Filmul biografic Rodin: sculptorul, ca un faun bătrân, seducător şi uşor excentric

de Gloria Sauciuc în 21 Nov 2017
Personajul este decupat cu o aureolă luminoasă pe un contur întunecat - însă mai frecvent evoluează între tonuri de bej

Un film biografic, Rodin are sarcina destul de ingrată să reconstruiască personalitatea, altfel multifaţetată şi controversată, a sculptorului francez Auguste Rodin, surprins la vârsta la care artistul primește primele comenzi de la stat, şi când are o relaţie furtunoasă cu Camille Claudel, o sculptoriţă cu douăzeci de ani mai tănără.

Filmul este destul de clişeistic în portretizarea unui artist faimos - Rodin, cu barbă, se poartă licenţios, seducător şi uşor excentric, asemenea unui faun bătrân - adică exact aşa cum ne-am aştepta să se poarte un sculptor faimos în pragul bătrâneţii, iar mai tânăra lui iubită este - la fel de previzibil - capricioasă şi, aşa cum spune biografia, cu severe probleme emoţionale.

Totuşi, mai ales că vorbeşte despre un artistic plastic, filmul beneficiază de o imagine excelent realizată: culori pastelate în game de bej şi tonuri de albastru, sub lumina difuză de cer înnorat a Parisului, care nu aruncă nici lumini intense şi nici umbre tăioase.

În film apar episodic personajele reale Claude Monet şi Paul Cézanne, pictori şi prieteni ai artistului, iar directorul de imagine face un efort - reuşit - să creeze o imagine la fel de picturală.

De câteva ori, personajul este decupat cu o aureolă luminoasă pe un contur întunecat - însă mai frecvent evoluează între tonuri de gri, unele colorate.

O comparaţie cu The Danish Girl vine la îndemână, un film la fel de pictural - şi de asemenea cu protagonişti artişti plastici. Imaginea salvează un film de altfel previzibil.

Exploreaza subiecte similare:

Rodin, The Danish Girl

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells