„Lumea e a mea”, premiat la Festivalul de Film de la Cottbus. România reprezentată și de „The Island aka Boat Trip”

de Cinemagia în 10 Nov 2015
Cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional de Film Est-European de la Cottbus (Germania) s-a desfășurat între 3 și 8 noiembrie

Lungmetrajul independent regizat de Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea/ The World is Mine, a câștigat sâmbătă, 7 noiembrie, Cottbus Discovery Award în cadrul celei de-a 25-a ediții a Festivalului Internațional de Film Est-European de la Cottbus (Germania). Premiul, în valoare de 4 000 de euro, este oferit de Synchro Film (Viena) și constă în servicii de postproducție pentru un viitor proiect.

Acesta este cel de-al patrulea premiu câștigat Lumea e a mea/ The World is Mine, după Premiul de Debut la Festivalul Internațional de Film Transilvania în cadrul secțiunii Zilele Filmului Românesc, Trofeul ANONIMUL la Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL 2015 și Mențiunea Specială a Juriului în competiția East of the West a festivalului de la Karlovy Vary.

În doar două săptâmâni de la lansarea în cinematografele din România, debutul în lungmetraj al lui Nicolae Constantin Tănase, Lumea e a mea/ The World is Mine, a fost văzut de peste 16 000 de spectatori.

După o serie de spectacole de gală care au avut loc în București, Constanța, Craiova, Cluj, Brașov, Iași, Piatra Neamț, Câmpina, Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, Reșita, Oravița, Deva și Timișoara, filmul rulează în continuare în cinematografele din România.  În următoarele săptămâni vor avea loc spectacole de gală (în prezența unei părți a echipei filmului) la Buzău, Pitești, Galați,Zalău, Bistrița și Baia Mare.

În secțiunea competițională destinată scurtmetrajelor, a concurat un alt film românesc, The Island aka Boat Trip, în regia Ozanei Nicolau

„The Island aka Boat Trip” explorează complexitatea relațiilor familiale, mai precis profunzimea atașamentului dintre o fiică și tatăl ei. Filmul prezintă „calatoria” Elizei în auto-explorarea unor emoții până atunci ascunse și este declanșată de întâlnirea neașteptată cu tatăl său, la cabana familiei, de pe o insulă izolată, unde tatăl-spre disperarea fiicei-se află într-o companie surprinzătoare. Insula și suprafața nesfârșită de apă reprezintă psihicul feței, și mai ales partea subconștientă cu care fiică se confruntă, fără să înțeleagă prea clar de unde vin impulsurile care o împing într-o experiență la granița dintre viață și moarte. 

„The Island…” a fost dezvoltat și filmat în timpul Masteratului de Regie film, pe care Ozana Nicolau l-a urmat la UNATC.  „Finanțarea oferită de Facultatea de film ne-a ajutat să asigurăm echipamentul și o parte din costurile de post-producție, dar o mare contribuție în producția filmului au avut-o interesul și implicarea colegilor din UNATC, a actorilor care au decis să joace pro-bono, a prietenilor”, a spus regizoarea.

 Filmările au fost realizate în locație, la Samurcasi, lângă București . „Au fost posibile datorită bunăvoinței  proprietarilor lacului, care, fără să ne cunoască în prealabil, au decis să sprijine realizarea filmului și ne-au permis să filmăm pe lac timp de 5 zile”, a adăugat Ozana Nicolau. 

 Filmul a fost nominalizat la Premiile Gopo, în luna martie, la categoria „Tanără Sperantă”-pentru rolul realizat de Diana Bogdan. În 2016, probabil filmul va putea fi văzut la Festivalul Anonimul sau la Next .

 Filmul este al treilea scurtmetraj al Ozanei Nicolau, celelalte două filme („Între Prieteni” și “Eu și sora mea”)- au circulat în festvaluri precum: Tampere ISFF, Karlovy Vary, Drama , Brest IFF, Mediavawe.  

 

 

Exploreaza subiecte similare:

Lumea e a mea

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells