Misiune imposibilă 7: escapism de nota 10

de Ştefan Dobroiu în 16 Iul 2023
Actual şi doldora de acţiune, sequelul oferă fix ceea ce promite

S-au scurs 27 de ani de la prima întâlnire cu Ethan Hunt (Tom Cruise) în Mission: Impossible, un film receptat cu atât mai bine în România cu cât pe ecran puteau fi văzuţi actorii Ion Caramitru şi Marcel Iureş. De atunci, franciza nu a făcut decât să crească, iar Cruise, care este şi producător, să se înconjoare de unii dintre cei mai buni specialişti ai thriller-ului de acţiune din lume. Rezultatul? Misiune: Imposibilă - Răfuială mortală partea întâi este un thriller aproape perfect, care te ţine cu sufletul la gură de la prima la ultima scenă.

Să creşti miza este o aşteptare inevitabilă a oricărei francize, dar puţine serii de la Hollywood au reuşit să crească atât de frumos precum Misiune imposibilă. Cele mai multe se mulţumesc doar să-şi cheltuiască efectele speciale pe cascadorii cât mai spectaculoase, uitând de personaje şi dialoguri (cum face franciza Furios şi iute), altele să-şi alieneze fanii cu sequeluri uitabile (Star Wars), iar altele să se piardă într-o disperată avalanşă de povestioare conexe pe care nu le mai vrea nimeni (Universul Cinematografic Marvel, Star Wars). Prin comparaţie, Misiune: Imposibilă pare să fi găsit soluţia perfectă: vine cu un subiect actual, cu un protagonist ataşant care îşi rămâne fidel lui însuşi, nu uită de umor şi nu plictiseşte nici măcar o clipă.

Desigur, nu e ca şi cum ai rămâne cu ceva după acest blockbuster menit doar să distreze şi să captiveze, dar un lucru e clar: nu să regreţi nici măcar un leu dat pe bilet. Şi sequelul mai fascinează cu un detaliu: o sincronizare foarte bună între subiect şi tot mai multele ştiri despre inteligenţa artificială care ar putea curând să ne influenţeze vieţile mai mult decât ne-am fi dorit şi aşteptat... Şi, atenţie, scenariul a fost scris în 2019, deci scenaristul (şi regizorul) Christopher McQuarrie parcă ar fi privit în viitor... De menţionat şi faptul că în 2019 nimeni nu se gândea că Rusia va ataca Ucraina.

Povestea începe cu un submarin rusesc, Sevastopol. Pitit în adâncurile oceanului, Sevastopol testează un nou sistem de navigare bazat pe inteligenţă artificială ce l-ar putea transforma într-o ameninţare globală. Curând aflăm că această inteligenţă artificială a căpătat conştiinţă şi că ar putea subjuga marile naţiuni de pe glob, punând la cale o nouă ordine mondială. În acest context, lui Ethan Hunt i se dă cea mai misterioasă misiune imposibilă de acum: să recupereze cele două părţi ale unei chei ce nu se ştie ce ar putea deschide, dar care ar putea duce la anihilarea acestei inteligenţe artificiale cunoscute acum sub numele de Entitatea.

Povestea omagiază primul film al seriei readucându-l în atenţie pe actorul canadian Henry Czerny, interpretul primului lider FMI (adică Forţa Misiune Imposibilă, nu Fondul Monetar Internaţional), Eugene Kittridge, în prezent şeful CIA. Şi cel de-al şaptelea film al seriei arată şi cum s-a alăturat Ethan Hunt FMI, introducând astfel un villain uman, teroristul Gabriel (Esai Morales) şi forţându-l pe erou să aleagă între binele comun şi o răfuială personală.

Desigur, sequelul îşi permite să forţeze pe alocuri logica. De exemplu oare cum a fost posibil ca cele două jumătăţi ale cheii să nu se piardă în străfundurile oceanului îngheţat după explozia submarinului Sevastapol, dar nu e niciodată o idee prea bună să pui astfel de filme să dea testul de logică. Oricum, Misiune imposibilă 7 este considerabil mai verosimil decât filmele din seria Furios şi iute, cu care premiera din 14 iulie împarte şi decorul spectaculos al celebrelor scări spaniole din Roma, pe care atât filmul cu Tom Cruise cât şi Fast X le distrug cu voluptate. Doar că Misiune imposibilă 7 a terminat filmările în septembrie 2021, iar Fast X le-a început în aprilie 2022, deci e clar cine a copiat de la cine...

Exploreaza subiecte similare:

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One, Fast X, Tom Cruise, Ion Caramitru, Marcel Iureş, Christopher McQuarrie, Esai Morales, Henry Czerny

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells