Rezultatele concursului organizat de CNC. Jude, Porumboiu, Florin Șerban, Marian Crișan, Radu Muntean, Stere Gulea și Anca Damian, printre câștigători

de Gloria Sauciuc în 1 Iun 2016
Rezultatele concursului de proiecte cinematografice, sesiunea I pe 2016, au fost anunțate marți, 31 mai, pe site-ul oficial al Centrului Național al Cinematografiei, organizatorul concursului

15 proiecte de lungmetraj au primit finanțare în această sesiune de concurs organizat e Centrul Național al Cinematografiei, șapte proiecte de animație, 12 scurtmetraje de ficțiune, șapte documentare și trei proiecte de debut în lungmetraj.

Radu Jude, Corneliu Porumboiu, Marian Crișan, Radu Muntean, Andrei Gruzsniczki sunt printre câștigători în categoria „proiecte de lungmetraj ficțiune”, alături de Sinișa Drăgin și Stere Gulea. Acesta din urmă va aduce, prin Libra Film Productions, Moromeții 2. Scenariul lui Stere Gulea a fost, de altfel, și cel mai bine cotat din concurs. Bogdan Apetri (Periferic) revine după șase ani de absență, cu proiectul Căprioara. Finanțare primește și Cristina Iacob (#Selfie, Poveste de dragoste).

Filmul lui Radu Jude, primul clasat la categoria „lungmetraj ficțiune”, spune povestea organizării unei reconstituiri istorico-militare a unui episod din Al Doilea Război Mondial și încearcă să pună în discuție limitele reprezentării istoriei prin intermediul artelor, inclusiv al celei cinematografice...

Cel mai mare credit alocat în această sesiune este de aproape 3 milioane de lei (2.955.275) proiectului de debut în lugmetraj (ficțiune) „Luna de miere”, al Ioanei Uricaru, casa de producție Mobra Film. Gomera, de Corneliu Porumboiu, concurent în secțiunea de proiecte de lungmetraj ficțiune are al doilea cel mai mare credit alocat din tot concursul, 2.902.240 lei.

Primul clasat la categoria „lungmetraj ficțiune” este însă proiectul „Pentru asta te-ai născut”, de Radu Jude, produs de Ada Solomon, prin HiFilm Productions. Proiectul a primit a treia cea mai mare sumă din concurs, 2.369.500 lei. Lista completă a proiectelor de lungmetraj ficțiune câștigătoare se poate consulta pe site-ul CNC.

Filmul lui Radu Jude spune povestea organizării unei reconstituiri istorico-militare a unui episod din Al Doilea Război Mondial și încearcă să pună în discuție limitele reprezentării istoriei prin intermediul artelor, inclusiv al celei cinematografice.... Ada Solomon spune pentru Cinemagia că suma câștigată la concurs acoperă aproximativ 30 % din bugetul necesar, fiind un film de mare complexitate ca logistică și cu o figurație de 500 de persoane pentru episodul reenactment-ului. Filmările vor debuta în vara lui 2017.

Oana Iancu a câștigat finanțare ca producător  pentru trei lungmetraje de ficțiune din concurs: „Câine”, de Florin Șerban, „Alice T” (regia Radu Muntean) și  „Căprioara” (regia Bogdan Apetri)

Pe locul doi la categoria „proiecte de lungmetraj ficțiune” este Câine (working title), de Florin Șerban, câștigătorul unei finanțări de 1.695.000 de lei. Oana Iancu (Ana, Mon Amour, Albüm, Box, Un etaj mai jos, Periferic) este producătorul filmului, alături de Florin Șerban. De altfel, Oana Iancu a câștigat ca producător finanțare pentru trei lungmetraje de ficțiune din concurs - pe lângă „Câine”, ce se va turna anul acesta, Oana Iancu va semna producția pentru filmul Alice T (regia Radu Muntean), alături de Dragoș Vâlcu și pentru Căprioara (regia Bogdan Apetri), alături de Florin Șerban. Alice T și Căprioara se vor turna în vara lui 2017.

Alice T e „proiectul nereușit al unei mame care, pentru că nu a putut avea un copil al ei, a adoptat o fată drăguță, care s-a transformat într-o adolescentă urâțică și obraznică, care minte cum respiră și pare a nu reprezenta altceva decât o nesfârșită sursă de probleme”. Scenariul lui Alice T este scris de Alexandru Baciu, Răzvan Rădulescu și Radu Muntean, trio-ul care semna și Hârtia va fi albastră (2006), Boogie (2008), Marți, după Crăciun (2010), Un etaj mai jos (2015). Alice T a primit o finanțare de 1.747.200 lei.

Bogdan George Apetri, cu al treilea cel mai bine cotat scenariu din concurs, transmite cititorilor Cinemagia că proiectul Căprioara va fi „un film destinat publicului larg, conceput de la început până la sfârșit în paradigma unui tip de cinema popular de calitate. El își trage seva din arhetipul filmului polițist și al filmului noir și ni se dezvăluie, treptat, ca un film introspectiv, introvertit, îndreptat decisiv înspre interior, și nu înspre exterior”. Căprioara a primit o finanțare de 1.275.000 lei.

Berliner, scris de Marian Crișan și Gabriel Andronache, o comedie „ușor amară” despre politicieni

Berliner, scris de Marian Crișan și Gabriel Andronache, al treilea clasat în secțiunea dedicată lungmetrajelor de ficțiune, o comedie „ușor amară”, cum o numește Gabriel Andronache, a obținut o finanțare de 1.232.800 lei. Iată despre ce este vorba în film: E sfârşitul verii. Mocanu, un politician din Bucureşti, la 50 de ani, fost ministru şi actual candidat la alegerile europarlamentare, soseşte într-o mică localitate din Ardeal. Misiunea lui este clară: să prindă un loc călduţ la Bruxelles, unde poate gusta din plin relaxarea funcţionarului aflat la un pas de pensie. Pentru a reuşi, planul implică o mişcare cameleonică: să intre sub pielea unui localnic, pentru a arăta alegătorilor că se identifică cu aceştia. Cobaiul este găsit: o familie de ardeleni cuminţi, Viorel și Rodica Gherman. Mocanu va trăi alături de aceştia, încercând să se facă plăcut şi să impresioneze alegătorii din zonă. Originea sa moldovenească, trădată printr-un accent savuros pe care şi-l dezlănţuie când la nervi, când la bucurie, ridică o piedică în calea adaptării sale. În acţiunea sa, Mocanu este însoţit de Adi, un tânăr specialist în crearea imaginii publice a unui politician, şi de Domnul Tibi, pe post de şofer şi om bun la toate.

Anca Damian, pe primul loc la concurs, în secțiunea proiectelor de animație, cu Insula

„Povestea acestui film are ca spaţiu de desfăşurare o insulă. Cu referințe clare la romanul lui Daniel Defoe - Robinson Crusoe - dar şi la Gellu Naum, povestea noastră suprarealistă se întâmplă în zilele noastre, în Marea Mediterană. Este o fabulă a lumii contemporane. Filmul va fi un fel de Monty Python, latin, nu anglosaxon, care să ne reveleze drama contemporanităţii râzând, lăsând însă gustul amar al tragediei”, declară regizoarea Anca Damian pentru Cinemagia.

Din punct de vedere vizual animaţia va folosi mai multe tehnici. „Referintele grafice sunt Da-Da-iste și suprarealiste”, precizează cineasta. Coloana sonoră a filmului va include piesele muzicale cântate de Ada Milea şi Alexander Bălănescu. Creditul alocat prin concurs acestui proiect este de 970.000 de lei, mai puțin de jumătate din necesarul pentru film, după spusele autoarei. Proiectul se va pune în „mișcare” în coproducție cu Franța.

Lista completă a proiectelor de animație câștigătoare la această sesiune de concurs se poate consulta pe site-ul CNC.

Ada Solomon, prin Hi Film Productions, cu trei proiecte de lungmetaj câștigătoare: ficțiune, debut și documentar

Pe lângă clasarea pe primul loc la „lungmetaje de ficțiune”, producătoarea Ada Solomon a câștigat finanțare prin HiFilm pentru proiectul de debut în lungmetraj „Sub nivelul mării”, de Ștefan Constantinescu. Povestea se învârte în jurul lui Doru (44 ani), care lucrează în Suedia la o firmă ce instalează fibră optică. Contractul este întrerupt, iar echipa de români, în frunte cu Doru, este trimisă acasă pentru o perioadă nedeterminată. Doru nu-și mai găsește locul acasă, simte că și-a pierdut rolul pe care îl avea în familie. În disperarea lui, ajunge să creadă că soția i-a fost infidelă și vrea să se despartă de ea. Sunt toate acestea fapte reale sau doar o himeră, mărturia unui om care nu reușește să se readapteze? Șapte-opt ani de colaborare o leagă pe Ada Solomon de Ștefan Constantinescu. Împreună au făcut documentarul Dacia, dragostea mea și mai multe scurtmetaje, așa că era vremea pentru un lungmetraj, după cum spune producătoarea. Ce a atras-o la scenariu e tema dezrădăcinării, a ruperii de un anumit tip de viață, delocalizarea.

Cât privește al treilea lungmetraj pentru care a câștigat finanțare Ada Solomon, proiectul de documentar „Născuți în aprilie” urmărește povestea copiilor care s-au născut în preajma accidentului de la Cernobîl. Filmul va documenta poveștile de viață a mai multor familii din România și Ucraina. Realizatorii sunt încă în faza de cercetare/documentare. Scenariul e semnat de Adrian Pîrvu, iar povestea lui este în centrul filmului. El a absolvit regia de film la UNATC în anul 2009, și face parte din generația născută în preajma anului 1986 care a crescut marcată de catastrofa nucleară de la Cernobîl. Iată ce transmite scenaristul cititorilor Cinemagia: „Pe 25 aprilie 1986, o tânără însărcinată în luna a 6-a trecea granița dintre România și U.R.S.S., împreună cu un grup de turiști. Avea 28 de ani. O zi mai târziu, reactorul 4 al celei mai mari centrale nucleare din Europa a explodat. Grupul a continuat turul Ucrainei timp de o săptămână. La sfârșitul lunii iulie ea a născut un băiat care avea toate degetele de la mâini și picioare, puțin plinuț dar complet nevăzător. 5 săptămâni mai târziu, un doctor foarte dedicat, impresionat de voința tinerei mame, și-a asumat riscul de a opera un bebeluș. Așa se face că, pe 4 septembrie 1986, am văzut lumea pentru prima oară, parțial, cu un singur ochi. Au urmat doi ani în care eu și mama mea am stat mai mult prin spitalele din București. În 2016 voi împlini 30 de ani, în același an în care se vor împlini 30 de ani de la dezastrul de la Cernobîl și intenționez să împart acest moment cu alți oameni printr-un film [...] ce va face auzită vocea colectivă a acestei generații și va fi văzută prin ochiul unui realizator de film care face parte din ea. Împreună cu acești copii ai anului 1986 care astăzi sunt sau se pregătesc să fie părinți, voi încerca să aflu cum se poate adapta cineva unei situații asupra căreia nu a avut control. Povestea mea, a mamei mele și a protagoniștilor pe care îî vom cunoaște în film, a fost și va continua să fie marcată, nu doar de accidentul de la Cernobîl ci și de perioada de tranziție, marcată de coruție și haos instituțional, ce a urmat după prăbușirea blocului sovietic [...]”.

Proiectul de lungmetraj Reversibil, clasat pe locul întâi la secțiunea „Debut”

În filmul Reversibil, al casei de producție Parada Film, este vorba despre o tânără frumoasă de familie bună care ajunge din cauza anturajului într-o clinică de dezintoxicare. Aici devine o pradă prețioasă pentru cei internați și află că dependența are mai multe laturi. Proiectul Reversibil a demarat într-o echipă de trei, explică producătorul Marcian Lazăr, pentru Cinemagia: Monica Stan - scenarist, Kenneth Mercken - regizor și Marcian Lazăr - producător. „Când am aplicat la Biennale College cinema, în 2014, și am și fost selecționați în workshopul de 12. Înainte, Kenneth a cunoscut-o pe Monica la Binger, în 2013. De atunci am continuat să dezvoltăm proiectul", explică Marcian Lazăr. Filmul se va turna în România, este în limba română, cu distribuție românească. Lista completă a câștigătorilor la această secțiune se poate consulta pe site-ul CNC.

Competiția de scurtmetraje, dominată de Andrei Crețulescu și Casa de producție Kinosseur

„Parabellum” și „În umbra bărbaților”, primelee două clasate la concursul de proiecte cinematografice, secțiunea scurtmetraje de ficțiune, vor completa o nouă trilogie realizată de Andrei Crețulescu, cu aceeași echipă în fața și în spatele camerei, trilogie inaugurată de scurtmetrajul „Șapte luni mai târziu”, care are premiera mondială chiar astăzi la TIFF. Mai puțin „pulp” decât precedentele „Bad Penny”, „Kowalski” și „Ramona”, cele trei noi scurtmetraje surprind trei momente cheie din viața de cuplu, spune pentru Cinemagia, producătoarea Codruța Crețulescu, de la Casa de producție Kinosseur.

Dacă în „Șapte luni mai tîrziu” avem de a face cu un cuplu sudat, aflat în fața unei decizii cheie, „În umbra bărbaților” prezintă un cuplu (în fapt două) în momentul despărțirii, iar „Parabellum” zugrăvește un cuplu la șapte luni de la divorț.

„Duminică”, coscris de Dorian Boguță și Loredana Novak („În derivă”, „De ce eu?”) este scurtă cronică a unei zile aparent banale dintr-un azil de bătrâni. Va fi cel de-al șaptelea scurtmetraj regizat de Dorian Boguță.

Câștigătoare la secțiunea scurtmetraj sunt și proiecte semnate de Tudor Cristian Jurgiu, Andreea Vălean, Iulia Rugină. Lista completă a câștigătorilor la această secțiune se poate consulta pe site-ul CNC.

Exploreaza subiecte similare:

Radu Jude, Corneliu Porumboiu, Marian Crişan, Radu Muntean, Andrei Gruzsniczki, Anca Damian, Stere Gulea, Sinişa Dragin, Bogdan George Apetri, Oana Iancu, Cristina Iacob, #Selfie, poveste de dragoste, Periferic, Ada Solomon, Alexandru Baciu, Razvan Radulescu, Gabriel Andronache, Ioana Uricaru, Tudor Cristian Jurgiu, Andreea Vălean, Iulia Rugină, Dorian Boguţă, Andrei Creţulescu, Codruta Cretulescu, Stefan Constantinescu

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Părerea ta

Spune-ţi părerea
spartacus pe 2 iunie 2016 14:39
Asa cum credeam - mai avem de asteptat mult si bine pana sa vedem un film ”de actiune” adevarat. Inca primeaza filmele cu subiecte sociale sau filmele ”de autor”, de parca asta ar atrage oamenii in sala de cinema. Conteaza mai mult sistemul PCR (pile-cunostinte-relatii), pacat.....
xerses pe 3 iunie 2016 14:35
Felicitari castigatorilor!
lili22 pe 9 iunie 2016 19:30
Morometii 2 va fi un esec, Preda nu a scris ceva asemanator, e un abuz sa folosesti acest nume ca sa pacalesti publicul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells