Doubt: Meryl Streep și Philip Seymour Hoffman într-un duel monumental

de Mihai Șerban în 17 Nov 2021
Dacă vrei să vezi un tur de forță între doi actori colosali, Cinemagia recomandă fără vreo urmă de îndoială Doubt (2008)

Regizorul-dramaturg John Patrick Shanley a adaptat scenariul după propria lui piesă de teatru, Doubt: A Parable, distinsă cu premiul Pulitzer. Acțiunea filmului, care poate fi văzut vineri, 19 noiembrie, la TV1000, de la 19:45, se petrece într-o școală catolică din cartierul Bronx al anilor '60, condusă de către severa soră Aloysius (Meryl Streep), care îi ține pe elevi din scurt. Carismaticul și prietenosul părinte Flynn (Philip Seymour Hoffman) încearcă să mai înmoaie din strictețea disciplinară a școlii, propunând un liberalism nu tocmai binevenit pentru directoare.

Reformele politice șaizeciste ajung și în incinta acestei școli, care acceptă primul elev de culoare, Donald Miller. Însă când ingenua Soră James (Amy Adams) îi aduce la cunoștință directoarei că părintele Flynn prea s-a apropiat de acest nou elev, sora Aloysius nu numai că intră la bănuieli, ci pornește o adevărată cruciadă împotriva preotului. Deși nu are vreo altă dovadă incriminatoare în afară de propriile suspiciuni, ea amenință să îl elimine pe Flynn din învățământ.

Bătălia celor doi nu este numai rodul unui conflict de interese locale, ci reprezintă tensiunile întregii instituții bisericești din epoca respectivă, nevoită să schimbe macazul și să se reformeze odată cu restul lumii.

John Patrick Shanley i-a îndrumat cu măiestrie pe Meryl Streep și pe Philip Seymour Hoffman, actori aflați pe culmile carierei. Să luăm ca exemplu o confruntare dintre sora Aloysius și părintele Flynn: o secvență de aproape un sfert de oră, fără muzică, însă de o tensiune incredibilă; nici nu îți dai seama când se schimbă raporturile de putere dintre cei doi. Practic, este ca un număr virtuos de atletism actoricesc. Fiecare gest este descris cu precizie, fiecare vorbă perfect intonată, la care se adaugă și imaginea impresionantă a lui Roger Deakins – să ne oprim puțin aici: spre deosebire de actori sau regizori, directorii de imagine rămân în general în umbră, însă dacă este vreun nume la Hollywood care chiar să vândă un film, acesta este Deakins, principalul colaborator al fraților Coen, al lui Denis Villeneuve și al lui Sam Mendes. Din lunga sa filmografie, amintim de The Shawshank Redemption, No Country for Old Men, Fargo, Sicario sau Skyfall, filme care arată absolut superb, iar Doubt nu este o excepție.  

Deși a avut cinci nominalizări la Oscar, dintre care patru pentru cele două roluri principale, respectiv secundare, Doubt nu a figurat nici în agenda premiilor Academiei, nici la BAFTA, unde a avut alte trei nominalizări. Nu are sens să detaliem asupra aceastei subaprecieri, însă cert este că tematica filmului are o relevanță deosebită în prezent, fiindcă Doubt ne face o deconstrucție anatomică a cancel culture-ului și a victimelor sale colaterale.

Doubt (2008) va putea fi vizionat pe 19 noiembrie, ora 19:45, pe postul TV1000.

Exploreaza subiecte similare:

Viasat World, tv1000, Doubt, Skyfall, Sicario, Fargo, No Country for Old Men, The Shawshank Redemption, Roger Deakins, Amy Adams, Philip Seymour Hoffman, Meryl Streep, John Patrick Shanley

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells