„Fellow Travelers este o poveste de dragoste în care există mereu o negociere în desfășurare”, spune creatorul miniseriei

de Gloria Sauciuc în 30 Ian 2024
Prin amabilitatea SkyShowtime, Cinemagia a stat de vorbă cu Ron Nyswaner, creatorul miniseriei disponibile pe platforma de streaming

Producția Fellow Travelers, cu Matt Bomer şi Jonathan Bailey, nominalizată anul acesta la Globurile de Aur în categoria „Cea mai bună serie limitată” și în categoria interpretativă, poate fi urmărită pe platforma de streaming SkyShowtime. Un portret complex, intim, captivant și uimitor din punct de vedere vizual al angoasei și al dorinței, Fellow Travelers este o poveste amplă, care are loc în perioada de vârf a războiului guvernului american împotriva comuniștilor, a etichetelor de tipul „subversivi” și „devianți sexuali”, și care se încheie în timpul crizei HIV/SIDA din anii 1980. Ceea ce începe ca o atracție și poftă intensă între Hawk (Matt Bomer) și Tim (Jonathan Bailey) se transformă într-o viață de dorință - despre care ne întrebăm dacă va avea un final fericit. Prin amabilitatea SkyShowtime, Cinemagia a stat de vorbă - via zoom meetings - cu Ron Nyswaner, creatorul miniseriei Fellow Travelers și co-scenarist, celebru pentru Philadelphia (nominalizat la Oscar în 2014 pentru scenariu), Homeland și Ray Donovan. Redam, în cele ce urmează, punctele esențiale din discuția cu Ron Nyswaner.

Numele în sine al seriei - „fellow travellers” - are o puternică semnificație politică, aceea de simpatizant al comunismului. L-am întrebat, așadar, pe Ron Nyswaner despre semnificația titlului și dacă a încercat - prin personajele pline de sensibilitate și umanitate - să reabiliteze, într-un fel, această etichetă?
Ron Nyswaner: Trebuie să-i acordăm domnului Thomas Mallon, autorul romanului, meritul de a fi ales acest titlu. Este un titlu grozav pentru că are mai multe semnificații în serialul nostru. „Tovarășii de drum” a fost folosit ca un nume denigrator pentru oamenii care erau acuzați că ar fi simpatizat cu comunismul. Nici măcar nu trebuia neapărat să fii comunist, dar erai simpatizant. Erai înclinat spre stânga. Acum există un mod de a denigra oamenii care au un fel de idei liberale. În serial vedem cum cinci personaje trec prin asta, de-a lungul mai multor decenii. Îi urmărim pe Hawk și pe Tim și pe celelalte personaje călătorind împreună prin 35 de ani de istorie. Așadar, călătoresc împreună și au ceva în comun.
 
Legat de alegerea de a ecraniza cartea Fellow Travellers, cineastul spune:
Ron Nyswaner: Am citit minunata carte a domnului Mallon în urmă cu 11 ani. A fost o călătorie lungă până la realizarea serialului. Și m-am îndrăgostit - în primul rând - de relația din centrul romanului, cea dintre Hawkins și Fuller. Și îmi plac poveștile de dragoste triste. Îmi place să fac oamenii să plângă. Îmi place să plâng la un film. Și cred că o poveste de iubire a contrariilor este cel mai bun tip de poveste de iubire pe care o poți spune.



Bazat pe bestsellerul lui Thomas Mallon și adaptat pentru televiziune de Ron Nyswaner, Fellow Travelers este o poveste de dragoste care se întinde pe parcursul a trei decenii. Are ca decor Washington-ul și este povestit prin prisma a doi bărbați foarte diferiți. Hawkins Fuller (Matt Bomer) este un birocrat federal carismatic, al cărui comportament stoic și plin de farmec îi permite să își ascundă cu grijă orientarea sexuală, evitând în mare parte suspiciunile ce planează asupra lui pe parcursul timpului. În contrast, Tim Laughlin (Jonathan Bailey) este noul asistent băiețos al senatorului Joseph McCarthy (Chris Bauer), plin de viziuni idealiste și de dorința de a se apropia de Dumnezeu. Personajele se află în pericol atât din cauza vânătorii de vrăjitoare a „McCarthy”-ismului din America anilor '50, cât și din cauza orientării lor gay, despre care știm că era ilegală în Statele Unite înainte de 1960.

Următoarea întrebare a Cinemagia adresată lui  Ron Nyswaner a fost „De ce ați ales ca fundal pentru povestea de dragoste gay anii '50? A fost acesta cel mai întunecat moment pentru homosexualii din America?”
Ron Nyswaner: Ei bine, în primul rând, Thomas Malin, autorul cărții, a plasat această relație în anii '50 la Washington, care este o perioadă fascinantă. Am fost atras de ea, așa cum cred că a fost și el, pentru că ceea ce ne amintim cu toții despre anii '50, aflați sub spectrul lui Joe McCarthy, este persecuția presupușilor comuniști.

„Este o bucată de istorie despre care cred că merită, cu adevărat, să știm cu toții”.

Eu, ca homosexual, un homosexual declarat de mulți, mulți ani, nu auzisem niciodată despre ceea ce numim „lavender scare", adică persecuția homosexualilor. Și nu a fost subtilă. Existau legi. Dacă aveai altă orientare sexuală nu puteai lucra în guvernul federal, președintele Eisenhower a semnat un ordin în acest sens. Așa că persecuția era legală, deci și distrugerea vieților oamenilor pentru că erau considerați devianți sexuali. Este o bucată de istorie despre care cred că merită cu adevărat să știm cu toții; știți, dacă nu studiem istoria, riscăm să o repetăm. Și observăm astăzi unele moduri prin care o repetăm. Așa că asta a fost foarte important pentru mine.

Dar sunt atras de asemenea de tot ceea ce se întâmplă, pentru că sunt un povestitor, iar epoca ridică mizele și face lucrurile periculoase. Și știți, nu cred că a fost cea mai întunecată eră, pentru că eu cred că au fost și alte perioade întunecate. Nu cred că trebuie să facem clasamente, dar -cu siguranță, știți - anii '80, cu tineri care mureau la 20 și la 30 de ani, iar ceilalți oameni să spună că o meritau din cauza alegerii de parteneri sexuali de același sex. Și acela a fost un moment destul de întunecat din istoria noastră.

Am vrut ca sexul să fie o parte semnificativă în Fellow Travelers...

Fellow Travelers debutează în 1986. Marcus Hooks (Jelani Alladin), un prieten al lui Hawk, sosește la casa familiei Fuller pentru a lăsa un pachet și un mesaj despre Tim. În timp ce bărbații vorbesc în interiorul biroului lui Hawk, spectatorul este transportat în 1952 și este aruncat în mijlocul unei petreceri electorale pentru președintele Dwight D. Eisenhower, eveniment în care Hawk și Tim se întâlnesc prima dată. Captivat imediat de naivitatea adorabilă a lui Tim, de entuziasmul și plăcerea de a bea lapte, Hawk, care se înarmează cu medaliile sale de război și cu farmecul său, îl atrage rapid pe Tim într-o relație sexuală. Deși Tim este nerăbdător și hotărât să îl mulțumească pe eroul de război, Hawk, rezervat și distant, este șocat să se simtă atras emoțional de tânărul cu inimă tandră. Cele mai multe scene plasate în anii '50 în serial au loc fie în spații închise, fie după căderea nopții, probabil o aluzie la natura secretă a homosexualității în America anilor '50.



Episoadele thrillerului politic alunecă înainte și înapoi între 1986 și începutul anilor 1950. În timp ce Tim și Hawk își construiesc relația, întâlnindu-se, apoi despărțindu-se și revenind unul la celălalt, Fellow Travelers pune în evidență devastarea și ruina provocate de intoleranța și homofobia galopantă a societății lui McCarthy.

Așa că o altă întrebare pusă lui Ron Nyswaner, în cadrul round table-ului organizat de SkyShowtime, a fost dacă mai este cazul acum să vorbim despre epoca McCarthy?
Ron Nyswaner: Știi, am fost atras de această carte și din cauza erei McCarty și a persecuției homosexualilor. Și pentru că îmi place să pun o poveste de dragoste care are mize foarte mari, în care dragostea ar putea să ducă la pierderea carierei, a familiei și a tot ceea ce contează. Deci, îmi plac aceste mize. Dar, evident, cred și că în comunitatea LGBTQ există progrese. Este atât de ușor, știți, să te umpli de disperare și să crezi că nu s-a schimbat nimic...

„În țara noastră și în toată lumea asistăm la ascensiunea unor Joe McCarthy”...

S-au schimbat multe. Când eu am ajuns la vârsta maturității, ideea că homosexualii se pot căsători era încă departe. Era ca și cum ai fi spus că „Sunt de pe Marte". Era imposibil să te gândești la așa ceva. Deci, asta s-a schimbat mult. Dar, în țara noastră și în întreaga lume, asistăm la ascensiunea unor Joe McCarthy. Și nu am de gând să menționez nume specifice, pentru că cred că este evident. Știți, vedem oameni care sunt dispuși să victimizeze anumite grupuri de oameni. Și ei nici măcar nu cred în lucrurile pe care le spun despre acei oameni. Cred că o fac pentru a-și consolida puterea, pentru că, dacă reușesc să ne facă să ne temem unii de alții, ei devin mai puternici. Și acesta este Joe McCarthy. Nu cred că a crezut nimic din ceea ce a spus. Nu cred că-i păsa dacă erai comunist sau homosexual. Știa doar că se duce după tine. Ar fi ajuns la știri. Și apariția la știri i-ar fi adus putere. Și vedem cum acest lucru se manifestă în fiecare zi, nu doar în Statele Unite, ci și în toate democrațiileî.


Ron Nyswaner a fost întrebat - în cadrul interviului - și despre scenele intense, grafice de sex.
Ron Nyswaner: Am vrut ca sexul să fie o parte semnificativă în Fellow Travelers pentru că mie personal mi-au adus multă bucurie legăturile pe care le-am avut cu alți bărbați din viața mea și în special cu bărbați frumoși. Pot simți multă plăcere. Iar această plăcere și această bucurie ne face, cred, pe toți, ca ființe umane, să trecem prin multe lucruri în viața asta.

Personajul lui Matt Bomer este ca o forță vitală....


Și îmi place cartea domnului Thomas Mallon pentru că Hawkins Fuller este un personaj care face atât de mult sex pe cât vrea să facă și nu regretă, nu se simte vinovat pentru asta și continuă să urmărească obiectivul acesta. Îmi place acest aspect al lui. Cred că este ca o forță vitală. Și apoi, ca o regulă,  am fost foarte clar în cerința ca fiecare scenă de sex să facă povestea să avanseze. Așa că personajele sunt într-un loc când începe sexul și sunt într-un alt loc când se termină sexul. Au obținut ceva de la celălalt și fiecare scenă de sex este despre putere. Este un schimb de putere. De fapt, fiecare scenă din Fellow Travelers pe care am decis-o pe platou era despre negociere și despre putere. Așadar, este o poveste de dragoste în care există mereu o negociere în desfășurare.Și cred că asta este fidel vieții. Cred că este rar să găsești un cuplu în care membrii ei să se iubească la fel de mult și în același mod. Iar dragostea neîmpărtășită este cu adevărat delicioasă...Și cu siguranță face un subiect dramatic grozav de film.

Ron Nyswaner este un scenarist și producător nominalizat la Oscar, cunoscut pentru filmul clasic Philadelphia, care sărbătorește în prezent cea de-a 30-a aniversare. A fost nominalizat la Oscar, BAFTA Award, Primetime Emmy Award, Writers Guild Award, Globul de Aur, Spirit Awards.

Cel mai recent, Nyswaner a creat și a produs miniseria Paramount+ Fellow Travelers, cu Matt Bomer și Jonathan Bailey în rolurile principale. Bazată pe romanul lui Thomas Mallon, ecranizarea urmărește povestea de dragoste volatilă a doi bărbați care se întâlnesc în Washington DC din anii 1950, chiar în momentul în care Joseph McCarthy și Roy Cohn inițiază „Lavender Scare”, declarând război „subversivilor și devianților sexuali”. Serialul face o cronică a istoriei americane queer, urmărindu-i pe îndrăgostiți, pe prietenii și familia lor, prin protestele împotriva războiului din Vietnam din anii 1960, drogurile și revoltele din anii 1970, precum și criza SIDA din anii 1980. Serialul a fost lansat pe 27 octombrie 2023.

Printre lungmetrajele lui Nyswaner se numără Philadelphia, The Painted Veil, iar în televiziune a scris și a produs serialele aclamate Ray Donovan și Homeland. Este autorul cărții Blue Days Black Nights: A Memoir of Desire.Totodată, Nyswaner a fost onorat pentru activismul său în domeniul LGBTQ și HIV/SIDA, primind, printre altele, premiul Vanguard Award al Centrului LGBT din Los Angeles și premiul Ryan White Youth Service Award.

Exploreaza subiecte similare:

Matt Bomer, Jonathan Bailey, Fellow Travelers, Ron Nyswaner

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells