Hackerville: producţia de seriale româneşti, în direcţia bună

de Ştefan Dobroiu în 6 Nov 2018
Povestea cu hackeri şi prietenie româno-germană s-a lansat duminică pe HBO Go

HBO România îşi îmbogăţeşte portofoliul de producţii autohtone cu Hackerville, serial de acţiune original inspirat de vâlva provocată în presa internaţională de acţiunile hackerilor români. Chiar dacă suferă din cauza unor nesiguranţe de regie şi scenariu, Hackerville poate captiva publicul din România (şi din alte ţări), plusând cu o adevărată scrisoare de dragoste adresată oraşului Timişoara şi o serie de răsturnări de situaţie imprevizibile. Iată mai jos ce ţi-ar putea plăcea la noua producţie HBO.

Acţiunea începe în forţă, cu un atac cibernetic ce aproape că distruge întreaga "fermă" de servere a unei importante bănci din Germania. Autorităţile germane îşi dau repede seama că sursa atacului este oraşul Timişoara, iar experta în criminalitate informatică Lisa Metz (Anna Schumacher) primeşte sarcina să investigheze la faţa locului. Lisa nu are experienţă de teren, dar acest neajuns este compensat de faptul că ea s-a născut în Timişoara şi vorbeşte română. Lipsa ei de experienţă şi corectitudinea germană vor face ca ea să aibă o relaţie volatilă cu Adam Sandor (Andi Vasluianu), poliţistul din Timişoara aflat şi el pe urmele unei reţele de hackeri.

Schumacher şi Vasluianu au o chimie bună, iar relaţia lor este credibilă. Evident, anumite replici jucăuşe prevestesc că cei doi s-ar putea să înceapă o poveste de dragoste, loc comun ce atrage atenţia asupra câtorva probleme ale scenariului. Replicile sunt adesea prea previzibile şi prea forţate, o problemă de care suferă şi serialul anterior creat de HBO în România, Valea Mută. Dacă Valea Mută era o adaptare a unui serial scandinav, Eyewitness/Øyevitne, Hackerville este un proiect original şi ar fi putut (trebuit?) să sune mult mai natural decât o face.

Dar scenariul reuşeşte să creeze o anumită tensiune, combinând comunicarea dintre Lisa şi Adam cu imixtiunile politice în munca poliţiei, clanuri mai mult sau mai puţin interlope, un hacker genial (a cărui identitate este cunoscută din campania de promovare, dar serialul insistă să o transforme în marea dezvăluire de la finalul primului episod) şi informaţii despre trecutul încercat la Lisei, al cărei tată, Walter (Ovidiu Schumacher, tatăl din viaţa reală al Annei Schumacher), a fugit din România comunistă, aruncându-şi familia în atenţia securiştilor. Scenariul plusează şi cu o serie de idei inovatoare, cel mai bun exemplu fiind un joc pe calculator cu efecte în viaţa reală.

Da, unele conversaţii banale sunt filmate şi montate mai alert decât urmăririle de maşini, dar Hackerville reuşeşte să sublinieze că poveşti româneşti filmate în România pot atrage şi menţine atenţia publicului. Lucrurile sunt mai interesante la finalul episodului doi, când acţiunile posibil periculoase ale unui posibil asasin şi faptul că hackerul este conştient că poliţia îi cunoaşte identitatea fac interacţiunile dintre personaje mai complexe şi imprevizibile. Nu ne-ar mira deloc ca audienţa lui Hackerville să fie mult deasupra celei a lui Valea Mută.

Pentru români în general şi timişoreni în special, serialul este un proiect îmbucurător şi pentru că se transformă într-o mare reclamă pentru Timişoara. Camera de luat vederi descoperă câteva dintre locurile cele mai pitoreşti şi cu personalitate ale oraşului, îi explorează atent arhitectura şi obiectivele turistice, iar faptul că Hackerville va fi difuzat de HBO în mai multe ţări din Europa, în timp ce TNT Serie îl va difuza în Germania, Austria şi Elveţia are un potenţial mai mult decât interesant pentru turismul local.

Dar rostul unui thriller de acţiune este în primul rând să captiveze, iar Hackerville, după câteva hopuri, o şi face.

Exploreaza subiecte similare:

Andi Vasluianu, Anna Schumacher, Ovidiu Schumacher, Hackerville, Valea Mută, Eyewitness

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ghemot pe 6 noiembrie 2018 18:35
Aș putea spune că este într-o direcție foarte bună! Am văzut aseară primele două episoade care m-au ținut lipit de tv. Cred că de pe la Prison Brake nu am mai văzut un serial atât de captivant!
Dacianus pe 6 noiembrie 2018 22:57
Vasluianu (cel care si-a terminat scoala la seral) se potriveste cu clasa Timisoarei ca nuca-n perete. Trebuiau sa gaseasca actori proaspeti, de-ai locului.
Mircosoft pe 7 noiembrie 2018 14:07
Num'a oameni clasati in orasul de pe Bega ... clasa I, clasa || ... etc. Ghinionul lui ca a jucat 10 ani in reclama la acelasi produs, la perfectie, astfel ca lumea a inceput sa creada ca e acel Dorel mester zugrav.
vampiruts pe 8 noiembrie 2018 08:39
Dar el chiar a terminat liceul la seral si a lucrat ca tamplar. A povestit el. :) Rar cand fata de prost nu exprima chiar prostia. :D
spartacus pe 7 noiembrie 2018 12:27
Am văzut primul episod intrigat de subiect și de faptul că este un serial făcut cu bani ”din afară” de către un studio ultracunoscut, dar trebuie să recunosc că, cel puțin după primul episod, am rămas dezamăgit. Dacă nu ar fi fost ”partea germană”, nu aș fi rezistat până la final. Să vedem cum arată următoarele 2-3 episoade, după care voi decide dacă merită să îl urmăresc sau nu pe viitor.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells