Paris Police 1905: un Paris cum nu ai mai văzut

de Cinemagia în 23 Mar 2023
Serialul poliţist de epocă ne prezintă o lume sumbră, aproape lipsită de speranţă

Serialele poliţiste de epocă nu sunt deloc o noutate, dar ne întrebăm când ai văzut ultima oară un reprezentant al acestui gen destul de restrâns a cărui acţiune să aibă loc în Paris. Poţi recupera cu Paris Police 1905, o producţie Canal+, disponibilă din 30 martie în Aplicația Focus Sat și la Focus Sat TV (luni și joi, de la ora 22:00) şi al cărei titlu spune aproape totul: avem ocazia să călătorim în Parisul anului 1905 pentru a vedea poliţia de atunci la treabă. Cinemagia a văzut primele două episoade ale serialului şi îţi poate spune la ce să te aştepţi.

Aşa cum îi stă bine unui astfel de serial, totul începe cu un cadavru: trupul neînsufleţit al unui tânăr, cu faţa oribil mutilată de patru gloanţe trase de la mică distanţă, este descoperit pe una din aleile lăturalnice din Bois de Boulogne, locul unde ziua familiile aristocrate îşi etalează fiicele bune de măritat, iar noaptea devine raiul prostituatelor şi al homosexualilor. Însărcinat cu investigaţia este tânărul inspector Antoine Jouin (Jérémie Laheurte - foto - din filmul premiat cu Palme d'Or Blue Is the Warmest Color/La vie d'Adèle), iar aceasta nu va întârzia să-l catapulteze pe protagonist în lumea rău famată a unui Paris sumbru şi îngheţat, trezindu-i demonii din trecut.

De obicei serialele poliţiste de epocă şi serialele a căror acţiune are loc în Paris, oricât de sumbre le-ar fi poveştile, vin la pachet cu o imagine saturată, menită să sublinieze frumuseţea scenografiei şi a arhitecturii. Nu aşa stau lucrurile şi în Paris Police 1905, unde acţiunea are loc în preajma Crăciunului, iar străzile Parisului sunt acoperite de zăpadă şi bătute de viscol. Este o lume neprimitoare, ce pare să încurajeze ignoranţa, răutatea, excesele şi violenţa.

Chiar şi actorii (mai ales interpreţii rolurilor negative) sunt aleşi şi machiaţi pentru a li se accentua defectele fizice, de care suntem încontinuu conştienţi din simplul motiv că obiectivul camerei nu ezită să se apropie de ei. Este genul de lume care pare să implore divinitatea să-i trimită un mesia răzbunător, ca să o pedepsească şi să o izbăvească şi te şi întrebi cât va trece până când toate aceste beteşuguri morale vor fi expuse şi spălate cu sânge. "Unele locuri atrag moartea", spune senin un personaj, dar această observaţie pare să fie valabilă pentru întreaga metropolă şi nu doar pentru vreo alee lăturalnică din Bois de Boulogne...

Serialul are nevoie de doar un singur episod pentru a sugera că legăturile dintre investigaţia lui Jouin şi puternicii zilei sunt mai strânse decât ne-am aştepta. Îl cunoaştem imediat pe prefectul Parisului, Louis Lepine (Marc Barbé), căruia protipendada îi cere vehement să stârpească flagelul prostituţiei, principalul motiv pentru care sifilisul letal îşi răspândeşte tentaculele în cele mai bune familii ale oraşului. Când prefectul primeşte o scrisoare parfumată de la Marguerite (Evelyne Brochu), soţia cu reputaţie îndoielnică a celui mai popular pictor din Paris, Adolphe Steinheil (François Raison), înţelegem că secretele şi corupţia nu ţin cont de poziţie, influenţă şi averi. Este o lume în care peştii mari îi mănâncă pe cei mici, iar cei mari nu se dau în lături de la omor pentru a-şi salva statutul social. Oare ce va trebui Antoine Jouin să sacrifice pentru a expune această lume?

Este interesant faptul că mai toate serialele poliţiste de epocă au ceva de spus despre folosirea amprentelor în investigaţia criminalistică. Deşi teoria că amprentele unui om sunt unice există încă din 1788, folosirea lor în activitatea poliţiei a început mult mai târziu, în primii ani ai secolului trecut, în 1902 fiind înregistrat primul caz de condamnare pe baza amprentelor. În funcţie de perioada în care are loc acţiunea, serialele se poziţionează diferit în ceea ce priveşte amprentele: de exemplu în The Alienist, a cărui acţiune are loc în 1896, identificarea unui criminal pe baza amprentelor este prezentată ca o inovaţie, în timp ce în serialul italian The Law According to Lidia Poët, amprentele sunt pomenite doar ca o fentă menită să păcălească un răufăcător. Acţiunea din acest serial are loc chiar mai devreme, în 1883. În Paris Police 1905 prelevarea amprentelor pare o practică deja uzuală şi cu siguranţă vor avea un cuvânt hotărâtor de spus în deznodământul investigaţiei lui Jouin.

Din 30 martie serialul-eveniment Paris Police 1905 spune o poveste plină de vicii și viciați, atent documentată și cu o intrigă bine construită, premieră în România. Iubitorii serialelor europene pot explora biblioteca VOD din Aplicația Focus Sat în care vor descoperi universul captivant Canal+ Original cu personaje aclamate internațional. Chiar și cei care nu sunt clienți Focus Sat au posibilitatea să testeze gratuit timp de 7 zile Aplicația Focus Sat.

Exploreaza subiecte similare:

Paris Police 1905, The Alienist , Jeremie Laheurte, La Vie d'Adèle, Marc Barbé, Evelyne Brochu, François Raison

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells