Festivalul „Serile Filmului Românesc” de la Iași începe miercuri, 12 iunie

de Cinemagia în 11 Iun 2019
Florin Piersic este invitatul special al serii și va deveni Cetățean de onoare, în fața a mii de ieșeni

Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) invită ieșenii la Gala din 12 iunie, ce marchează un deceniu de festival la Iași, dedicat în exclusivitate filmului românesc, se vede într-un comunicat remis Cinemagia.

Invitatul special este Florin Piersic, alături de care vor fi invitații cărora li s-au dedicat edițiile anterioare ale SFR. La inițiativa echipei festivalului, Maestrul va deveni Cetățean de onoare și va primi titlul de la Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, alături de Irina-Margareta Nistor, Ambasadorul Cinematografic SFR, care a și semnat motivația pentru acordarea titlului. 

Florin Piersic e cel mai carismatic actor român, care în cei peste 60 de ani de carieră cinematografică a reușit să demonstreze că are un talent indiscutabil și nu este doar o prezență spectaculoasă, de altfel, extrem de rară în peisajul colegilor de breaslă(Irina-Margareta Nistor, Ambasador SFR)

Gala va începe la ora 20.30, în Piața Unirii din Iași, unde va fi instalat marele ecran pentru întreaga Retrospectivă Florin Piersic, ce se va desfășura până duminică, 16 iunie. La un deceniu de film românesc la Iași, pe marele ecran din Piața Unirii, vor fi proiectate șase dintre filmele în care joacă Florin Piersic, actorul căruia îi este dedicată această ediție.

Cele mai importante momente ale zilei și serii de Gală SFR, 10 - 12 iunie 2019

Romfilatelia - va fi lansată o ediție specială de plicuri și timbre, dedicate unui deceniu de Festival SFR.

The Wall of Fame - primul de acest fel, realizat de către un hotel, pentru valorile românești autentice. Florin Piersic va primi prima stea dintre cele cinci. Proiectul este unul de lungă durată și își propune să aducă la un loc cele mai importante cinci personalități din societatea românească.

Reverență prin fotografie - Expoziția de Fotografie de la Ateneul din Iași în onoarea lui Florin Piersic. Galeria Regală găzduiește expoziția cu cele mai importante momente din viața actorului.

Covor roșu - de la ora 20.30, publicul este invitat să participe la o sesiune de autografe și fotografii pe covorul roșu din Piața Unirii din Iași.

Premiul Institutului Cultural Român (ICR) pentru Florin Piersic. Pentru a cincea ediție, ICR oferă Premiul de Excelență pentru invitatul special al SFR.

Cetățean de Onoare - la inițiativa SFR, Primăria Municipiului Iași îi acordă Maestrului Florin Piersic titlul de Cetățean de Onoare al orașului Iași.

Andra Botez - va avea un recital de bun venit pentru Florin Piersic și invitații Galei SFR 10, la Cafeneaua Piața Unirii.

Imn - SFR lansează un imn, realizat în totalitate din frânturi audio din filme românești, cu vocea lui Florin Piersic. Realizator: Alex Golunga.

Cupluri de film - poveștile de dragoste care au început cu un film sunt sărbătorite la Gala SFR 10. Tricourile personalizate și onoarea de a sta pe scenă, povestind momentul filmic - acesta este cadoul SFR pentru cei îndrăgostiți de film, la zece ani.

Filmul preferat al lui Florin Piersic - Parașutiștii (1972) va fi proiectat în seara de 12 iunie, fiind unul dintre filmele de suflet ale actorului. 

În deschiderea festivalului, va avea loc proiecția filmului de suflet al actorului, Parașutiștii , în care Luncan, un comandant de parașutiști aspru și intransigent, își neglijează soția și copilul în favoarea meseriei.

Retrospectiva Florin Piersic include filmele: De-aș fi… Harap-Alb (1965), Haiducii lui Șaptecai (1971), Elixirul tinereții (1975), Pintea (1976), Colierul de turcoaze (1985). Filmele din Retrospectiva Florin Piersic vor fi vizionate pe marele ecran din Piața Unirii din Iași (open air), în perioada 12-16 iunie, de la ora 21.00, cu excepția Serii de Gală, care va începe la ora 20.30.

După reverențele pe care le-am făcut pentru Mircea Daneliuc, George Mihăiță, Mircea Diaconu, Victor Rebengiuc, Cristian Mungiu, acum a venit timpul să-i dedicăm ediția unuia dintre cei mai iubiți actori ai tuturor generațiilor - Florin Piersic. Este un actor atât de complex, încât am stat să analizăm fiecare detaliu legat de filme și proiecții. De altfel, este pentru prima dată când vom avea, seară de seară, proiecțiiopen air, în Piața Unirii. (Andrei Giurgia, Director SFR)

Iași. 12-16 iunie 2019

În cele opt spații de proiecție, vor rula 30 de filme românești, în prezența a peste 70 de invitați. Pe lângă proiecțiile de film, vor avea loc și două expoziții de fotografie, un eveniment-dezbatere, intitulat SOS Monumente și un concert aniversar Damian & Brothers.

Epava, Parking, Sunset, Faci sau taci, Guvernul copiilor 3D, Maria – inima României, Popeasca și Cap și pajură sunt filmele care vor rula în premieră în cadrul festivalului de film.

Expoziții SFR 10

Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești. Producție: Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums, Parcul Regele Ferdinand din fața Palatului Roznovanu Iași

Florin Piersic „Reverență”, Galeria Regală de Artă, Ateneul Național din Iași

Expoziția aniversară SFR | Un deceniu de film românesc la Iași, Galeria Veche, Ateneul Național din Iași

Despre SFR

Festivalul SFR este organizat de Asociația ARTIS. Proiectul este rezultatul pasiunii studenților din Asociația Studenților Jurnaliști din Iași pentru cinematografia românească. Inițiat în 2010, continuat timp de nouă ani cu retrospective, invitați și parteneri din lumea cinematografiei, festivalul a ajuns să fie recunoscut la nivel național de instituțiile reprezentative din mediul cultural.

Festivalul SFR este unicul de acest profil din țară, dedicat în exclusivitate filmului românesc și a reușit, de-a lungul anilor, să transforme capitala Moldovei într-un pol al cinematografiei românești.

Ediția a 9-a a festivalului Serile Filmului Românesc a atras peste 8.000 de spectatori la cele peste 30 de evenimente dedicate filmului românesc. În cele cinci zile de festival, Iașul a găzduit peste 60 de invitați din cinematografia românească, în cinci locații permanente (Piața Unirii, Ateneul din Iași, Amfiteatrul Palas, Casa de Cultură a Studenților, Tiki Village și Hala FiX).

-----------

Copyright foto Andrei Luca

 

Exploreaza subiecte similare:

Florin Piersic, Irina Margareta Nistor, Paraşutiştii

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells