Oscar 2015: surprize şi recorduri

de Ştefan Dobroiu în 24 Feb 2015
Marii pierzători şi cele mai interesante răsturnări de situaţie ale galei

Ieri noapte am aflat câştigătorii de la Oscar 2015 (lista completă aici) şi probabil că mulţi au fost surprinşi de modul cum au votat membrii Academiei la anumite categorii. Iată mai jos cele mai surprinzătoare decizii şi marii perdanţi ai acestei ediţii.

Este imposibil să nu pomenim de Boyhood/12 ani de copilărie, care a fost ignorat aproape complet: producţia filmată pe parcursul a 12 ani a fost recompensată numai cu Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar (Patricia Arquette), una dintre cele mai previzibile câştigătoare ale serii. Dar, deşi timp de aproape şase luni de zile a fost considerat cel mai puternic candidat la ediţia cu numărul 87 a Oscarurilor, filmul lui Richard Linklater a pierdut toate celelalte cinci nominalizări, pe cele mai importante dintre ele, Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor, în favoarea lui Birdman şi Alejandro González Iñárritu.

După ce Birdman a câştigat mai toate premiile importante ale asociaţiilor de la Hollywood, mulţi analişti l-au declasat pe Boyhood pe locul doi în topul favoriţilor. Chiar şi aşa, premiile asociaţiilor nu au coincis întotdeauna cu laureaţii de la gala Oscar, prin urmare fanii lui Boyhood au crezut până în ultimul moment că filmul lor favorit va câştiga. Ultima speranţă le-a fost spulberată de Sean Penn care, după o înţepătură la adresa lui González Iñárritu ("Who gave this son of a bitch his green card?"), a anunţat marele câştigător al serii, Birdman.

Printre câştigătorii surpriză au mai fost consideraţi Big Hero 6, la Cel mai bun lungmetraj animat, categoria care îl avea ca favorit pe How to Train Your Dragon 2. Reamintim că şi filmul original cu Ştirbul şi Sughiţ a pierdut Oscarul în faţa unei producţii Disney-Pixar: Toy Story 3, în 2010. Nouă Big Hero 6 ni s-a părut o animaţie mult prea convenţională pentru a câştiga Oscarul şi am pariat pe How to Train Your Dragon 2, dar nu e prima oară când cei peste 6000 de membri ai Academiei votează împotriva aşteptărilor noastre.

O altă surpriză a ediţiei este repartizarea "atentă" a statuetelor: doar trei filme au câştigat mai mult de un Oscar. Birdman a câştigat patru Oscaruri din nouă nominalizări. La egalitate a fost The Grand Budapest Hotel, cu acelaşi număr de câştiguri din acelaşi număr de nominalizări. Whiplash a fost al treilea câştigător multiplu al serii, cu trei premii. În rest toate celelalte categorii au fost împărţite între celelalte filme nominalizate (The Theory of Everything, Boyhood, The Imitation Game, American Sniper etc.), fiecare câştigând câte un singur premiu. Pe lângă Boyhood, un mare pierzător al serii este şi The Imitation Game, recompensat pentru scenariu adaptat, din nu mai puţin de opt nominalizări.

Cei de la Variety scriu că preferarea lui Interstellar la Cele mai bune efecte vizuale este "o nouă dovadă că Academia nu înţelege tehnologia motion capture". Publicaţia specializată consideră că premiul ar fi trebuit să ajungă, fără doar şi poate, la Dawn of the Planet of the Apes.

În ce tabără ai fost la această ediţie a Oscarurilor, a lui Birdman sau a lui Boyhood?

Foto: MediafaxFoto

Exploreaza subiecte similare:

Birdman, Boyhood, The Theory of Everything, The Imitation Game, Big Hero 6, How to Train Your Dragon 2, American Sniper, Alejandro González Iñárritu, Patricia Arquette, Interstellar, Dawn of the Planet of the Apes

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
danny987 pe 24 februarie 2015 11:36
Birdman.Dar nicunul dintre filme nu a fost extraordinar,si nu or sa ramana in memoria oamenilor peste ani si ani.
victor_neo75 pe 24 februarie 2015 11:44
Eram de partea lui Boyhood, dar doar pt ultimele 45-50 de minute, ceea ce recunosc este cam putin pt un film de 2 ore si 45 de minute. Birdman a fost mai inchegat pe tot parcursul sau, dar spre final ma cam saturasem de problemele personajului lui Michael Keaton. In legatura cu animatia Big Hero 6 l-am considerat imediat dupa How to Train Your Dragon 2 cea mai buna animatie din 2014. Iar in 2011 desi How to Train Your Dragon a fost foarte bun, Toy Story 3 a luat Oscarul pt animatie deoarece a fost mult mai reusit ca emotie si scenariu.

In comparatie, anul trecut, personal, mi s-au parut mai reusite 12 Years a Slave, Gravity si Her decat Boyhood si Birdman de anul acesta.

Iata si topul meu cu cele mai bun filme si/sau documentare din 2014:
1) Boyhood,
2) Birdman,
3) Whiplash,
4) Selma,
5) Guardians of the Galaxy,
6) How to Train Your Dragon 2,
7) Life Itself,
8) Big Hero 6.

Si pt ca tot vorbeam de comparatie, iata si topul meu personal pe 2013:
1) 12 Years a Slave,
2) Gravity,
3) Her,
4) The Great Beauty ('La grande bellezza'),
5) Philomena,
6) Before Midnight,
7) Star Trek Into Darkness,
8) Jodorowsky's Dune.

XShadowX pe 24 februarie 2015 12:08
Mie mi-a placut Boyhood mai mult insa si Birdman trebuie sa recunosc ca a fost interesant , oricum felicitari tuturor !
AlineziaBumfi pe 24 februarie 2015 12:36
Boyhood. E in topul favoritelor mele din anul trecut.
Bayard pe 24 februarie 2015 13:36
Versus Boyhood as fi ales si American Sniper.
TimeWriter pe 25 februarie 2015 12:19
American Sniper nici nu avea ce sa caute acolo ,incetati sa mai incurajati propaganda americana , chiar si daca a fost doar o ironie fata de boyhood ;)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells