Doctor Strange în Multiversul Nebuniei: ouă de Paşti şi noi personaje

de Ştefan Dobroiu în 8 Mai 2022
Blockbusterul compensează cu efecte speciale ce-i lipseşte la capitolul emoţie

În 2002, Sam Raimi regiza Spider-Man, al cărui succes a făcut Marvel să îşi dea seama că a venit vremea ca supereroii să sară din paginile cu benzi desenate pe marele ecran. Două decenii mai târziu, iată că Raimi regizează Doctor Strange în Multiversul Nebuniei, un sequel deloc perfect, dar care captivează cu efectele speciale şi povestea imprevizibilă. Şi da, cu accentele horror demne de regizorul lui The Evil Dead.

Totul începe când Doctor Strange (Benedict Cumberbatch), aflat la nunta fostei sale iubite Christine (Rachel McAdams), sare în ajutorul Americăi (Xochitl Gómez), o adolescentă vânată de un monstru uriaş. Nu trece mult şi eroul află nu doar că America poate călători prin Multivers, ci şi că este vânată de un inamic misterios disperat să-i fure această abilitate. Împreună cu vechii săi aliaţi, Doctor Strange promite să o ajute pe America, iar asta îl va face în curând să înfrunte unul dintre cele mai puternice personaje din Universul Cinematografic Marvel (MCU) şi să se avânte într-un slalom extrem de atractiv vizual prin Multivers.

Pentru fanii lui Sam Raimi, filmul este o gură de aer proaspăt, pentru că regizorul se omagiază copios în acest nou blockbuster Marvel, iar publicul se distrează văzând elemente familiare din cele mai cunoscute producţii ale lui Raimi (coşmaruri, zombi, posesiuni demonice, tomuri malefice, altare însângerate etc.) reambalate după tipicul MCU. O mare bilă albă a filmului este faptul că Doctor Strange 2 chiar se simte diferit faţă de alte filme Marvel, Raimi apăsând suficient pedala genului horror ca unii dintre spectatori să se întrebe dacă nu cumva premiera de vineri ar fi meritat un rating mai restrictiv decât AP12 (Cu acordul părinţilor pentru copiii sub 12 ani).

Dincolo se efecte speciale şi goana dementă prin diverse universuri diferite vizual, Doctor Strange 2 este aproape complet lipsit de emoţie. În ciuda unei interpretări foarte bune a lui Elizabeth Olsen (marile publicaţii de la Hollywood comentează că aceasta ar putea fi nominalizată la Oscar în 2023), Doctor Strange eşuează să-şi implice spectatorul, iar povestea parcă nu are miză şi se mulţumeşte a fi o goană pe repede înainte, fără riscuri reale pentru protagonişti. Şi cu greu poţi găsi o bilă mai neagră pentru un film...

Acestea fiind zise, Universul Cinematografic Marvel devine mult prea complicat pentru gustul nostru. Pur şi simplu am pierdut şirul zecilor de filme şi seriale, fiecare doldora de referinţe la producţii anterioare, pe care le uităm pentru că... pur şi simplu sunt uitabile. Probabil că Multiversul Nebuniei este cel mai solicitant din acest punct de vedere, pentru că pretinde de la publicul său să aibă cunoştinţe vaste nu doar din Universul Cinematografic Marvel, ci şi din benzile desenate. Este o scenă în film care îi va înnebuni pe fanii comics-urilor, dar spectatorul neavizat se simte copleşit de această ocheadă în viitorul francizei şi se resemnează să nu mai ţină pasul în faţa producţiilor scoase pe bandă rulantă.

Atenţie, genericul de final conţine două scene suplimentare. A doua este o glumiţă, dar prima are bătaie foarte lungă în viitorul MCU, prezentând un nou personaj ce ar putea reveni constant în filmele cu Doctor Strange. Şi unde mai pui că acest nou personaj este interpretat de una dintre cele mai celebre actriţe de la Hollywood şi al 18-lea câştigător de Oscar care se alătură MCU.

Exploreaza subiecte similare:

Doctor Strange in the Multiverse of Madness, Benedict Cumberbatch, Rachel McAdams, Xochitl Gomez, Sam Raimi

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Serban9807 pe 8 mai 2022 20:04
Sunt curios despre ce scena din film ziceti ca o inteleg numai cititorii de benzi desenate.
777L pe 9 mai 2022 20:42
Pe bune - ”Ouă de Paști”? Articol făcut cu google translate.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells