Emma Stone: povestea de succes a fetei care a făcut din Hollywood un proiect la 15 ani

de Ioana Tisler în 11 Mar 2024
Emma Stone a fost desemnată cea mai bună actriță în rol principal și a părut șocată odată ce și-a auzit numele.

Aceasta a avut cel mai emoționant discurs din cadrul ceremoniei de premiere. După ce și-a complimentat colegele nominalizate, i s-a adresat lui Lily Gladstone, actrița nominalizată pentru rolul din Killers of the Flower Moon, cu care s-a aflat într-o cursă strânsă pentru premiu, spunându-i că îl împarte cu ea. Urcând pe scenă, Stone a declarat că "rochia mea este ruptă. Cred că s-a întâmplat în timpul melodiei «I'm Just Ken»". Aceasta a încheiat discursul, declarând că "nu este despre mine, ci este despre o echipă care s-a unit pentru a face ceva mai important decât suma părților sale și acesta este lucrul minunat când faci filme. Sunt atât de onorată să împart acest premiu cu fiecare actor și actriță și fiecare membru al echipei de filmare. Yorgos, îți mulțumesc pentru un dar care ți se dă o dată în viață prin Bella Baxter." Emma Stone a mai câștigat înainte un Oscar pentru rolul lui Mia, din musicalul La La Land.

Povestea de succes a fetei care și-a propus, la 15 ani, să cucerească Hollywood-ul

Născută pe 6 noiembrie 1988, în Scottsdale, Arizona, Emily Jean "Emma" Stone a crescut într-o familie care a susținut-o și a încurajat-o în aspirațiile sale artistice. Fiica lui Jeffrey Charles Stone, un antreprenor de succes și a Kristei Jean Stone (născută Yeager), o gospodină care mai târziu a devenit și ea antreprenoare, Emma a moștenit spiritul luptător și creativitatea din familia sa. Încă de mică, a fost atrasă de magia lumii artistice, manifestând un interes deosebit pentru actoria de teatru.

Nu a fost singurul copil al familiei; are un frate mai mic, Spencer Stone, cu care a împărtășit multe dintre experiențele și jocurile copilăriei, care adesea implicau scenete improvizate și spectacole în sufragerie.

Crescând în Scottsdale, Emma a participat la numeroase producții teatrale locale, începând de la vârsta de patru ani. A fost implicată în producții ale teatrelor comunitare și în taberele de vară de teatru, unde a avut ocazia să își îmbunătățească abilitățile în arta dramatică. Unul dintre momentele definitorii ale copilăriei sale a fost rolul într-o producție de teatru a piesei "The Wind in the Willows", unde a jucat rolul lui Otter, o experiență care a consolidat și mai mult dorința ei de a urma o carieră în actorie.

În ciuda acestui parcurs aparent fără griji, Emma a avut de înfruntat și provocările personale, una dintre cele mai semnificative fiind lupta cu anxietatea în copilărie. Această luptă a îndemnat-o să găsească în actoria de teatru un refugiu și o formă de exprimare liberă.

"Project Hollywood"

La vârsta de doar 15 ani, Emma Stone a făcut un pas decisiv care avea să îi modeleze întreaga carieră. Într-o perioadă în care majoritatea adolescenților își concentrează atenția asupra școlii și prietenilor, Emma a avut viziunea și determinarea de a urmări ceva mai mare: visul său de a deveni actriță în inima industriei cinematografice, Hollywood. Cu o idee îndrăzneață și o prezentare PowerPoint în mână, intitulată "Project Hollywood", Emma a reușit să își convingă părinții de seriozitatea și pasiunea ei pentru actorie.

Înarmată cu determinare și susținută de mama sa, Krista, Emma a plecat spre Los Angeles, lăsând în urmă viața confortabilă din Scottsdale, Arizona.
Primele luni în Los Angeles au fost pline de audiții și de provocări. A fost o perioadă de adaptare, în care Emma a învățat rapid realitățile industriei și a început să își construiască drumul într-un domeniu extrem de competitiv. Determinarea ei de a reuși a fost curând răsplătită atunci când a primit oportunitatea de a participa la reality-show-ul In Search of the New Partridge Family (2004), un proiect care intenționa să reînvie populara serie din anii '70 pentru o nouă generație de telespectatori.

Deși In Search of the New Partridge Family"nu a avut succesul pe care producătorii și participanții l-au preconizat, pentru Emma a fost o experiență valoroasă și un pas important în cariera sa.

Începutul unei ere noi

Debutul său remarcabil în Superbad (2007), un film care a devenit rapid un clasic al genului de comedie, a marcat începutul unei ere noi pentru Emma Stone. Interpretarea sa memorabilă a personajului Jules, interesul amoros al personajului interpretat de Jonah Hill, a demonstrat abilități actoricești impresionante. Această performanță a proiectat-o pe Emma în atenția publicului și a criticii, devenind o stea în ascensiune în industria de film.

Următorii pași în cariera sa au consolidat rapid această imagine. Zombieland (2009), o combinație între comedie și film de acțiune cu zombi, i-a oferit Emmei ocazia de a-și demonstra versatilitatea. Interpretând rolul Wichitei, o supraviețuitoare dură într-o lume post-apocaliptică, Emma a arătat că poate gestiona cu ușurință roluri complexe și diverse.

Totuși, filmul care i-a cimentat statutul de A-lister la Hollywood a fost Easy A (2010). În această comedie modernă, Emma a interpretat rolul lui Olive Penderghast, o elevă de liceu care devine subiectul unui scandal după ce o minciună inofensivă escaladează rapid. Interpretarea sa plină de carismă și umor a captivat atât audiența, cât și criticii, aducându-i o nominalizare la Globul de Aur pentru cea mai bună actriță într-o comedie sau musical.

Relația cu Andrew Garfield

În 2011, Emma Stone a primit oportunitatea de a interpreta rolul Gwen Stacy în blockbusterul The Amazing Spider-Man, o experiență care avea să îi schimbe nu doar cariera, ci și viața personală. Lucrând îndeaproape cu Andrew Garfield, cel care a interpretat rolul lui Peter Parker/Spider-Man, între cei doi s-a dezvoltat rapid o conexiune specială, care a depășit granițele ecranului. Chimia lor incontestabilă, palpabilă nu doar în scenele de dragoste, ci și în interacțiunile de zi cu zi de pe platourile de filmare, a atras atenția atât a fanilor, cât și a presei.

Pe măsură ce filmările avansau, legătura dintre Emma și Andrew a devenit tot mai evidentă. Relația lor, care a început pe platourile de filmare, a evoluat într-o poveste de dragoste reală care a durat aproximativ patru ani și a fost intens mediatizată. Au fost adesea văzuți împreună , participând la evenimente și plimbându-se prin oraș. Deși viețile lor profesionale i-au condus pe căi diferite, povestea de dragoste dintre Emma Stone și Andrew Garfield rămâne un capitol memorabil.

Momente semnificative din carieră

Rolul Emmei Stone din La La Land (2016), unde a interpretat-o pe Mia, o tânără actriță aspirantă, a fost un moment semnificativ în cariera sa, marcând una dintre cele mai aclamate interpretări ale sale. Această interpretare i-a adus Oscarul pentru Cea Mai Bună Actriță.

În 2017, Emma a jucat rolul principal în filmul Battle of the Sexes, unde a interpretat-o pe legenda tenisului Billie Jean King. Interpretarea sa a fost aclamată de critici.

Începând cu 2018, Emma Stone a marcat o colaborare memorabilă cu Yorgos Lanthimos în The Favourite, alături de Rachel Weisz și Olivia Colman. Rolul ei ca Abigail Masham a fost o provocare distinctă, în special datorită necesității de a se adapta la un accent britanic autentic înconjurată de un ansamblu complet britanic. Emma a fost lăudată de critici pentru curajul de a-și asuma un personaj atât de complex imediat după succesul La La Land.

Totodată, această etapă a carierei sale a inclus și implicarea sa ca actriță principală și producătoare executivă în miniseria Netflix Maniac (2018). Interpretarea sa remarcabilă a contribuit la lista sa lungă de nominalizări de prestigiu, aducându-i a cincea nominalizare la Globurile de Aur și a treia la Oscar pentru The Favourite, plus nominalizări la premiile SAG pentru ambele proiectele.

Stone a revenit în Zombieland: Double Tap (2019), sequelul comediei de succes din 2009, a narat seria documentară Netflix The Mind, Explained (2019) și și-a reluat rolul Eep în The Croods: A New Age (2020). În 2021, ea a impresionat cu interpretarea Cruellei de Vil în Cruella de Craig Gillespie, o comedie bazată pe animația Disney One Hundred and One Dalmatians. Rolul i-a adus o altă nominalizare la Globurile de Aur.

Pe lângă activitatea sa în fața camerei, Emma și Dave McCary, au lansat compania de producție Fruit Tree în 2020, marcând o expansiune profesională semnificativă. Primul lor proiect, When You Finish Saving the World, regizat de Jesse Eisenberg, a debutat la Festivalul de Film Sundance din 2022, urmat de comedia Problemista de Julio Torres.

Colaborarea continuă a Emmei cu Lanthimos a inclus scurtmetrajul Bleat (2022) și filmul de lungmetraj Poor Things (2023), unde a abordat rolul Bellei, o femeie victoriană înviată după sinuciderea sa. Interpretarea sa a fost extrem de apreciată, rezultând într-o nouă nominalizare și victorie la Globurile de Aur, a doua sa statuetă BAFTA, și încă două nominalizări la Oscar, atât pentru actorie, cât și pentru producție.

În 2024, Festivalul de Film Sundance a prezentat două filme produse de Fruit Tree, marcând un nou capitol în cariera sa de producător.

De-a lungul carierei sale, Emma a fost nominalizată la șase Premii ale Academiei, câștigând două cu cel de aseară și a primit două nominalizări la AACTA International Awards, triumfând și aici o dată.

Succesele ei nu se opresc aici; a câștigat două Premii BAFTA, două Globuri de Aur, două MTV Movie Awards, un People's Choice Award, trei Screen Actors Guild Awards și trei Teen Choice Awards. Pe lângă aceste premii, Emma a fost onorată cu șase premii din partea asociațiilor de critici și a fost desemnată runner-up pentru alte zece.

Dincolo de ecran, Emma Stone s-a implicat în numeroase cauze caritabile și a fost o voce activă pentru drepturile femeilor și sănătatea mintală. Eleganța și naturalețea ei au făcut-o imaginea unor branduri de lux și o prezență constantă pe covoarele roșii, unde stilul său sofisticat și totodată accesibil a inspirat multe femei.

Viața personală

În viața personală, Emma Stone este la fel de împlinită ca și în cariera sa profesională. Ea s-a căsătorit cu scriitorul și regizorul Dave McCary. Cei doi s-au cunoscut în 2016, atunci când Emma a fost gazda emisiunii "Saturday Night Live", unde Dave lucra ca regizor. Relația lor s-a dezvoltat treptat. În septembrie 2020, Emma și Dave și-au unit destinele într-o ceremonie privată, marcând începutul unor noi capitole în viața lor împreună. În martie 2021, cuplul a întâmpinat un alt moment de bucurie - nașterea primului lor copil, o fetiță, pe Louise Jean.

Cu o carieră care continuă să fie în plină expansiune și cu numeroase proiecte interesante la orizont, Emma Stone a devenit una dintre respectate femei din industria cinematografică mondială. Povestea ei este o dovadă a faptului că visurile chiar se pot transforma în realitate.

Vezi AICI lista completă a câștigătorilor din acest an și detalii de la Gală.

 

Exploreaza subiecte similare:

Emma Stone, Superbad, La La Land, The Amazing Spider-Man, Easy A, Zombieland, Battle of the Sexes, The Favourite , Zombieland: Double Tap, Poor Things, The Mind Explained, maniac

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells