Filmul românesc To The North, premiat la festivalul de la Veneția

de Mihai Șerban în 11 Sep 2022
Și, dincolo de premiu, o veste importantă pentru filmul românesc

To the North (Spre nord), debutul în lungmetraj al regizorului Mihai Mincan, a fost prezentat în cadrul secțiunii Orizzonti la cea de a 79-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția, unde a primit premiul Criticii de Film, Bisato d’Oro, acordat în afara secțiunii. În cadrul festivalului a avut premiera și filmul Ordinary Failures, al doilea lungmetraj al regizoarei româno-maghiare Cristina Groșan, prezentat în secțiunea Giornate degli Autori și premiat pentru cea mai bună regie.

To The North e un thriller ambițios despre supraviețuire, un film care se detașează de rețeta obișnuită a cinemaului românesc. Atât din punctul de vedere al producției ample, cât și prin distribuția în mare parte străină. Limbile vorbite în film sunt română, engleză, spaniolă, bulgară, mandarină și tegalog (o limbă filipineză). Filmul e produs de Radu Stancu (DeFilm), în colaborare cu StudioBauhaus, Screening Emotions și Background Films.

Având la bază un caz real din anii `90, acțiunea se petrece aproape exclusiv la bordul unui vas de marfă, în care se infiltrează clandestin un român și un bulgar. Împinși de foamea și de lipsa de perspectivă de acasă, cei doi speră să traverseze Oceanul Atlantic, mânați de un vag vis american și de promisiunea unei vieți mai bune, pentru care decid să își riște viața.

Un filipinez religios din echipaj îl găsește pe român printre containere și trebuie să decidă ce face cu el. Dacă îl predă, știe că îl va trimite la moarte sigură, dar dacă îl ajută, se pune în pericol atât pe el, cât și întregul echipaj. 

Prologul filmului, în care doi bărbați se află pe o plută improvizată în mijlocul oceanului, ne arată negru pe alb ce ar putea păți. Oceanul șterge urmele unei crime, făptașul poate rămâne anonim. În numeroase cazuri, familiile celor dispăruți în astfel de tentative nici măcar nu știau unde și când s-a întâmplat.

Regizorul Mihai Mincan a tatonat treptat drumul către ficțiune. A absolvit facultatea de filosofie din București și a lucrat apoi mai mulți ani ca jurnalist, iar apoi ca documentarist. În 2019, Mincan a co-regizat, alături de Claudiu Mitcu, Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole, precum și Omul care a vrut să fie liber, realizat împreună cu George Chiper, care a și semnat imaginea la Spre Nord. În prezent, Mincan dezvoltă al doilea său lungmetraj, un film polițist de epocă intitulat Dinți de lapte.

Exploreaza subiecte similare:

Mihai Mincan, Spre nord, Ordinary Failures, Cristina Groșan, Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole, Omul care a vrut să fie liber, George Chiper, Claudiu Mitcu, Radu Stancu, To the North

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 17 septembrie 2022 02:45
Desi pare o drama romaneasca destul de tipica, povestea sparge putin barierele uzuale si putem intelege ca s-a depus o munca intensa la realizarea lui. Speram sa apucam sa il vedem!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells