Louise Fletcher, din Zbor deasupra unui cuib de cuci, a încetat din viaţă la 88 de ani

de Gloria Sauciuc în 24 Sep 2022
Actriţa a decedat din cauze naturale la casa ei din Montdurausse, Franţa, aşa cum a relatat fiul ei

Louise Fletcher, din rolul asistentei medicale celei rele din Zbor deasupra unui cuib de cuci, a încetat din viaţă la 88 de ani, scrie The Hollywood Reporter.

Actriţa născută în statul american Alabama a câştigat un Oscar pentru rolul unuia dintre cele mai rău-intenţionate personaje ale marelui ecran. Louise Fletcher, actriţa cea frumoasă din Alabama, a decedat la 88 de ani. Actriţa a câştigat un Oscar pentru rolul asistentei Ratched, al cărei personaj fără inimă este unul dintre mai detestate din istoria filmului, dar care i-a adus celebritatea. Actriţa a decedat din cauze naturale la casa ei din Montdurausse, Franţa, aşa cum a relatat fiul ei, Andrew Bick, pentru The Hollywood Reporter.

Actriţa a scăpat cu viaţă din două întâlniri cu cancerul de sân. Copil de părinţi surdomuţi, actriţa a avut un discurs emoţionant la Oscaruri. Rolul din Zbor deasupra unui cuib de cuci a fost unul dintre primele ei roluri: a mai jucat rolul unui psihiatru în Exorcist II: The Heretic (1977) şi a mai jucat alături de Peter Falk şi o distribuţie excelentă în The Cheap Detective (1978).

La TV, actriţa a jucat rolul conducătoarei de sectă religioasă Kai Winn Adami în Star Trek: Deep Space Nine şi a primit nominalizări la premiile Emmy în 1996 şi 2004 pentru rolurile în Picket Fences şi Joan of Arcadia.

Mai recent, a jucat rolul mamei lui William H. Macy în Shameless, şi de asemenea a mai apărut în filmul lui Liev Schreiber, A Perfect Man (2013) şi în seria Netflix Girlboss, alături de Britt Robertson.

După ce petrecuse un deceniu departe de camerele de filmat pentru a-i creşte pe ce doi fii ai ei, Fletcher s-a întors la Hollywood unde a jucat alături de Keith Carradine şi de Shelley Duvall în filmul lui Robert Altman, Thieves Like Us (1974). Atunci, regizorul Milos Forman, care în 1975 organiza castingul pentru Zbor deasupra unui cuib de cuci – inspirat dintr-un roman din 1962 despre viaţa într-un spital de nebuni din Oregon – a observat-o pe actriţa care i-a trezit interesul. După un an, actriţe cunoscute precum Anne Bancroft, Angela Lansbury, Geraldine Page, Colleen Dewhurst şi Ellen Burstyn au respins rolul – considerându-l prea sinistru – iar rolul a ajuns la Fletcher. „Am dat probe de multe, multe ori”, a declara ea. „Nu mi-am dat seama că multe alte actriţe l-au refuzat. L-au oferit multor altora care l-au refuzat, din fericire pentru mine. Dacă mă gândesc, cine altceva l-a mai acceptat?”

În film, lipsită de orice emoţie sau omenie, Ratched îşi umileşte pacienţii din senin. Atunci când un nou sosit, Randle McMurphy (Jack Nicholson), pare de necontrolat, Ratched îi face terapie de şoc şi convinge medicii să îl lobotomizeze.

A doua din patru copii, actriţa s-a născut pe 22 iulie 1934 în Birmingham, Alabama, în familia unui preot. Ambii părinţi îşi pierduseră auzul din copilărie, aşa că viitoarea actriţă creştea lângă părinţi hipoacuzici. „Dacă aş fi căzut şi mă loveam, nu plângeam. Nu era cine să mă audă.”, relata Fletcher pentru New York Times în 1975.

Actriţa era foarte timidă, iar părinţii au trimis-o la o mătuşă în Texas, unde a locuit timp de mai mulţi ani înainte să urmeze liceul în Birmingham Alabama şi apoi University of North Carolina în 1957. După o excursie la Los Angeles cu prietenii, viitoarea actriţă s-a stabilit acolo, lucrând ca recepţioner şi învăţând actoria la seral, cu profesorul Jeff Corey (Robert Blake era coleg cu ea).

După mai multe producţii TV precum Bat Masterson, Lawman, 77 Sunset Strip, Wagon Train and Perry Mason, actriţa debuta pe marele ecran cu A Gathering of Eagles în 1963, cu Rock Hudson. Primul fiu i se năştea în 1961, cel de-al doilea în 1962. Actriţa era căsătorită cu Jerry Bick, care semna producţia unor filme precum The Long Goodbye (1973) şi Thieves Like Us.

Pregătindu-se pentru rolul din Zbor..., Fletcher a asistat la procedurile medicale de la Oregon State Hospital, petrecând 11 săptămâni ca observator.

Exploreaza subiecte similare:

Louise Fletcher, One Flew Over the Cuckoo's Nest, Exorcist II: The Heretic, Peter Falk, The Cheap Detective, Star Trek: Deep Space Nine, Shameless

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
into_the_labyrinth pe 24 septembrie 2022 14:52
Interesante datele biografice, nu le știam. R.I.P.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells