Glamorous-ul Cannes. Evenimentele cu celebrități de la Cannes Film Festival 2022

de Alice Kanterian în 24 Iun 2022
Gala „Better World Fund”, sub patronajul renumitei actrițe Sharon Stone, trofeul Women in Motion, acordat Violei Davis, masterclass al actorului și filantropistului Forest Whittaker și al celebrei actrițe Eva Longoria

Manuel Collas de La Roche este președintele și fondatorul organizației caritabile Better World Fund (Fundația pentru o lume mai bună). Este un om modest cu toate că este organizatorul celui mai glamorous eveniment la care am participat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes, eveniment care era intitulat „Ethical Gold” în 2019, gală la care participam pentru prima oară. La actuala ediție fundația monegască se întoarce cu un nou proiect: realizatori de film, actori și personalități din întreagă lume și-au unit forțele pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la alimentație, sănătate și durabilitate în cadrul evenimentelor speciale organizate de Better World Fund, pe 22 și 23 mai. Prestigioasa gală a avut loc pe 22 mai 2022, la Hotelul JW Marriott, sub patronajul renumitei actrițe Sharon Stone, în onoarea Coastei de Fildeș, în prezența Excelenței Sale Prima Doamnă a Coastei de Fildeș, Madame Dominique Ouattara. Li s-au alăturat și alte personalități din lumea mondenă: Prințesa Ghida Talal din Iordania, activista bancheră Amruta Fadnavis din India, actrița Kiera Chaplin, care este și strănepoata lui Charlie Chaplin, și „last but not least” actrița Rossy De Palma. Emblematica actriţă spaniolă a prezidat juriul secţiunii Caméra d'Or a ediţiei de anul acesta a Festivalului de la Cannes. Sharon Stone a organizat și o licitație în beneficiul Fundației Virtuosa, înființată de violonista poloneză Patrycja Piekutovska, care -  în trecut - a primit fonduri și de la Fundația Globalworth, condusă de Georgiana Iliescu. O alta româncă, Constanța Manke, stabilită la Berlin și în Dubai, a fost și cea care a deschis licitația, achiziționând geanta lui Sharon Stone.

Evenimentul a continuat într-o ambianță minunată cu cina de gală acompaniată de artiștii Daniel Alhaiby, Patrycja Piekutovska, Naian, Arnault Frachet și Franck Grandpré. Daniel Alhaiby este un flautist și compozitor remarcabil cu abilități unice, stil uluitor și capacitatea de a trezi emoțiile oamenilor. Cina de gală a debutat cu Ave Maria de Caccini, într-un moment de reculegere, pace și rugăciune pentru toți copii și familiile ucrainene. Patrycja Piekutovska, talentata violonistă-solistă, CEO al Fundației Virtuosa care renovează spitale pentru copiii din Polonia și Naian, cu vocea sa deosebită, au emoționat profund invitații. Naian este un artist al cărui amplu univers muzical este plin de senzații și pasiune profundă. Arnault Frachet ne-a entuziasmat cu muzica sa, de la clasic la contemporan și jazz modern. Iar Franck Grandpré, un pianist de renume, a interpretat o fuziune între creativitatea explozivă și excelența tradiției clasice. Evenimentul a inclus o licitație live, prezidată de Sharon Stone, în beneficiul Fundației Virtuosa, pentru un proiect actual de extindere și modernizare a Children’s Memorial Health Institute din Varșovia, Polonia. Spitalul renovat va putea face față numărului tot mai mare de pacienți, dintre care mulți sunt copii refugiați din Ucraina. O ceremonie de premiere a avut loc și în timpul cinei de gală, fiind acordate cinci premii pentru a onora personalități cu un impact pozitiv asupra lumii.

Sharon Stone: trofeul „Lifetime Best achievement”
Amruta Fadnavis: premiul „Best achievement”
Skyler Griswold: premiul „Best commitment”
H.E. Dominique Ouattara, Prima Doamnă a Coastei de Fildeș: premiul „Best commitment”
Stéphane Layani, Președinte WUWM & PDG, Marché International Rungis: premiul „Best commitment”.

Pe 23 mai, invitaților li s-a oferit un meniu vegan organizat de Planete Sauvage pe prestigioasa plajă 3.14. Aici am reîntâlnit-o pe Constanța Manke și am cunoscut-o pe Gwendoline Dunoyer, mama lui Geraldine Dunoyer (directoarea fondației Better World Fund) și pe Toy Bruck-Azoulai. La masă am stat cu cuplul român Cristian Radu Nema, fotograf acreditat la festival, semnatarul pozei principale a acestui articol și Bianca Beatrice Michi, publicist și promotor de proiecte culturale. Cu o zi înainte, câțiva antreprenori de succes printre care și filantropistul ghanez Charles Ohene Kwame Frimpong cu compania sa Salt Media Ghana, stabilit în SUA și Marea Britanie, au prezentat jurnaliștilor și personalităților prezente diverse inovații din domeniul bunăstării și sănătății. Aici am avut ocazia de a face cunoștință cu Kiera Chaplin și pe Sultana Maria Amor Torres Mastura din Filipine, care este amică cu fostul Prim-ministru (1993-1996) al Armeniei,Hrant Bagratyan, și pe care am cunoscut-o în compania calugărului budist Fon Lim din Singapore (care a spus o rugăciune și a binecuvântat bucatele la cina de gală). Tot aici am reîntâlnit-o și pe Zeinab Bashier din Egipt, care-și prezentase asociația „We love Egypt“ cu un an în urmă.

De la vorbe la acțiune, Better World Fund aspiră să fie mai mult decât un eveniment glamuros dar trecător. Printr-o serie de acțiuni concrete și un program de lungă durată, întreprinderile fundației au un impact pozitiv asupra oamenilor din întreaga lume. Fundația își concentrează propriile energii pe principalele probleme umanitare. Obiectivul este de a educa și de a lua măsuri pentru a reduce inegalitățile din societate, pentru creșterea bunăstării tuturor și protejarea planetei și a ecosistemului. Better World Fund își propune să organizeze conferințe pentru a populariza aceste teme. Urmatoarele evenimente vor avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția care va avea loc în perioada 31 august-10 septembrie și la care voi participa și la Festivalului Internațional de Film RED SEA, din Jeddah, din perioada 1-10 decembrie.

Red Sea International Film Festival

Pavilionul Arabiei Saudite este o noutate. Nenumărate au fost invitațiile la evenimente de networking cu cineaști arabi sau la un dejun organizat de Red Sea IFF pentru a populariza acest nou festival în circuitul festivalier care, încă de la prima ediție, s-a făcut remarcat prin prezența celui mai mare număr de cineaști din lumea arabă și la care sper că voi participa.

Red Sea IFF, primul festival de film din Arabia Saudită, inaugurat anul trecut, a organizat la Festivalul de la Cannes o serie de evenimente festive pentru promovarea următoarei ediții a festivalului, în perioada 1-10 decembrie 2022.

La dejunul de la Carlton Beach au participat, pe 20 mai, Shivana Pandya Malhotra, Managing Director Red Sea, actorul Yassir Alsgaff,  actrița saudită  Fatima Albanawi și renumitul producător saudit Mohammed Al-Turki în funcția sa de CEO la Red Sea IFF.

În partenariat cu Cinema for Women, organizatorii Red Sea au invitat vedete la cina de gală de pe 21 mai, eveniment la care au participat Naomi Campbell în poză cu Al Turki și actrița americană de filme de acțiune Michelle Rodriquez. 

Din nou Hotelul Cap-Eden-Roc a găzduit, pe 26 mai, cel mai bine cotat eveniment (la care biletele s-au vandut cu 15.000 euro) organizat pentru sprijinirea cercetărilor fundației amfAR, care a revenit la Cannes cu ocazia festivalului, pentru a strânge fonduri pentru prevenirea și cercetarea medicală împotriva SIDA. Fondată în 1985 de actrița Elizabeth Taylor împreună cu cercetătorii Mathilde Krim și Michael Gottlieb în calitate de președinți fondatori, amfAR susține și finanțează peste 2.000 de echipe de cercetare din întreaga lume, cu ajutorul a peste 360 de milioane de dolari donate de la începuturile sale. Invitatul de onoare a fost Robert de Niro, dar n-au lipsit nici alți reprezentanți importanți ai industriei cinematografice sau celebrități din lumea modei: Tom Hanks, Leonardo di Caprio, Eva Longoria, Naomi Campbell, Vanessa Hudgens, Naomie Harris, Laetitia Casta, Tahar Rahim, Kaouther Ben Hania, Naomi Campbell, Camille Razat, Sasha Luss, Anja Rubik, Lily Donaldson, Suki Waterhouse, Fatima Al Banawi, Ahd Kamel, Alex Pettyfer, Toni Garrn, Yasmine Sabri, Alessandra Ambrosio, Sara Sampaio, Numan Acar, Tara Emad, Mila Zahrani, Kat Graham și Salma Abu Dief. La acest select eveniment au participat și actrița italiană Valeria Golino, președinta juriului „Un Certain Regard”, actrița spaniolă Rossy de Palma, președinta juriului „Caméra d’or” la cea de-a 75-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes și Baz Luhrmann, regizorul biopicului Elvis, ce a rulat la Cannes în afara competiției. Acesta a adus o chitară a lui Elvis care a fost licitată pentru suma de 187 000 dolari (173 800 euro). Red Sea a fost unul dintre principalii sponsori, iar Jeff Koons a donat fundației americane pentru cercetare a SIDA un obiect de artă digitală NFT (plecând de la sculptura originală „Moonphases”) care a fost vandută pentru o sumă fabuloasă de 2,1 milioane de euro. 800 de persoane s-au distrat de minune la concertul Christinei Aguilera, a lui Ricki Martin și a lui Matteo Bocceli.

El Gouna International Film Festival

Din punct de vedere calitativ nu va fi totuși ușor de întrecut un festival de amploarea Festivalului Internațional de la El Gouna, condus de Intishal Al Tamimi sub patronajul fraților Sawiris, care trebuia să se desfășoare în perioada 13-22 octombrie 2022, dar care a fost amânat pentru anul viitor tocmai pentru a-și menține înaltul nivel de calitate, dupa ce Amr Mansi a preluat ștafeta și a adus o nouă echipă de management. Cu ocazia Festivalului de la Cannes, Samih Sawiris, co-fondatorul festivalului, a dat o petrecere selectă pe iahtul său, pentru a anunța împreună cu Al Tamimi următoarea ediție, petrecere la care i-am reîntâlnit pe Azza El-Hosseiny și Sayed Fouad de la Festivalul Internațional de Film African din Luxor, la care participasem cu doi ani în urmă. Aici am fost acompaniată de jurnalistul indian Ajit Ray, care tocmai lansase la pavilionul indian cartea sa dedicată familiei Hinduja, familie care a contribuit considerabil la promovarea industriei cinematografice în limba hindi, inființând canale de distribuție a filmelor hindi în mai multe țări, printre care se numără și România, conform relatărilor lui Ajit Ray. Lansarea cărții a avut loc de față cu secretarul de stat Apurva Chandra, PP Hinduja, soția sa Kamal și actrița franceză Marianne Borgo, foarte cunoscută printre cineaștii indieni, fiind stabilită la Paris și în Goa.

American Pavilion

O ediție reușită a Festivalului de la Cannes nu se poate fară Pavilionul american. La ediția din 2021 acesta lipsea și chiar le-am dus lipsa americanilor, 2021 fiind cea mai dificilă și neplăcută ediție a festivalului la care am participat. Și iată că în 2022 s-au reîntors americanii pe Croizette aducând glamour, contribuind la reușita acestei fabuloase ediții cu un program foarte interesant și diversificat, cu un masterclass al actorului și filantropistului Forest Whittaker (pe care îl cunoscusem deja în El Gouna), sau al celebrei actrițe Eva Longoria, despre începuturile carierei sale și emancipare (women's empowerment). La centrul de conferințe Roger Enert din incinta Pavilionului american am participat, de asemenea, la masterclassul cu actrița britanică Emily Watson, nominalizată de altfel la două Globuri de Aur și care a filmat în trecut și în România, dar preferă să filmeze în studiourile capitalei britanice, conform declarațiilor sale. Tot în spațiul dedicat conferințelor din cadrul Pavilionului american s-au ținut discuții cu cineaști ucraineni despre necesitatea, conform opiniei lor, de a boicota întreaga cultură rusă sau a avut loc vizionarea scurt metrajelor despre Holocaust, identitate culturală sau personală, sau despre familie, realizate de 33 studenți americani, dintre care 24 au fost realizate de studente și a căror calitate m-a impresionat. Premiile au fost acordate de Final Draft, Write Brothers Movie Magic Screenwriter, International Documentary Association, Screening Services Group, Simple DCP, Michael Wiese Productions Books și de ESE Film Workshops Online. Pavilionul american, ce sărbătorește cel de-al 33-lea an ca epicentru al ospitalității americane la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, reunește atât cineaștii profesioniști, cât și pe cei emergenți, cu realizatori de succes din întreaga lume. Un pavilion destinat atât informării cât și recreerii, acesta se potrivește nevoilor membrilor, oaspeților și sponsorilor săi într-un mediu dinamic, favorabil întâlnirilor de afaceri. Cu gama sa impresionantă de facilități și servicii, AmPav oferă o oportunitate de relaxare într-un cadru foarte confortabil. Pavilionul american este organizat de Penske Media Corporation.

IEFTA

La serata co-organizată de IEFTA i-am reîntâlnit pe fondatorul Marco Orsini și producătoarea Ragnhild Ek. Mare mi-a fost surpriza să-l revăd și pe Hovig Etyemezian, pe care îl cunoscusem la festivalul din El Gouna și care este Head of Innovation la UNHCR și colaborează cu IEFTA, promovând și tineri cineaști din Armenia. Hovig și colegii săi de la Agenţia pentru refugiaţi ONU caută noi căi creative pentru a încuraja publicul și cineaștii de a se implica mai mult în favoarea refugiaților. Un alt armean pe care l-am reîntâlnit este regizorul Jivan Avetisyan care revine la Cannes în căutare de finanțatori pentru vastul său proiect de film cu distribuție internațională la care lucrează de doi ani: REVIVAL.

Jimmy Jean Louis, Gheskio, DEFIINE, Emily Yang

Carismaticul actor american de origine haitiană Jimmy Jean Louis a organizat o gală de caritate și o licitație pentru a sprijini spitalul Gheskio din Haiti, specializat în combaterea tuberculozei. Diverse alte evenimente au fost organizate de investitorii în criptomenede, printre care se numără „DEFIINE: Bringing Crypto to Cannes“. DEFIINE este condusă de distributorul de filme Tom Malloy de la Glass House, veteranul bitcoin Charlie Shrem și actrița Courtney Warner alături de Shyam S. Sengupta. Un congres cripto s-a desfășurat și la hotelul de lux Cap Eden Roc iar la hotelul Majestic din Cannes antreprenoarea avangardistă Emily Yang a susținut un masterclass despre cum folosește NFT-urile pentru a vinde obiectele sale digitale de artă. Acest eveniment a avut loc sub patronajul firmei de cosmetice Kering și a fost organizat de Laurent Boyé de la Jazo PR.

Kering

Tot Kering a organizat pe 22 mai în Piața Castre din Cannes un dineu festiv în onoarea actriței și producătoarei americane Viola Davis, care - în cadrul acestui dineu festiv - a fost recompensată cu trofeul Women in Motion, alături de regizoarea suedeză Ninja Thyberg care participă la actuala ediție la Cannes cu lungmetrajul „Pleasure“, aceasta primind trofeul Young Talent la rândul ei. La acest dineu au participat Isabelle Huppert, Vincent Lindon, Rebecca Hall, Letitia Wright, Julie Gayet, Edgar Ramirez, Noomi Rapace, Alba Rohrwacher, Paul Mescal, Benoît Magimel, Rossy de Palma, Clotilde Courau, Valeria Golino, Paolo Sorrentino, Audrey Diwan și mulți alți actori și realizatori celebri.

Studiourile Kajawood

Miika J. Norvanto și Timo Puustinen construiesc un ecosistem superlativ de postproducție cu hoteluri de lux și 3 soundstages de 2080 metri pătrați, 420 metri pătrați și 256 metri pătrați, la nivel internațional. Situate la 1,5 ore zbor de Helsinki, studiourile utilizează cea mai recentă tehnologie, inclusiv un ecran LED, oferind clienților facilități proiectate, „know-how” de la concept la producție și ulterior distribuție, un înalt nivel de securitate, operațiuni eficiente, peisaje uluitoare, expertiză financiară și un rebate de 25%. Kajawood Studios ofera o „soluție unică” în care personalul și echipele de filmare, actorii, facilitățile și loturile de studio sunt toate în același loc și mai ales eco-friendly. La lansarea care a avut loc la Cannes ei au amenajat un peisaj de iarnă, au oferit jurnaliștilor ciorapi croșetați, băuturi și dulciuri finlandeze tradiționale pe bază de lemn dulce, totul într-o prezentare foarte ingenioasă. Printre producțiile anunțate mi-a atras atenția „Karl“, un biopic despre renumitul creator de modă Karl Lagerfeld, un talent allround genial.

Creatori de modă

Pe lângă cineaști, festivalul atrage creatori de modă și artiști în arta digitală. Hotelul Grey d'Albion a găzduit în acest context creatori de modă britanici, italieni și coreeni. Printre aceștia am avut ocazia să fac cunoștință cu creatorul Sal Zerari care, împreună cu un partener, a creat firma de modă londoneză W. Rubens, o marcă exclusivistă de tricouri unisex care îmbină tradiția cu inovația, și confortul „casual” al unei senzații de zi cu un aspect sofisticat de seară (www.wrubens.com). Stefania Ferrero, organizatoare de evenimente de modă din Milano, a prezentat la Cannes marca de marochinărie de lux Faggioli Atelier (www.faggioliatelier.com). Acesta a fost creată în 2018 de Alessandra și Nathalie Faggioli, a căror familie era specializată în metode tradiționale de prelucrare a pielii, atelierul familial prelucrând pielea fină pentru firmele de haute couture. Surorile au hotărât să-și încerce norocul creând ele însele o linie de marochinărie de lux atât pentru bărbați cât și pentru femei, oferind genți, încălțăminte și accesorii de lux moderne. Grace Moon și colaboratorii săi de la Grace Moon Design Group (https://www.gracemoonjm.com) au avut cea mai lungă călătorie pentru a ajunge la Cannes. Acest brand coreean de lux care îmbină eleganța clasică cu noile trenduri a fost lansat în cadrul unui show pe Plaja Majestic Barrière pe 22 mai și a unei prezentări de modă la un eveniment caritabil la hotelul Grey d'Albion pe 27 mai Următorul său show va fi mult mai mare, o echipă de hairstylisti vor veni special să asiste modelele direct din Coreea. Acest eveniment va avea loc în cadrul prestigiosului Festival Internațional de Film de la Veneția, pe 3 septembrie, festival la care voi participa și eu de altfel. Creatoarea anunță și un fashion show în METAVERSE, realizat cu tehnologie coreeană. Un alt specialist în acest domeniu este artistul francez Cameron Malinur, care va colabora de altfel cu brand-ul W.Rubens pentru a crea doua NFT-uri pornind de la colecția de tricouri de lux.

Campari Lounge

Ascuns aproape pentru necunoscători și de aceea descoperit de mine prea târziu, practic în ultima zi, împreună cu producătorul indian G.K. Desai și cu jurnalista franceză Rahma Sophia Rachdi (pe care o cunoscusem la interviu cu realizatorul egiptean Yousry Nasrallah, care prezida juriul Cannes Short Films) acest lounge select în culorile Campari a găzduit toate celebritățile venite la Festival, tot aici au așteptat până să le vină rândul la conferința de presă după decernarea trofeelor pe 27 mai și cu siguranță au sărbătorit și au ciocnit pentru reușită la un Campari Spritz atât regizorul Ruben Östlund cu echipa cât și actorii din filmul său Triangle of Sadness, premiat cu acel râvnit Palme d'Or. Am aflat de la organizatorii italieni că un lounge Campari este prevăzut chiar vizavi de Palazzo del Cinema pe Lido, deci la Festivalul de Film de la Veneția voi profita din plin, vă promit.

To be continued!

 

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells