Posedare/Possessions: mireasa era în... roşu

de Ştefan Dobroiu în 23 Mai 2022
Asasinarea unui mire la propria nuntă aruncă două lumi diferite în conflict deschis

Ar trebui să fie cea mai fericită zi din viaţa ta, dar, exact când te pregăteşti să tai tortul de nuntă alături de bărbatul cu care vrei să-ţi petreci tot restul vieţii, luminile din restaurant se sting şi, câteva secunde mai târziu, eşti plină de sânge, iar mirele zace la picioarele tale cu gâtul tăiat. Aşa începe Posedare/Possessions, miniserie franceză şi producție Canal+ ce ne poartă în dogoritorul Tel Aviv, explorând dezastrul pe care îl provoacă această nuntă cu bucluc în viaţa tinerei mirese Nathalie (Nadia Tereszkiewicz). Din 26 mai, miniseria Posedare vine la Focus Sat TV și vor fi difuzate câte două episoade, în serile de luni și joi, de la ora 21.30.

Nu ai cum să rămâi indiferent la drama eroinei, care, în doar câteva clipe, se vede transformată din superbă mireasă în văduvă. Şi asta doar din punctul ei de vedere, căci cei din jur o văd ca pe o criminală, judecând-o înainte ca justiţia să dea un verdict. Dar este Nathalie o criminală? Pe de o parte ea este suspect de detaşată în urma tragediei, pe de altă parte un test cu detectorul de minciuni spune că ar fi nevinovată. Rămâne să descoperim de-a lungul a şase episoade care este adevărul...

În contextul în care imensa majoritate a serialelor pe care le vedem sunt americane, Posedare/Possessions este o gură de aer proaspăt, pentru că prezintă o lume diferită, cu propriile valori şi prejudecăţi. Nouă ni s-a părut un atu important faptul că acţiunea are loc în Israel, o ţară încercată de conflicte, cu graniţele încontinuu disputate şi în care serviciul militar este obligatoriu pentru absolut toţi cetăţenii de religie iudaică. Această psihologie izvorâtă în urma a nenumărate acte de barbarie antisemită este îndelung explorată de-a lungul celor şase episoade: faptul că mirele ucis, Eran (Imri Biton), era evreu, iar posibila criminală este franţuzoaică aruncă în conflict deschis două lumi cu reguli diferite.

Serialul beneficiază şi de privirea obiectivă a lui Karim (Reda Kateb), diplomat pe lângă consulatul Franţei în Tel Aviv, care primeşte sarcina să o ajute pe Nathalie să se descurce mai uşor în hăţişul juridic din Israel. Intrigat de crimă, Karim ajunge să participe activ la investigaţie, ajutând spectatorii să afle detalii tot mai relevante din viaţa lui Nathalie şi a lui Eran. Un rol important îl are aici şi Yoel (popularul Tchéky Karyo, pe care ar trebui să-l vezi în excelentul serial poliţist The Missing), tatăl lui Nathalie, complet devastat de scandalul din jurul fiicei sale.

Dacă intri pe imdb la pagina serialului, o să vezi că acesta are un rating mic, de doar 5.5. Această notă nu este justă, ci reprezintă frustrarea spectatorilor americani, care au văzut o versiune dublată a serialului, neştiind că pe platforma de streaming unde era accesibil Posedare aveau şi posibilitatea să dezactiveze dublajul şi să urmărească o versiune subtitrată. De altfel mai toate cronicile utilizatorilor imdb menţionează această problemă, doar puţine dintre ele vorbind despre ce ar trebui să ne intereseze pe noi la miniserie.

Dacă îţi place Posedare, poate te uiţi şi la Fauda şi Our Boys, două seriale cu acţiunea plasată tot în Orientul Mijlociu. Fauda este un excelent serial de acţiune care păcătuieşte doar prin faptul că face propagandă evidentă pentru Israel, în timp ce Our Boys, miniserie bazată pe cumplite evenimente petrecute în realitate, sugerează că orice violenţă naşte doar violenţă şi că diversele comunităţi locale sunt la fel de vinovate pentru conflictul mocnit din regiune.

Miniseria este disponibilă și în Aplicația Focus Sat, alături de alte seriale europene remarcabile, sezoane întregi din producții de succes Canal+ precum: Regele Varșoviei, Planeta celor singuri, Pro și contra (2 sezoane),  Paris Police 1900, Baron Noir (3 sezoane), Pedagogul (2 sezoane), ZeroZeroZero, Moscow Noir, Nox, Secretul celor cinci, Ai încredere în mine (2 sezoane), Ostatici în subteran (2 sezoane).

Focus Sat TV este inclus în toate pachetele TV satelit Acces precum și în aplicația Focus Sat cu pachetele TV online Play TV. Aplicația Focus Sat poate fi testată gratuit timp de 7 zile de cei care vor să o descopere și nu se numară încă printre clienții Focus Sat.

Exploreaza subiecte similare:

Possessions, Nadia Tereszkiewicz, Reda Kateb, Tchéky Karyo, The Missing, Fauda, Our Boys

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells