„Noul serial House of the Dragon are nevoie de o atenționare pentru scene șocante”, spun criticii primului episod

de Gloria Sauciuc în 28 Aug 2022
Stranger Things a introdus un avertisment în contextul masacrului de la Uvalde

Laura Birek, gazda podcast-ului despre naștere și parenting Big Fat Positive, a semnat un articol pe shondaland.com, în care atrage atenția că noul serial House of Dragon ar fi trebuit să-și avertizeze telespectatorii despre scena „șocantă” și „atroce” din primul episod, în care se prezintă o naștere ce merge rău. Laura Birek semnează articole în publicațiile L.A. Times, O, The Oprah Magazine, Parents Magazine etc. „Nașterea este un eveniment suficient de traumatizant în realitate, pentru ca publicul să poată să se bucure pe ecran de scena unei nașteri care merge rău”.

Scena nașterii din primul episod este șocantă, așa cum au observat și criticii episodului. În scenă, Regina Aemma are o sarcină cu prezentație pelviană. Pentru a salva copilul, Maestrul sugerează realizarea unei cezariene, care se va face fără acordul reginei, ducând la moartea atât a copilului cât și a mamei. Scena în care atât regina cât și copilul își pierd viața este atroce, iar Sian Brooke, care joacă rolul reginei, a fost convingătoare în a portretiza groaza resimțită, a scris Laura Birek în articol.

„Mi-am ținut gura închisă în timp ce îmi curgeau lacrimile pe față”, relata o spectatoare care urma, la rândul ei, să nască. Spectatoarea observa că serialul Stranger Things a introdus un avertisment în contextul masacrului de la Uvalde, în timp ce House of Dragon nu a atenționat publicul, ținând cont că prezintă o scenă atât de violentă la o naștere. „Scena dovedește lipsă de sensibilitate față de femei: imaginați-vă situația unei femei care trece printr-o cezariană, după ore de travaliu, după ce urmărește House of Dragon”, atrage atenția gazda podcast-ului despre naștere și parenting.

Unele spectatoare, care urmau să nască prin cezariană, au reclamat că serialul trebuia să aibă un avertisment, iar altele au apreciat că au fost avertizate de către Laura Birek.

Totuși, creatorii serialului apără scena: „Asta și este ideea unui serial ca Urzeala tronurilor: în Evul Mediu, sau în perioade istorice similare, bărbații luptau pe câmpul de bătălie, dar femeile duceau propria lor bătălie în chinurile nașterii”, declara showrunner-ul Ryan J. Condal.

Miguel Sapochnik, colegul lui Condal și director al episodului, explica motivul introducerii scenei: „Am simțit că este un mod interesant de a explora cum era viața unei femei în perioada medievală. Nașterea era un moment sângeros. Era extrem de periculos...”

Ceea ce totuși pare să le scape lui Condal și Sapochnik este faptul că nașterea încă este un episod primejdios pentru o femeie, scrie Laura Birek. Ideea că medicina modernă a rezolvat „toate complicațiile” demonstrează ignoranță legată de sarcină și de naștere, notează autoarea de podcast. „Ideea că violența unei nașteri a dispărut odată cu dispariția turnirurilor și cu încetarea perioadei medievale dovedește o ignoranță legată de subiect. În numeroase țări, inclusiv în unele dezvoltate, rata mortalității la naștere este încă ridicată. De exemplu, preeclampsia, o creștere periculoasă a tensiunii în timpul sarcinii, a devenit mai obișnuită și mai severă în timpul pandemiei. Chiar și nașterile reușite duc la sechele, de pildă traume perineale. În țări precum Statele Unite, în care avortul a fost limitat, multe femei au de-a face cu nașteri forțate în cazul unor sarcini nedorite”, a concluzionat Birek.

Ați văzut primul episod din House of the Dragon? Cum vi s-a părut scena descrisă în articol?

 

Exploreaza subiecte similare:

House of the Dragon, Game of Thrones

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
vyydo pe 28 august 2022 19:13
exista ceva de care femeile sa nu se simta ofensate?
Serban9807 pe 29 august 2022 14:52
Eu zic sa o intrebi pe nevasta-ta
Serban9807 pe 4 septembrie 2022 21:15
Bineinteles ca pot. Dar tu n-o sa fii de acord cu explicatia mea, asa ca degeaba explic.
Costirik pe 28 august 2022 21:46
Mare parte din succesul lui Game of Thrones e cladit din scene socante. Oricine vrea sa vada vreun episod e constient ca nu e o comedie cu Mr. Bean. Numele serialului e o avertizare in sine. Bine, in general, lumea stie acest lucru, dar cand ai chef de scandal mai fabrici cate o stire de genul asta....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells