Predicții Oscar. The Power of the Dog are o șansă de 45% să câștige Oscarul, conform unui model matematic

de Marina Florea în 27 Mar 2022
Luni diminață vom ști cățtigătorii Oscarurilor, dar - până atunci - la toate categoriile, mai ales la cel mai bun film - matematica spune că vine o noapte interesantă

Conform unui model matematic, filmul lui Jane Campion The Power of the Dog are o șansă de 45% să câștige premiul cel mare, Oscarul pentru cel mai bun film, în dimineața zilei de 28 martie, scrie The Hollywood Reporter (THR).

Câștigătorul din categoria „Cel mai bun film” a fost întotdeauna nominalizat și la Cel mai bun regizor. Asta până la Argo și Green Book. Câștigătorul pentru Cel mai bun film a câștigat mereu cel puțin trei Oscaruri... până la Spotlight. Un film în limba engleză a câștigat mereu premiul cel mare - până la... Parasite. Dar publicația THR propune un model matematic de calcul al șanselor la Oscaruri, care ia în calcul nominalizările la alte categorii și premiile anterioare. Bazat pe cât de bine s-a descurcat filmul în trecut, modelul matematic se îndreaptă spre surprinderea acestor nuanțe și schimbări în timp. Dar, la toate categoriile, mai ales la cel mai bun film - matematica spune că vine o noapte interesantă.

CODA este o opțiune foarte populară pentru membrii votanți ai Academiei Americane de Film, și pe bună dreptate: a câștigat primele locuri atât la SAG (Screen Actors Guild) cât și la Producers Guild Awards, dintre care cea de-a doua folosește aceeași metodă de votare ca Academia Americană. Și, totuși, nu există date dintr-un număr suficient de ani pentru a renunța cu totul la vechea metodă consacrată de calcul al șanselor la Oscarul pentru cel mai bun film, scrie THR. The Power of the Dog rămâne în continuare nominalizat la cel mai bun regizor, cel mai bun montaj, câștigător al Critics Choice, câștigător BAFTA și câștigător la Directors Guild. CODA, în schimb, nu are nimic dintre acestea. Ca să nu mai pomenim că Power of the Dog a primit 12 nominalizări față de cele 3 ale CODA. Filmul lui Jane Campion are - cu toate acestea - sub 50% șanse să câștige; așadar, cu greu îl putem considera un pariu sigur, însă matematica îl declară drept preferat.

Spre deosebire de categoria celui mai bun film, categoria dedicată regiei are un preferat mult mai clar. Puternica breaslă a regizorilor, Directors Guild, a pariat pe Jane Campion (The Power of the Dog), iar modelul statistic nu dă semne de dezacord. La distanță mică de o modificare semnificativă, aceasta va fi a treia regizoare care va câștiga în această categorie, după Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) în 2010 și Chloe Zhao (Nomadland) anul trecut.

Will Smith va reuși din nou să câștige cu rolul principal din King Richard. Globurile de Aur, premiile BAFTA, Screen Actors Guild, Critics Choice, și multe altele sunt deja în palmaresul actorului cu acest rol. Ceea ce ar trebui să fie suficient pentru a-l face principalul favorit al categoriei.

Cea mai bună actriță, pe de altă parte, este una dintre cele mai interesante competiții ale serii. Cifrele o preferă pe Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye), care ar avea șanse să câștige Oscarul după două nominalizări fără succes. Însă nu putem scoate din calcul pe niciuna dintre ceilalți cinci competitori, cu siguranță nu pe Nicole Kidman (Being the Ricardos).

Categoria actorilor secundari se poate reduce la doi nominalizați, și fiecare poate face istorie. Kodi Smit-McPhee (The Power of the Dog) ar fi cel de-al doilea cel mai tânăr câștigător în istoria categoriei, după Timothy Hutton (Ordinary People). Totuși, cifrele îl avantajează pe Troy Kotsur (CODA), care ar fi cel de-al doilea actor hipoacuzic care ar lua, astfel, un Oscar. Așa cum se vede, alături de el este actrița din CODA, Marlee Matlin, cu Children of a Lesser God.

„Cel mai bun scenariu original” e categoria cel mai greu de prezis a întregii seri, întrucât numai două procente, adică 2,5%,  separă ca șanse drama biografică Belfast de Licorice Pizza. În ultimul moment al nopții de duminică, drama Netflix Don't Look Up a câștigat premiul Writers Guild Award în locul lui Licorice Pizza (Belfast a fost ineligibil), așa că nici acel scenariu nu e de neglijat. Toate acestea compensează un gest de a da cu banul, și probabil aceasta e categoria cel mai greu de prezis a întregii seri, comentează THR. La categoria „Cel mai bun scenariu adaptat” matematica îi dă un ușor avantaj lui CODA, atât datorită premiului Writers Guild (The Power of the Dog era ineligibil) și datorită competiției cu Power of the Dog. Însă scenariul lui Jane Campion l-a învins pe Sian Heder la Critics Choice Award, și numai Campion a fost nominalizată la Globurile de Aur, așa că bătălia dintre cei doi cei mai bun concurenți ai serii i-ar putea desemna pe oricare dintre ei.

 

Exploreaza subiecte similare:

The Power of the Dog, CODA

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 27 martie 2022 20:50
CODA....ce dezamagire.As fi mers pe filmul japonez.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells