Dreamgirls: patru motive să (re)vezi acest muzical celebru

de Ştefan Dobroiu în 1 Feb 2022
Inspirat de succesul grupului The Supremes, Dreamgirls rămâne unul din cele mai apreciate muzicaluri din istorie

Un succes de casă al anului 2006 şi film cu opt nominalizări la Oscar, Dreamgirls este fără îndoială unul dintre muzicalurile apreciate ale acestui mileniu. Filmul se inspiră liber din biografia cunoscutei Diana Ross, când era membra trupei The Supremes, şi din contextul social al muzicii R&B din anii '60 şi '70 pentru a spune o poveste despre talent, celebritate şi trădare. Iată mai jos principalele motive pentru care credem noi că ar trebui să vezi sau să revezi acest muzical celebru.

Dreamgirls poate fi văzut pe canalul TV1000 miercuri, 2 februarie, de la ora 22.00, şi sâmbătă, 5 februarie, de la ora 19.15.

Vocile
În 2006, Beyoncé Knowles-Carter era deja o celebritate globală, după ce a condus grupul Destiny's Child, iar în 2003 lansa albumul solo Dangerously in Love. Mult mai puţin cunoscută, Jennifer Hudson avea şi ea grupul său de fani după ce a ajuns în finala American Idol în 2004. După apariţia ei în Dreamgirls, Anika Noni Rose a primit cel mai cunoscut rol al carierei, cel al eroinei din animaţia Disney The Princess and the Frog, devenind astfel prima prinţesă Disney afroamericană. În sfârşit, Jamie Foxx apăruse în 2004 în filmul biografic Ray, despre legendarul Ray Charles, rol care i-a adus un Oscar. Cu greu se putea găsi o distribuţie vocală mai titrată decât cea din Dreamgirls...

Un regizor cu experienţă în muzicaluri
Dreamgirls nu este deloc prima experienţă de muzical a lui Bill Condon, acest regizor laureat cu un Oscar pentru scenariul lui Gods and Monsters (1998). Condon a fost răspunzător şi de o altă ecranizare celebră, Chicago (2002), film laureat cu şase Oscaruri şi care i-a adus regizorului o a doua nominalizare pentru scenariu din carieră. Din filmografia lui Condon mai amintim The Fifth Estate, ultimele două filme din franciza Twilight Saga, The Greatest Showman şi mega-succesul Beauty and the Beast, adaptarea live action a uneia dintre cele mai iubite animaţii din toate timpurile.

Trei nominalizări la Oscarul pentru Cel mai bun cântec original
În întreaga istorie a Oscarurilor, doar patru filme au obţinut câte trei nominalizări simultan la categoria Cel mai bun cântec original. Dreamgirls este unul dintre ele, celelalte fiind Beauty and the Beast (animaţia, nu remake-ul regizat de Bill Condon în 2017), The Lion King şi Enchanted.

În 2007, concurenţii celor trei cântece nominalizate din Dreamgirls, "Listen", "Patience" şi "Love You I Do", au fost "Our Town" din animaţia Cars şi "I Need to Wake Up", din documentarul An Inconvenient Truth. Din păcate, cele trei melodii din Dreamgirls şi-au canibalizat reciproc voturile, iar câştigător a fost "I Need to Wake Up". Chiar şi fără Oscarul mult-râvnit, soundtrack-ul Dreamgirls rămâne unul dintre cele mai apreciate din istorie.

Un film cu bătaie lungă pentru comunitatea afroamericană
Cu un buget de producţie de aproximativ 80 de milioane de dolari, Dreamgirls a devenit unul dintre cele mai scumpe filme din istorie a cărui distribuţie era formată aproape în majoritate din afroamericani. O altă validare a filmului a fost succesul său comercial: încasările globale s-au ridicat la peste 155 milioane de dolari. Mai mult, Dreamgirls a dovedit că un film despre o realitate afroamericană poate atrage un numeros public caucazian în cinematografe.

Exploreaza subiecte similare:

Beyoncé, Jennifer Hudson, Anika Noni Rose, Jamie Foxx, Dreamgirls, The Princess and the Frog, Bill Condon, Ray, Beauty and the Beast, tv1000, Viasat World

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells