Decalogul lui Kieslowski la TV

de Razvan Boboc în 6 Nov 2007
Decalogul lui Kieslowski la TV

Din aceasta saptamana, TVR Cultural a inceput sa difuzeze, in fiecare luni, de la ora 23.00, seria “Decalog”, regizata de Krzysztof Kieslowski. Seria de scurtmetraje exploreaza, prin intermediul unor povestiri desfasurate in Polonia anilor ’80, posibilele semnificatii ale celor Zece Porunci. Acestea nu sunt citate nicaieri, nici pe generic, nici in cuprinsul filmelor, telespectatorul avand libertatea de a le identifica singur, de a-si pune intrebari si de a cauta propriile sale raspunsuri.

Serialul, format din 10 episoade/parti, este cea mai aclamata si premiata creatie a lui Kieslowski, despre care regizorul vorbea astfel: „Am realizat zece filme, ceea ce nu e rau deloc. Cred ca ele trateaza subiecte importante. Am facut un film despre crima si despre iubire, am facut un film despre singuratate si despre Dumnezeu, am facut un film despre frica si despre ura, am facut un film despre gelozie, de fapt, filme despre sentimente si lucruri simple”.

Fiecare episod are propria sa distributie asa incat fiecare poate fi considerat un film de sine statator. Este unul din cele mai laudate cicluri de filme din toate timpurile. Scrise de Kieslowski si Piesiewicz, cele zece episoade de o ora fusesera initial destinate sa fie regizate de zece regizori diferiti, dar Kieslowski nu a vrut sa cedeze controlul asupra proiectului.

Printre premiile adunate de seria poloneza se numara: premiul FIPRESCI, Festivalul Filmului de la Venetia in 1989, premiul OCIC, la Festivalul de la San Sebastian, tot in 1989, precum si alte 6 premii internationale.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells