« Înapoi la pagina festivalului

Guillermo Arriaga, imigranţii, poveştile despre Ceauşescu şi telefonul pe care îl aşteaptă de la Mungiu

de Gloria Sauciuc in 30 Sep 2010
Guillermo Arriaga, imigranţii,  poveştile despre Ceauşescu şi telefonul pe care îl aşteaptă de la Mungiu

Guillermo Arriaga jurizează filmele din competiţia principală a Festivalui de Film de la Veneţia, alături - printre alţii - de Quentin Tarantino, dar mai este pe Lido dintr-un motiv: participă în secţiunea Orizzonti cu scurtmetrajul El Pozo, despre perioada imediat următoare Revoluţiei Mexicane (1914). Într-un interviu acordat în exclusivitate în România publicaţiei Cinemagia, scenaristul cu o nominalizare la Oscar al filmelor Babel, Amores Perros, 21 Grams spune că - dacă ar primi un telefon chiar acum de la Cristian Mungiu - ar accepta pe loc să lucreze cu el; îi este cunoscută perioada comunistă în România din povestirile tatălui său, care şi-a petrecut două săptămâni în ţara noastră pe vremea lui Ceauşescu. Promite că va veni şi el în România pentru a-şi prezenta romanul Retorno 201, deja publicat de Editura Vellant într-o ediţie cu o grafică cubistă, care m-a dus cu gândul la Picasso, tot un artist de limbă spaniolă. Arriaga mai vorbeşte despre administraţia Obama, despre faptul că fiecare ţară are dreptul să acţioneze cum vrea cât priveşte imigranţii, despre recent lansatul Machete, mentori, şi sursa de inspiraţie a scenariilor lui. Iată, în continuare, interviul acordat în Palazzo del Casino de pe Lido de celebrul scenarist şi regizor (The Burning Plain) mexican, o persoană deosebit de caldă, prietenoasă, deschisă.

Machete, de Robert Rodriguez, readuce în discuţie problema imigranţilor mexicani, încă spinoasă în America de Nord, chiar sub administraţia Obama. Dar şi Europa se confruntă cu probleme similare: un subiect fierbinte acum este expulzarea din Franţa a romilor. Situaţia dintre emigranţii români şi localnicii italieni este, în continuare, sensibilă, chiar la trei ani după cazul Mailat... Credeţi că există o cauză comună pentru toate aceste conflicte, poate neînţelegerea celuilalt; care este poziţia dvs în legătură cu problema imigraţiei.
Arriaga: În multe din filmele pe care le-am scris - Babel, The Burning Plain am tratat problema imigraţiei. În primul rând, este o ruşine pentru unele ţări că nu-şi pot face locuitorii fericiţi acasă, şi cu oportunităţi în ţara lor. E păcat că români, mexicani, turci, africani, trebuie să plece din ţările lor, că nu sunt bineveniţi nici măcar acasă din cauza condiţiilor economice. Şi ar fi un semn de naivitate pentru ţările dezvoltate să susţină ideea unui capitalism global, dar fără să-şi asume consecinţele acestuia. De ani de zile acestea luptă pentru existenţa pieţei libere şi pentru graniţe deschise, însă nu înţeleg că în momentul în care se deschid graniţele are loc un schimb. Şi, în al doilea rând, noţiunea de ţară... nu înseamnă nimic din perspectivă istorică. E o noţiune atât de recentă, ca şi cea de naţiune... Pe pagina 2 afli ce crede Arriaga despre Mungiu şi ce ştie scenaristul despre perioada comunismului în România ->->->.

1 2 >>

Părerea ta

Spune-ţi părerea
elmedico pe 5 septembrie 2010 10:45
Super interviul!!!!!!!!!!!!!!!!!
Iamsaved pe 5 septembrie 2010 13:31
Pare un om foarte interesant,filmele la care a luat el parte sunt extraordinare si dupa raspunsurile lui acum incep sa vad si de ce,ar fi frumos sa vina si pe la noi:)
johnnyg pe 5 septembrie 2010 13:31
Excelent om. Simplu, la obiect, nu arunca cu acuze in stanga si in dreapta. Frumos interviu. Felicitari!
masha pe 5 septembrie 2010 13:38
ce sincer pare omul.felicitari pentru interviu!
circarul pe 5 septembrie 2010 15:08
faorte tare interviul
RomaniaMare pe 5 septembrie 2010 21:18
Interesant.
Lilian pe 6 septembrie 2010 14:18
Felicitari pentru interviu, Gloria! Ar fi nemaipomenit sa vina in Romania. E un regizor foarte bun. Sint curioasa sa vad cum scrie.
Al3xX09 pe 6 septembrie 2010 16:16
Foarte interesant interviul.....
arnoldroland pe 8 septembrie 2010 18:29
abia astept!
miercuri pe 16 septembrie 2010 15:20
A scris scenarii muuult mai bune ca Babel.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Cel de-al optulea film al prolificului regizor Kim Ki-duk, care a precedat cu un an mai cunoscutul Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring , este Hae anseon / The Coast Guard...
Dintre regizorii coreeni de azi, in momentul actual Hong Sang-soo pare cel mai „pe val”, cel putin pe plan international. 2010 este cu siguranta anul sau: la a sasea participare la Festivalul de la Cannes...
Chingu / Friend (2001), al treilea lungmetraj al cineastului Kwak Kyung-taek (si cel mai iubit film al sau de pana acum), a fost campion de box-office in Coreea, cu aproape 8,2 milioane de spectatori platitori, mai bine de doi si jumatate, pana cand a fost detronat de Silmido de Kang Woo-suk, care l-a intrecut cu vreo 3 milioane de bilete vandute...
jinglebells