Numai cinci femei regizor au depășit, la box-office, încasări de 800 milioane de dolari. Iată cine sunt!

de Gloria Sauciuc în 9 Aug 2023
Au existat în total 53 de filme care au încasat, la box-office, peste 1 miliard de dolari, dar numai câteva dintre ele au regia semnată de femei regizor

Producțiile Captain Marvel, Wonder Woman și Barbie sunt trei succese ieșite din comun ale femeilor regizor de la Hollywood. Dintre ele, Barbie, semnat de către regizoarea Greta Gerwig este primul film cu regia semnată doar de către o femeie-regizor care a depășit 1 miliard de dolari.

Au existat în total 53 de filme care au încasat, la box-office, peste 1 miliard de dolari, dar numai câteva dintre ele au regia semnată de femei regizor.

Pe măsură ce Barbie, semnat de Greta Gerwig, continuă să doboare record după record la box-office, depășind de curând 1 miliard de dolari, publicația Insider a făcut un clasament din care se vede cât de mult este dominat box-office-ul de producțiile regizorilor bărbați.

Numai o mică parte dintre cele 100 de filme cu cele mai mari încasări din istorie au regia semnată de femei. Și pentru trei dintre ele, regia este semnată în cooperare cu un regizor bărbat. La ora actuală, Barbie este singurul film regizat numai de către o femeie-regizor care a depășit pragul de 1 miliard pe plan global.

6. Femeia fantastică (2017).
Încasări: 822,85 milioane de dolari
Regizoare: Patty Jenkins

Producția DC cu Gal Gadot a fost un succes atât financiar cât și la critică. La data premierei, Wonder Woman a avut cel mai de succes prim weekend pentru un film regizat de o femeie, un record deținut acum de filmul Barbie.

Jenkins a semnat regia unui sequel, Wonder Woman: 1984, care a primit recenzii contradictorii la premiera din timpul pandemiei, în 2020, derulată atât pe HBO Max cât și în sălile de cinema. Deși Jenkins a ieșit din echipa filmului, Gadot va reveni pe ecrane în rolul superoinei.

5. Hi, Mom (2021)
Încasări: 841,67 milioane de dolari
Regizoare: Jia Ling 

Un omagiu mamei sale, Jia Ling semnează regia dar și joacă în filmul din 2021 despre o tânără care călătorește înapoi în timp și se împrietenește cu persoana care era mama ei în tinerețe. O adaptare după un scheci al lui Ling din 2016, Hello, Li Huanying, hitul ar fi încasat 838 de milioane de dolari după trei luni de rulare.

4. Barbie (2023)
Încasări: 1,03 miliarde de dolari și numărătoarea continuă
Regizoare: Greta Gerwig

În Barbie, aflat în dezvoltare pentru mai bine de un deceniu, păpușa din titlu (jucată de Margot Robbie), trăiește o criză existențială atunci când se trezește într-o dimineață fără chef, cu gânduri de sinucidere și cu celulită. Spectatorii care au putut vedea la cinema atât Barbie cât și Oppenheimer plus marketingul inteligent au ajutat filmul Mattel să bată recordurile la box-office cu un weekend de deschidere cu încasări de 337 milioane de dolari.

Barbie i-a adus lui Gerwig onoarea de a fi singura femeie regizor care a avut un film ce a depășit încasările de 1 miliard de dolari, în numai 17 zile. Numai câteva filme au reușit asta. Filmul are cele mai mari încasări și pentru anul 2023.

3. Captain Marvel (2019)
Încasări: 1.131.416.446
Regizori: Anna Boden și Ryan Fleck 

Filmul Marvel cu Brie Larson în rolul principal a devenit primul – și deocamdată singurul – film cu o supereroină ca personaj principal care a depășit încasările de 1 miliard de dolari la box- office, în numai 25 de zile. Plasat în anii 90, Captain Marvel urmărește personajul lui Carol Danvers (Larson) pe măsură ce încearcă să își reconstruiască un trecut misterios și să își înțeleagă propriile superputeri după ce ajunge accidental pe Pământ în urma unei lupte intergalactice între două rase extraterestre. Nia DaCosta va regiza continuarea filmului, The Marvels, programat pentru o premieră pe 10 noiembrie 2023.

2. Frozen (2013)
Încasări: 1,28 miliarde de dolari
Regizori: Jennifer Lee și Chris Buck

Aflat în dezvoltare încă din 1940 la Disney, adaptarea Reginei Zăpezii a fost regândită de mai multe ori la Disney cu Elsa într-un rol negativ. Totuși, Frozen și-a găsit drumul atunci când Anna și Elsa au devenit imaginea a două surori legate prin dragostea uneia față de cealaltă. Filmul cu Kristen Bell și Idina Menzel a devenit cel de-al doilea film de animație, după Toy Story 3 din 2010, care a depășit 1 miliard de dolari în 101 de zile și de asemenea filmul de animație cu cele mai mari încasări până la continuarea din 2019.

 1. Frozen II (2019)
Încasări: 1,45 miliarde de dolari
Regizori: Jennifer Lee și Chris Buck

Continuarea primului Frozen urmărește aventurile celor două surori, Anna și Elsa, pe măsură ce filmul devine cel de-al șaselea care atinge pragul de 1 miliard de dolari la box-office în 2019, în numai trei săptămâni. Fiind acum animația cu cele mai mari încasări din istoria cinematografului, filmul se va bucura de încă o continuare. Al treilea Frozen este anunțat pentru februarie 2023.

Exploreaza subiecte similare:

barbie, Captain Marvel, Wonder Woman, Greta Gerwig, Patty Jenkins, Anna Boden, Frozen, Frozen II, Ling Jia, Ni hao Li Huanying

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells