la Gala Oscarurilor din 2022”, a precizat într-o declarație oficială, comisia de Oscaruri. Totuși, un număr de membri ai comisiei au altă părere, scrie The Guardian.

Șeful comisiei, Pavel Chukhray, a anunțat, marți, într-o scrisoare, că își dă demisia, susținând că decizia a fost „ilegală” și „luată pe la spatele său”, fiind citat de agenția Tass.

Rusia a câștigat premiul internațional pentru cel mai bun lungmetraj de ficțiune, cunoscut drept premiul pentru cel mai bun film străin, cu Soare înșelător (foto), în 1994. Filmul are ca subiect drama unui ofițer al Armatei Roșii, prins în anii 30 ai secolului XX în sistemul represiv stalinist, iar eroul principal era jucat de către regizorul și actorul Nikita Mihalkov. Acum, același Nikita Mihalkov este un puternic susținător al președintelui Putin, declarându-se un susținător și al războiului contra Ucrainei, scrie The Guardian.

Mihalkov declara de curând că Rusia nu are nimic de câștigat prin participarea la Oscaruri, propunând crearea unui premiu echivalent în fostele țări sovietice.

Ultimele două filme rusești nominalizate la premiul pentru cel mai bun film internațional au fost Leviathan și Loveless, în 2014, respectiv 2017, ale regizorului Andrey Zvyagințev. Ambele tratau problemele civice ale Rusiei, inclusiv problema corupției și a rolului nefavorabil al Bisericii Ortodoxe Ruse, și au produs controverse la Moscova, mai scrie The Guardian.

De curând, numeroși regizori ruși, printre care Kantemir Balagov și Kira Kovalenko, au părăsit țara. Filmele acestora au fost în selecțiunile pentru Oscaruri în 2019 și 2021.

Exploreaza subiecte similare:

Utomlyonnye solntsem

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells