Pacific Rim 2, de la „praştia magnetică” la „biciul electric”

de Ştefan Dobroiu în 21 Mar 2018
Spectacol vizual cu accesorii umane, sequelul este mai antrenant decât filmul original

Mai scurt, mai intens, mai imprevizibil şi parcă mai puţin sforăitor decât predecesorul său, Pacific Rim 2: Revolta ar trebui văzut la cinema pe un ecran cât mai mare, pentru că punctul său forte sunt efectele speciale şi încleştările între roboţii gigantici, jaeger-ii, şi monştrii kaiju. Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea la acest sequel ce se lansează vineri.

Pacific Rim 2 reia povestea la zece ani de la evenimentele din primul film, de această dată cu Jake Pentecost (tot mai celebrul John Boyega din noua trilogie Star Wars), fiul eroului din filmul original, în prim-plan. Evenimentele se succed suficient de repede ca să nu observi cât de străveziu este scenariul, cât de evidentă este "reţeta" şi că cea mai mare parte a bugetului a fost cheltuită pe distrugerile provocate de roboţi şi monştri.

Un montaj de la începutul filmului descrie contextul: omenirea se simte în siguranţă acum, la un deceniu după lupta câştigată împotriva invaziei extraterestre. Dar, evident, distrugerile rămân, iar unele din oraşele distruse nu vor fi reconstruite niciodată. Într-unul din decorurile postapocaliptice îl vedem pe Jake, fost pilot de jaeger al cărui destin se desparte de armată după ce câştigarea războiului o face pe aceasta inutilă. În urma unor împrejurări, Jake revine în armată şi acest lucru pică exact la ţanc, pentru că, surpriză, monştrii îşi refac apariţia.

Comparat de mulţi cu franciza Transformers, Pacific Rim este mai degrabă un hibrid între filmele lui Michael Bay şi Power Rangers. Un loc important în poveste îl ocupă cadeţii unităţii militare şi, chiar dacă aceste personaje sunt mai mult decât rudimentare în scenariu, ele imprimă filmului un aer şi o energie adolescentine, ceea ce îl face cu atât mai atractiv pentru spectatorii din această grupă de vârstă. Un rol principal îl are debutanta Cailee Speany, care o interpretează pe Amara, o adolescentă întreprinzătoare ce intră în atenţia armatei după ce îşi construieşte propriul Jaeger.

Creator al sângerosului serial Spartacus pentru canalul Starz, regizorul Steven S. DeKnight preia franciza Pacific Rim de la Guillermo del Toro şi o face cât se poate de eficient. Confruntările din film au anvergură, iar combinaţia fericită de efecte sonore şi vizuale te face să nu-ţi iei ochii de pe ecran, în timp ce trupul îţi vibrează (Cinemagia a văzut filmul într-o sală dotată cu sistemul de sonorizare Dolby Atmos) în ritmul încleştărilor dintre oponenţii gigantici. Recunoaştem sincer că ne aşteptam la mult mai puţin în ceea ce priveşte spectacolul vizual: Pacific Rim 2 are câţiva aşi în mânecă, iar aceştia garantează şi câteva răsturnări de situaţie greu de anticipat.

Pentru spectatorul care vrea două ore de distracţie cu popcorn la cinema, filmul lui DeKnight este o soluţie mai mult decât potrivită. Cel care vrea şi un film în stare să-i rămână în minte şi după ieşirea din sală ar putea să nu fie complet satisfăcut. Personajele sunt din păcate extrem de generice, nişte clişee ambulante, de la rebelul refractar să-şi asume rolul de erou la orfana cu potenţial, corporatista control freak şi omul de ştiinţă trăsnit. Nu sunt eroi, ci accesorii. Cine ştie, poate că este o opţiune a scenariştilor conştienţi că atenţia spectatorului nu trebuia suprasolicitată printre atâtea încleştări punctate de replici hilare precum "Foloseşte praştia magnetică!" sau "Acum dă-i cu biciul electric!".

Exploreaza subiecte similare:

Pacific Rim: Uprising, John Boyega, Steven S. DeKnight

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Phantom_sub pe 21 martie 2018 19:05
Meah... Primul se vede că a fost făcut de El Toro, ăsta nu mă atarge cu nimic.
marius7x pe 22 martie 2018 08:30
Eu abia astept. Prima parte e unul dintre filmele mele favorite all-time. Am citit si cateva review-uri de afara, nu aveam pretentii la poveste, dar daca luptele sunt la fel de fabuloase ca in primul, nu are cum sa ma dezamageasca.
ishmael pe 29 martie 2018 09:32
Guillermo del Toro nu a mai regizat pt ca altfel nu avea timp sa faca si Shape of water pt care a luat Oscar, dar a fost producator. Nu e atat de rau pe cat clameaza critica imdb, mi-a placut mult mai mult decat ultimele Transformers; mi-a adus aminte mai mult de Iron Man 2 prin unele idei de scenariu. Filmul at fi putut fi mai lung cu 20-30 de minute, legatura afectiva dintre personaje nu a fost deloc construita desi se tot face apel la ea. E cam de 6, maxim 6,5.
carmen_angelus_romila pe 29 iulie 2018 11:37
Sa inteleg ca, dupa "prastia magnetica", realizatorii filmului "Pacific Rim" ne pregatesc "biciul electric". Le mai dau o sugestie: "arcul stroboscopic"...(?)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells