Pelicam Film Festival: 12 lungmetraje în premieră naţională

de Cinemagia în 31 Mai 2013
Pelicam aduce ultimul film al celebrului regizor german Fatih Akin, documentarul „€œPolluting paradise", prezentat la Cannes în 2012.

Pelicam International Film Festival, ediția a II-a, debutează anul acesta pe 14 iunie, în Tulcea, cu un program artistic complex. Timp de 3 zile, în Piața Civică și în Centrul Cultural Jean Bart vor avea loc proiecții în aer liber și videoproiectii în premieră națională a 12 filme de lungmetraj din țări precum Germania, Franța, Norvegia, Danemarca, Polonia, Elveția, Canada și Anglia, filme premiate la alte festivaluri de renume și realizate de regizori celebri a căror carieră a fost premiată în cadrul festivalului internațional de film de la Berlin, Cannes sau chiar la Oscar.

Printre numele sonore din cadrul PIFF 2013 se număra filmul norvegian din deschidere „€œNorth of the sun" în regia lui Inge Wegge urmat de concertul celor de la Robin and The Backstabbers vineri 14 iunie și filmul „€œLa soif du monde" în regia celebrului fotograf Yann-Arthus Bertrand, cunoscut la nivel mondial pentru cartea sa: „€œPământul de pe cer" și filmul său „€œHome".

Pelicam aduce și ultimul film al celebrului regizor german Fatih Akin, documentarul „€œ€œPolluting paradise" prezentat la Cannes în 2012. În data de 16 iunie în Piața Civică va avea loc ceremonia de închidere și decernarea premiilor celei de-a doua ediții a festivalului de film Pelicam urmate de concertul celor de la Șuie Paparude.

Incluse într-o proiecție specială atât în Piața Civică cât și în Centrul Cultural Jean Bart sunt filmele care se vor proiecta în prezența echipei aflate în România și anume: „More Than Honey", în regia lui Markus Imhoff (regizor câștigător al Ursului de Argint la Berlin IFF în 1981 cu The Boat is Full, film nominalizat la Oscar în 1982 din partea Elveţiei), filmul „€œ€œRosia Montană a town on the brink" proiectat în prezența regizorului de origine germană Fabian Daub, interesat de subiectul regiunii Roșia Montana și filmul „€œTous Cobayes" în regia lui Jean Paul Jaud cunoscut pentru celebrul documentar, „Nos enfants nous accuseront".

Pelicam IFF 2013 aduce și o secțiune de scurtmetraje și trei filme incluse special în program pentru publicul tânăr din Tulcea cât și proiecția filmului „Botiza", având ca temă principală viața oamenilor din satul maramureșean Botiza și activitatea lor, poveste prezentată la nivel mondial de către regizorul Frédéric Gonseth.

 Pe lângă proiecțiile de film și concertele în aer liber, a două ediție a festivalului internațional de film Pelicam include și o serie de dezbateri cu invitați speciali și workshopuri susținute de profesioniști precum și vernisaj de fotografie cu lucrările lui Sorin Onişor, expuse în clădirea muzeu a orașului Tulcea, Casa Avramide. Keith Partridge, care în prezent lucrează pentru postul internațional de televiziune BBC, premiat pentru peste 60 de producții de cinema și televiziune filmate în condiții extreme va susține pentru prima oară în România un workshop în data de 15 iunie, în cadrul celei de-a două ediții a festivalului de film Pelicam.

Tot o ocazie unică pentru amatorii de film documentar și de noile tehnologii o reprezintă și workshopul susținut de Stephane Siohan, realizatorul webdocumentarului Go!Ukraine care va prezenta publicului metoda realizării a unui documentar interactiv cu un impact puternic în mediul online. Festivalul Internațional de film Pelicam oferă ocazia publicului din România să descopere activităţiile oamenilor din alte ţări, abordarea lor faţă de mediul înconjurător, respectul și prețuirea pentru natură în general.

De ce ar trebui să valorificăm, să protejăm și să dezvoltăm mediul în care trăim este foarte bine surprins și prezentat prin cea de-a 7-a artă, cinematografia, reprezentată prin filmele și activitătile conexe din cadrul celei de-a două ediții Pelicam IFF. Intrarea la toate evenimentele Pelicam IFF 2013 este gratuită.

Festivalul internațional de film Pelicam este un eveniment organizat de Asociația Culturală Les Herbes Folles și, începând cu 2013, Pelicam face parte din Green Film Network, rețeaua internațională a festivalurilor de film de mediu.

Sponsorul principal al evenimentului: APA NOVA București, o companie VEOLIA. Sponsor PIFF 2013: BRD Societé Generale, Renault. PIFF 2013 este organizat cu spirjinul Primăriei Municipiului Tulcea și al Centrului Cultural Jean Bart Tulcea și în parteneriat cu Organisation Internaționale de la Francophonie a€“OIF, Ambasada Elveției în România, Institutul Goethe, Institutul Polonez București, Consiliul Județean Tulcea, Institutul de cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Ecocert România, Cinelabs România, Asociația Ateliere fără frontiere, Independența Film, Clorofilm, Asociația Vira și Asociația Green Renaissance Africa de Sud.

Alte știri din cinema

Munch: Dragoste, fantome și vampiri nobili - Un portret autentic al unui artist complex

O privire detaliată asupra vieții și operei artistului norvegian Edvard Munch.

Meryl Streep, rendez-vous la Cannes: ”Cele mai mari staruri din lume sunt femei acum. Deși, probabil, Tom Cruise le întrece”

Legendara actriță Meryl Streep a participat miercuri la o discuție de o oră în cadrul festivalului de film de la Cannes, la o zi după ce a primit Palme d'Or-ul onorific pentru întreaga sa carieră.

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 4 iulie 2013 11:14
Foarte tare! Chiar am de gand sa ma interesez de filmele inca nevizionate.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells