Hollywood: un viitor al francizelor

de Ştefan Dobroiu în 21 Nov 2015
Este Trezirea Forţei un avertisment al "seriilor eterne"?

Star Wars: Trezirea Forţei a vândut deja bilete în valoare de 50 de milioane de dolari în lumea întreagă, iar analiştii sunt de părere că premiera din 18 decembrie ar putea bate o lungă serie de recorduri în ceea ce priveşte încasările. Este gigantică fascinaţia publicului pentru îndepărtata galaxie în care se întorc, sub bagheta lui J.J. Abrams, Han Solo (Harrison Ford), prinţesa Leia (Carrie Fisher) şi Luke Skywalker (Mark Hamill), iar această fascinaţie este o garanţie de cursă lungă pentru compania Disney, care ar putea lansa câte un film Star Wars (sau chiar două) în fiecare an.

Într-un articol publicat de revista Wired, "You Won't Live to See the Final Star Wars Movie" (Nu vei trăi să vezi ultimul film Star Wars), autorul Adam Rogers scrie despre ceea ce etichetează drept "franciza eternă": "Noile filme nu vor fi doar continuări. Industria entertainmentului multinaţional nu mai funcţionează aşa. Uitaţi de sevenţele finite, acum a venit vremea seriilor infinite".

Disney are deja în lucru o nouă trilogie ce continuă direct aventurile din cele şase filme Star Wars deja lansate. Le vom vedea în decembrie 2015, mai 2017 şi cândva în 2019. Alte trei producţii se află în pregătire, toate explorând acelaşi univers Star Wars, dar spunând poveşti de sine-stătoare. Vom vedea Rogue One: A Star Wars Story în decembrie 2016 şi în curând vom afla şi datele de premieră pentru două producţii ce îi au ca protagonişti pe Boba Fett şi pe un Han Solo la tinereţe.

Abordarea Marvel, care din 2008 explorează acelaşi univers cu ajutorul unei serii de blockbustere de succes, este folosită şi în cazul lui Star Wars: "Marvel a introdus protototipul procesului, iar Lucasfilm îl industrializează", scrie Rogers comentând pe seama lungii serii de prequeluri, sequeluri, spin off-uri, seriale TV şi jocuri ce ne aşteaptă în deceniile următoare.

Nu doar Marvel şi Lucasfilm, ambele deţinute de compania Disney, au această abordare. Succesul strategiei Marvel devine o adevărată regulă la Hollywood, iar restul studiourilor se inspiră cu încredere, probabil blestemându-şi zilele că nu lor le-a venit prima oară ideea. Warner Bros. încearcă să aplice aceeaşi formulă cu filme inspirate din benzile desenate DC Comics, cu Batman v. Superman: Dawn of Justice şi Suicide Squad programate în 2016, Wonder Woman un an mai târziu şi altele câteva, până la o aventură globală, în două părţi, a  Justice League.

Studiourile Paramount vor acelaşi lucru de la universul Transformers, iar acum se află în pregătire cinci filme ce se vor îndepărta de la formula explorată în aventurile lansate până acum. Mai timid şi nu la fel de eficient din punctul de vedere al publicului, studiourile Universal fac acelaşi lucru cu celebrii săi monştri, reunind, într-un univers comun, monstrul lui Frankenstein, Dracula, Mumia, Vârcolacul şi alte creaturi. Săptămâna trecută s-a aflat că Vin Diesel pregăteşte spin off-uri inspirate de franciza Furios şi iute.

Această abordare asigură o experienţă foarte îndrăgită de publicul larg, spune Adam Rogers: reîntoarcerea constantă, liniştitoare, la un univers familiar şi populat cu personaje în care spectatorii au investit deja emoţional.

Evident, formula este viabilă financiar pentru că orice nouă parte a unei francize beneficiază deja de un capital de simpatie din partea publicului, mulţi dintre spectatori neputând să refuze o nouă incursiune în universul fictiv preferat. Din punctul de vedere al creativităţii, însă, formula are consecinţe dezastruoase: face din ce în ce mai rare proiectele originale.

Exploreaza subiecte similare:

Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, Rogue One: A Star Wars Story, Batman V Superman: Dawn of Justice, Suicide Squad, Wonder Woman, Vin Diesel

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Costirik pe 21 noiembrie 2015 15:24
"Această abordare asigură o experienţă foarte îndrăgită de publicul larg, spune Adam Rogers: reîntoarcerea constantă, liniştitoare, la un univers familiar şi populat cu personaje în care spectatorii au investit deja emoţional." Din tot articolul asta e esentialul:)))
Si e valabil mai ales in cazul Star Wars, doar ca Disney are nevoie de personaje noi (pe langa o poveste buna) pentru a fi indragite, daca vor succes pe termen lung.Nu stiu cat vor mai rezista Harrison Ford,Carrie Fisher si Mark Hamill:)

Cretzulynne pe 21 noiembrie 2015 18:55
exact la asta ma gandeam si eu cand am ajuns la mijlocul articolului! :
"Din punctul de vedere al creativităţii, însă, formula are consecinţe dezastruoase: face din ce în ce mai rare proiectele originale." Dar n-am eu grija de proiectele originale, ca de nu le fac americanii, le vor face europenii, asiaticii ori rusii ori orice alta populatie de pe glob :)

cosmin742000 pe 21 noiembrie 2015 19:33
Francizele reprezinta , alaturi de ramakeuri , prequeluri , sequeluri moartea cinematografiei ca arta , si trecerea ei exclusiv pe domeniul comercial , al prostirii prostilor .
Costirik pe 22 noiembrie 2015 00:19
Apocalipsa e aproape!!!Treziti-va!!!!:))) Parca ai fi unul care merge la o cruciada, tot ce e comercial sau foloseste CGI e de rahat...trista viata ai:)))
cosmin742000 pe 23 noiembrie 2015 13:42
costinik are 8 ani , de la el nu ai nicio pretentie , nici nu am avut vreodata .Ma mir ca stie sa scrie
CPU pe 21 noiembrie 2015 20:42
blasfemie!
cum sa comparti Star wars cu restul :)
universul star wars e prea larg ca sa moara, lasa destul loc pentru o poveste noua. nu trebuie sa apuc finalul, trebuie doar sa prind seria care se va axa pe Mandalore, poate apare in seria asta :)
cat despre cele bazate pe comics sunt deja epuizate, iar proiectele originale isi vor face aparitia mereu. asa cum a aparut si start wars. nu e nici un motiv de panica

DeadScaper pe 22 noiembrie 2015 12:43
Star Wars este un film complex cu o multime de personaje frumoase si interesante!Parerea mea e ca filmul poate fi continuat incontinu findca acest univers Star Wars nu are limite!La cat mai multe continuari :)
cosmin742000 pe 22 noiembrie 2015 14:49
Ultimele 3 parti ale Star Wars pot fi comparate cu orice franciza .
xerses pe 22 noiembrie 2015 22:11
Pana la urma nu toti au avut acces la originale, asa ca de ce nu si acestea?
cosmin742000 pe 22 noiembrie 2015 22:30
Comparabile in sensul de porcarii
alin9314 pe 25 noiembrie 2015 19:12
Succesul financiar este 95 % garantat,dar totodata este si un risc mare pt marile studiouri, publicul asteapta intotdeauna ca cel nou sa fie cel putin la fel de bun ca originalul/anteriorul(exemplu negativ: ultimul film Marvell cu cei 4 fantastici,foarte slab,chiar mult mai slab decat filmele dinaintea lui). Aici depinde foarte mult daca nu cel ma mult de Scenaristi, echipa pe care o alege regizorul tb sa fie foarte buna,nu trebuie sa se 'zgarceasca la asa ceva'. Iar cu Star Wars, lumea are cele mai mari asteptari deoarece cuprinde aproape tot publicul(fiind o serie veche care o stie si bunicul :)) ), filmul 'The force Aweken' v-a fi crucial,deoarece aici isi v-or face aparitia noii protagonesti si antagonisti ai francizei(aici se preda stafeta) , publicul este judecator,de asta se va tine cont,cum v-a prinde la public.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells