În mintea unui asasin plătit. Cele mai interesante aspecte ale thrillerului The Killer, cu Michael Fassbender protagonist

de Gloria Sauciuc în 14 Nov 2023
Disponibil de vineri, 10 noiembrie, pe platforma de streaming Netflix

Un thriller simpificat despre un asasin care își descoperă limitele, The Killer este cel de-al 12-lea lungmetraj al regizorului David Fincher. Michael Fassbender joacă rolul titular, cel al unui asasin plătit, un asasin fără nume, a cărui viață atent construită este tulburată după ce o misiune dă greș. În ciuda mantrei sale personale de a rămâne detașat și metodic, el se trezește vânându-i pe cei care îndrăznesc să-l lichideze.

Filmul îl reunește pe Fincher cu scenaristul Andrew Kevin Walker, cu care a creat thriller-ul cult cu criminali în serie Se7en (1995). Printre ceilalți colaboratori se numără directorul de imagine Erik Messerschmidt și designerul de producție Don Burt, câștigători ai premiului Oscar pentru Mank (2020) al lui Fincher. Din distribuție mai fac parte Tilda Swinton și Arliss Howard, alături de Charles Parnell, Kerry O'Malley și Sala Baker.

Cinemagia trece în revistă cele mai interesante aspecte ale The Killer, disponibil de vineri, 10 noiembrie, pe platforma de streaming Netflix:

1. Publicul are acces la cele mai ascunse gânduri ale unui ucigaș plătit

Publicului i se oferă interesanta și provocatoarea postură de a pătrunde în mintea unui asasin plătit, ascultându-i maximele personale în timp ce încearcă să-și reorganizeze viața. „Respectă-ți planul. Anticipează, nu improviza. Nu te încrede în nimeni. Nu pierde niciodată un avantaj. Poartă doar bătăliile pentru care ești plătit să lupți...”

Văzând viața prin ochii - și luneta - unui asasin, publicul se află într-o poziție interesantă.

2. Seria de benzi desenate „The Killer” are 25 de ani

David Fincher a citit pentru prima dată „The Killer” la scurt timp după publicarea în 2007 a unei ediții în limba engleză a celebrei serii de benzi desenate franceze, care a apărut pentru prima dată în 1998 și continuă și astăzi, după 25 de ani.

O privire provocatoare în mintea unui asasin sardonic, „The Killer” este alimentată de umorul negru și de furia justițiară a autorului Alexis "Matz" Nolent și de desenul curat și ușor recognoscibil al artistului Luc Jacamon. „Mi-a spus că i-a plăcut cartea de benzi desenate, modul în care povestea se dezvăluia cititorului - totul”, spune Nolent, care și-a amintit de reacția entuziastă a lui Fincher de-a lungul anilor care au urmat.

3. Influențele de la baza The Killer

Când Nolent a scris această bandă desenată, una dintre influențele sale a fost Le Samouraï, filmul din 1967 regizat de Jean-Pierre Melville și scris de Melville și Georges Pellegrin. Filmul îl avea pe Alain Delon în rolul unui asasin parizian rece ca gheața, iar The Killer apare într-o tradiție similară, chiar dacă pălăria lui Fassbender este considerabil mai puțin elegantă decât Fedora lui Delon.

Cinefilii ar putea vedea, de asemenea, nuanțe de Alfred Hitchcock în The Killer, cu tonul său sardonic și filajul din deschiderea filmului, ce amintește de voyeurismul din Rear Window (1954).

4. David Fincher nu ar fi făcut The Killer fără Michael Fassbender

Dacă Michael Fassbender nu ar fi semnat pentru rol, este probabil că filmul nu s-ar mai fi făcut, cel puțin nu în regia lui Fincher. se vede în notele de producție. Pentru acest rol era nevoie de cineva care să poată menține atenția publicului în fiecare scenă, precum și să execute aparent fără efort acțiuni complexe și obositoare, de la asamblarea puștii la lupte brutale. Din fericire, starul irlandez a acceptat imediat.

5. Un rol scris anume pentru Tilda Swinton

Tilda Swinton - care a apărut în The Curious Case of Benjamin Button (2008) - joacă rolul unei figuri pe care Ucigașul o urmărește după ce lumea lui perfectă este tulburată. Rolul, supranumit „Expertul”, a fost scris cu ea în minte, o raritate în producțiile lui Fincher, care de obicei ia în considerare mai multe opțiuni.

Celălalt actor care revine este Arliss Howard, care joacă din nou rolul unui om puternic cu mai mulți bani decât morală (după ce în Mank a apărut în rolul șefului studiourilor MGM, Louis B. Mayer).

Sinopsis extins The Killer

Paris, noaptea. Un bărbat fără nume, îmbrăcat în haine banale, Ucigașul (Michael Fassbender) din titlu, privește de la etajul unui birou gol, vizavi, spre apartamentul luxos al țintei sale, cu pușca în mână. Calculat, el face fiecare pas pentru a se asigura că treaba se desfășoară impecabil...
Dar dă greș.
 
Ucigașul fuge, urmându-și strict mantra personală de a fi imperturbabil. Dar angajatorii săi vor să-l elimine. Atacându-i casa, îi tulbură sanctuarul și, odată cu el, îi zdruncină tot ceea ce știa sau credea despre sine. Acest lucru el nu-l va tolera, călătorind prin Republica Dominicană și Statele Unite, eliminând pe oricine ar putea să-i tulbure din nou liniștea cu greu obținută...

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells