„Era şi timpul!” pentru tandreţe

de Gloria Sauciuc în 20 Sep 2013
Comedia romantică About Time, în care protagonistul e călător în timp, este o efuziune de sentimente pozitive

About Time, comedia romantică a săptămânii, are efect terapeutic; în plus, schimbă ceva în noi, fie doar şi pentru moment - declanşează emoţii calde, venind - totodată - cu lecţia de a ne bucura de lucrurile simple care ne umplu viaţa. Rămânând în jurul cuvântului „simplu”, firul narativ are false motoare care să-l angreneze, dramaturgic este mai degrabă o construcţie de tip „felie de viaţă”, presărată cu elementul SF al călătoriei în timp.

Dar acesta nu e altceva decât un pretext pentru concluzia finală a protagonistului, Tim (Domhnall Gleeson), şi - implicit - a spectatorului: şi anume că viaţa e plină de momente frumoase, trebuie doar să ne oprim pentru câteva momente din iureşul ei ca să le observăm. Iar dacă sunt momente pe care am vrea să le schimbăm, să le acceptăm aşa cum sunt, mai mult - să ne dăm voie să greşim.

Nu ştiu dacă ţine sau nu de umorul britanic faptul că Rachel McAdams este pentru a doua oară în cariera ei soţie de călător în timp. Altfel, povestea romantică a celor doi protagonişti e presărată cu replici de un umor cald, încât ajungi să te simţi bine în compania celor doi, poveştii cărora scenariştii acordă cam două treimi din film.

Dragostea, familia, copii sunt elementele în jurul cărora este construit filmul, iar relaţia dintre tatăl (Bill Nighy) lui Tim şi Tim, protagonistul, este una dintre cele mai frumoase din câte am văzut pe marele ecran.

Iată sinopsisul dezvoltat al filmului. Atenţie, conţine unele spoilere.

După încă o altă petrecere nereuşită de Anul Nou, tatăl (Bill Nighy) lui Tim îi spune fiului său că bărbaţii din familia lor au avut dintotdeauna abilitatea de a călători în timp. Tim nu poate schimba istoria, dar poate schimba ceea ce se întâmplă în viaţa lui, aşa că se hotărăşte să-şi facă viaţa mai bună... găsindu-şi o iubită. Din nefericire, această misiune se dovedeşte a fi mult mai grea decât îşi imaginase.

Mutându-se de la Cornwell la Londra ca să devină avocat, Tim întâlneşte o fată frumoasă, dar nesigură pe ea. Mary (Rachel McAdams) se îndrăgosteşte şi ea de el, dar un incident nefericit din călătoria lui în timp face ca cei doi să nu se fi întâlnit niciodată, de fapt. Aşa că se întâlnesc din nou, şi din nou, şi... din nou... Într-un final, după multe călătorii în timp, Tim reuşeşte să-i cucerească fetei inima. Timi îşi foloseşte puterea ca să creeze momentul romantic perfect pentru a o cere în căsătorie, ca să-şi salveze nunta de cel mai groaznic cavaler de onoare posibili, ca să-şi salveze cel mai bun prieten de la o catastrofă în carieră, şi ca să-şi ducă soţia gravidă la spital la timp pentru a da naştere unei fetiţe, în ciuda unui blocaj în trafic interminabil, fix în mijlocului Abbey Road.

Dar, pe măsură ce viaţa lui neobişnuită merge mai departe, Tim descoperă că darul său unic ştirbeşte din frumuseţea unei vieţi fireşti. Era şi timpul! este o comedie despre iubire şi despre faptul că, deşi poţi călători în timp, cel mai important e să ştii să-ţi faci viaţa frumoasă, şi că pentru asta nu ai nevoie să te tot plimbi în trecut şi să revii în prezent.

Exploreaza subiecte similare:

About Time, Domhnall Gleeson, Rachel McAdams

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
vladimir84 pe 21 septembrie 2013 21:34
Era si timpul sa mai avem o comedie romantica buna.
Phantom_sub pe 21 septembrie 2013 22:23
L-am vazut azi, eu si prietena. Nu ne-a placut... E dragutel, dar devine plictisitor la un moment dat. Eu i-am dat nota 5, ea 6.50
mihaela_11 pe 22 septembrie 2013 13:52
Mie mi-a placut, exact din pespectiva de a ne bucura de lucrurile , faptele "simple" la timp , ...pe urma s-ar putea sa constatam ca este prea tirziu.

Nu exista chiar film perfect... si in ultimul timp ...am cam dusa lipsa de filme cat de cat bune ma refe la acest gen cinematgrafic ....

Eu ii dau nota 9 :-)

alex_il_fenomeno pe 11 octombrie 2013 11:15
Imi aminteste putin de "Time Traveler's Wife", o drama romantica de exceptie. Sper sa fie si acesta fain.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells