Predicții Oscar 2016. Cum va arăta „lista scurtă” pentru „film străin”

de Gloria Sauciuc în 13 Nov 2015
Site-ul de pariuri și predicții GoldDerby „își joacă cărțile” și pe filmele Aferim! și Son of Saul, incluzându-le printre posibilii nominalizați

Luna trecută Academia Americană de film a anunțat că 81 de țări (cu 2 mai puțin decât anul trecut) au adus filme în cursa pentru Cel mai bun film de limbă străină. Vorbim de țări de la litera A (Afghanistan) și până la V (Vietnam). Paraguay este singura țară la prima reprezentare. Anticiparea celor cinci nominalizați finali a devenit mai dificilă datorită procesului în doi pași. Mai întâi, cei câteva sute de membri ai comitetului Filmului de limbă străină au fost împărțiți în mai multe grupe și sunt în curs de urmărire a unui număr de filme candidate, de-a lungul unei perioade de două luni care se termină la mijlocul lui decembrie. Filmele vor primi note de la 6 la 10 și primele șase de pe listă vor ajunge în turul următor, alături de alte trei filme care urmează să fie votate de către comitetul executiv.

Cele nouă filme semifinaliste vor fi proiectate câte trei pe zi, începând din ianuarie, apoi cei cinci candidați finali vor fi votați și anunțați publicului, alături de celelalte nominalizări la Oscar, pe 14 ianuarie. Mai jos, iată cele 10 filme pe care le considerăm cel mai probabil să ajungă în selecția finală, considerând publicitatea obținută, răspunsul criticii și premiile pe care deja le-a câștigat sau pentru care au concurat.

1. Son of Saul (Ungaria). În acest domeniu atât de imprevizibil, este greu de anticipat o „nominalizare sigură”, însă rareori apare un film precum Son of Saul, scrie site-ul. Nu este posibil ca acest film să rateze nominalizarea, mai ales că s-a vorbit deja de apariția lui pe listele de  „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu original”. Ungaria a câștigat doar o dată, cu Mephisto, în 1981, primind alte șapte nominalizări, ultima în 1988.

2. The Assassin (Taiwan). Cu 83% voturi pe Rotten Tomatoes, filmul este unul dintre cele mai bine receptate ale anului, fiind sub semnătura lui Hou Hsiao-Hsien, care a câștigat premiul Cel mai bun regizor al anului la Festivalul de Film de la Cannes, anul acesta. Filmul are șanse inclusiv la premiile pentru imagine și pentru costume. Taiwan-ul a mai fost nominalizat de trei ori, de fiecare dată pentru filmele lui Ang Lee, câștigând în 2000 cu Crouching Tiger, Hidden Dragon.

3. Embrace of the Serpent (Columbia). Filmul a obținut o serie de premii în America de Sud, dar și la Premiile Art Cinema la Cannes. Pentru Columbia, ar putea fi prima nominalizare.

4. The Second Mother (Brazilia). Câștigător al premiului Panorama Audience și a Premiului Special al Juriului pentru Actorie la Sundance, filmul s-a remarcat prin jocul Reginei Case și prin regia impresionantă semnată Anna Muylaert. Brazilia a fost nominalizată în total de patru ori, cel mai recent în 1998 cu Central Station, fără să câștige până acum.

5. The Club (Chile). Filmul a câștigat Marele Premiu al Juriului la Berlin și vine după succesul lui No, din 2012, semnat de același regizor Pablo Larrain. Ar fi prima și deocamdată singura nominalizare din Chile la această categorie.

6. Felix and Meira (Canada). Un succes în țara de origine, Felix and Meira a câștigat premiul Best Canadian Feature la Festivalul de Film de la Toronto, alături de patru premii Borsos la Whistler Film Festival. Canada a câștigat până acum o singură dată din totalul de șapte nominalizări.

7. A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (Suedia). Cel de-al patrulea film semnat Roy Andersson și prezentat în calitate de candidat din partea Suediei, este primul nominalizat, având în palmares Leul de Aur de la Veneția, cinci nominalizări la European Film Awards inclusiv la categoria „Cel mai bun film european”, People s Choice Award, la Cel mai bun regizor și Cel mai bun scenarist. Suedia a luat premiul de trei ori din 14 nominalizări, ultima în 1983 cu Fanny and Alexander.

8. Rams (Islanda). Nominalizat anul acesta, filmul a câștigat deja premiul Un Certain Regard la Cannes. O eventuală nominalizare ar fi cea de-a doua pentru Islanda și prima din 1991 încoace. Islanda a mai ajuns pe lista scurtă în 2012.

9. Aferim! (România). Câștigător al Ursului de Argint pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Berlin, un premiu luat și de Richard Linklater (Boyhood) și Paul Thomas Anderson (There Will Be Blood) în ultimii ani. A primit nominalizare pentru Cel mai bun scenariu la European Film Awards. România nu a fost niciodată nominalizată, deși a ajuns pe lista scurtă în 2012 cu După dealuri.

10. Mustang (Franța). Franța nu trebuie niciodată subestimată, având cele mai multe nominalizări, ca și țară, și locul doi ca număr de premii după Italia (12). Dacă s-a presupus că va candida cu Dheepan, câștigător de Palme d Or, Franța a ales în schimb să propună Mustang, un film despre maturizare, povestea a cinci fete dintr-un sat îndepărtat din Turcia. Filmul concurează pentru două premii la European Film Awards, printre care Cel mai bun film european.

Exploreaza subiecte similare:

Saul fia, Nie yin niang, El abrazo de la serpiente, Que Horas Ela Volta?, El Club, Felix and Meira, A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, Hrútar, Aferim!, Mustang, oscar 2016

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells